Ontdek het langste zipline-parcours van Europa

Met hoge snelheid zoef ik door muren aan pijnbomen. In de Smålandse hooglanden race je over drie kilometer aan lijnen door beboste berghellingen. Dit is Little Rock Zipline: het langste zipline parcours van Europa.

Door Veerle Witte
is Little Rock Zipline in regio Småland.
is Little Rock Zipline in regio Småland.
Foto door Wesley Glasmacher

‘Helm op, harnas aan, handschoenen mee. Let’s go!’ roept Guido naar de groep. De 18-jarige student heeft net zijn vwo afgerond in Nederland en hier het zomerbaantje van zijn dromen gevonden. Hele dagen zoeft hij over de ziplines door de Zweedse natuur. Met een groepje van acht wandelen we achter hem aan, over smalle paadjes in de wilde bossen. Hier en daar pluk ik een handje blauwe bessen of frambozen. Als je hier verdwaald raakt, zal je niet snel verhongeren. Het bos staat er vol mee.

Een korte wandeling door het bos brengt ons naar de volgende toren.

Little Rock Lake Zipline bestaat uit meerdere routes: de groen/blauwe route voor families, de zwarte voor de durfals en de Kamikaze Zip, met 2100 meter het langste parcours van de drie. Ik doe vandaag de laatste: met 12 stations verspreid over zes torens door het natuurgebied. Sommige reiken tot wel 20 meter hoogte. Vanaf het platform kijk ik uit over de boomtoppen en een meer dat in de verte ligt.

Klaar voor de start....

Vliegen, klauteren, wandelen: in totaal zijn we bijna vier uur onderweg over het parcours. Ik geniet van de wind door mijn haren, de geur van het bos, het uitzicht van de platformen en de adrenaline door mijn lichaam. De eigenaar van de Little Rock Zipline, Jonas Grahn, vertelt dat hij het ziplinen ontdekte toen hij tien jaar geleden op vakantie was in Thailand. Destijds was het een van de eerste ziplines van zuidoost-Azië, waarna ze overal opdoken. Zoiets moet ik misschien ook in Zweden bouwen, dacht hij. ‘Ik zag dit gebied in Uppvidinge en wist meteen: dit is het.’ aldus Jonas.

Gids Guido gaat het liefst ondersteboven over de zipline.

We zitten hier op een helling naar Tomtabacken, het hoogste punt van Zuid-Zweden, waardoor het terrein ruiger en rotsachtiger is dan de meeste natuurgebieden in Småland. De natuur doet me denken aan Canada. Dagelijks vliegt er volgens Jonas een steenarend boven de zipline en in de winter zit het hier vol met elanden. Zomers verstoppen deze zich echter diep in de bossen. Of Jonas zelf vaak aan de zipline hangt? ‘Ik heb hoogtevrees,’ grijnst hij schaapachtig. Maar genieten van de natuur hier doet hij volop. ‘Het is de natuur waarom het draait bij de zipline: die wil ik de mensen laten ervaren.’

Een handvol verse vruchten, geplukt in het bos waar de ziplines doorheen lopen.

Praktisch

Er zijn drie verschillende ziplineroutes te boeken bij Little Rock Zipline. Daarnaast zijn er ook andere tours te boeken, zoals vissen naar rivierkreeft en abseilen in mijnen. Voor mensen die geen genoeg kunnen krijgen van de omgeving is het mogelijk om te overnachten op het zogenaamde Wilderness Deck, inclusief sauna en hottub.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Een zomers avontuur in Finland
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Reizen
Sportklimmen blaast economie van Grieks eiland nieuw leven in
Reizen
Wat doet de COVID-19-uitbraak met het Everest-basiskamp?
Wetenschap
‘Vulkaantoerisme’ floreert – maar is het niet te riskant?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.