Smullen in Zuid-Zweden: 4 culinaire hotspots

Van wijngaarden tot eco-boerderijen. Ik ging op bezoek bij een aantal van de beste culinaire hotspots in Zuid-Zweden.

Door Veerle Witte
Arilds Vingård op het schiereiland Kullen.
Arilds Vingård op het schiereiland Kullen.
Foto door Wesley Glasmacher

Lindegrens Farm

'Koooom, kom, kom, kom,' roept de jonge boer David Lindegren terwijl we over zijn uitgestrekte en wilde stuk land door dichte vegetatie naar beneden hiken. Eenmaal onderaan de heuvel barst hij in lachen uit. Daar staan zijn bruine koeien, op een rijtje op hem te wachten. Toen het kweken van groenten in een stadstuintje in Malmö een uit de hand gelopen hobby werd, verhuisde hij met zijn vrouw Lina naar een boerderij op het platteland. Zijn buurman gaf hem zijn eerste koe cadeau en het idee van eigen voedsel produceren op een eerlijke en duurzame manier kreeg steeds meer vorm. Hij opende een eigen slachthuis, zodat hij zicht heeft op de processen. ‘Alles gaat hier met liefde en passie,’ vertelt hij. ‘En anonieme dieren bestaan niet. Dieren zijn individuen en dat communiceren we ook.’ In de winkel van de boerderij waar mensen hun vleeswaren inslaan, staat de naam van het dier, ras, slachtdatum, geslacht en hoe lang het heeft gehangen uitgeschreven op het bord. Zo weten mensen precies wat ze kopen.’ Maak een culinaire wandeling met David over zijn land en schuif daarna aan voor een lunch op de organische boerderij Lindegrens. Dan proef je gelijk het verschil.

Boer David met zijn koeien die maar wat blij zijn om hem te zien.

Hållåkra Vingard 

Bij Hållåkra Vingard vergeet je even helemaal dat je in Scandinavië bent. In de tuin vol bloemen met uitzicht op de wijngaarden, waar ik getrakteerd word op truffels, blauwe kaas en voortreffelijke wijnen, waan je je in Italië. Een glooiend landschap strekt zich voor ons uit. Na een proeverij van rood, wit, rosé, sparkling en dessertwijn, wandelen we door de zonnige wijngaard: de eerste ecologische van Zweden. ‘Een van de redenen dat we hier nu wijn kunnen maken is klimaatverandering. Tegenwoordig hebben we een extra zomermaand: september.’ Hij vervolgt lachend: ‘Niemand nam me serieus toen ik druiven wilde gaan verbouwen hier. Het begon eigenlijk ook meer als hobby, maar de druiven deden het zo goed hier, dat ik besloot er meer werk van te maken.’ De wijnen in Scandinavië zijn wat zuurder dan die we gewend zijn uit het zuiden. ‘Eerst vond ik dat lastig, maar nu heb ik het juist omarmd. Het is uniek.’ Ik neem nog een slokje. Die Zweedse wijnen smaken me prima!

Een wijnproeverij bij Hållåkra Vingård.

Hörte Brygga

Even buiten Malmö ligt Hörte Bryyga: een simpel maar smaakvol restaurant met uitzicht op zee. Hier is vooral de manier van werken belangrijk: iedere week werken ze met verse producten van een nieuwe boerderij, die aan hoge eisen moet voldoen. Dieren moeten gelukkig zijn en voldoende ruimte hebben, en op de groenten mogen geen meststoffen of pesticiden gebruikt zijn. Verder gebruiken ze alles. Ze kopen bijvoorbeeld één koe voor de hele week, dus er is dan ook maar één entrecote. Als het op is, is het op. Ook plukken ze veel uit de natuur: appels, pruimen en artisjokken bij een nabijgelegen kasteel, blauwe bessen, frambozen, vlierbloesem en paddenstoelen langs de kust. De eigenaren Martin en Emma geloven in simpel koken met de allerbeste producten. Aan de lange picknicktafels zitten gasten allemaal bij elkaar. Terwijl we uitkijken over het platteland met het zonnetje op ons gezicht, tovert Martin een driegangenmenu van sterrenniveau op tafel. Geen wonder dat er altijd ellenlange rijen staan voor Hörte Bryyga in de zomer. 

Eigenaar en chefkok Martin Sjöstrand op het terras van Hörte Bryyga.

Arilds Vingård

‘Er is iets gebeurd op schiereiland Kullen: ineens was het razend populair,’ vertelt de eigenaresse terwijl we door de wijnkelder van Arilds Vingård lopen: het grootste wijnhuis in Zweden. ‘Toen wij hier startten met 1 hectare grond in 2007 was het vrij stil hier. Nu openen tal van hippe tentjes hun deuren en vechten mensen om de vakantiehuizen. In de zomer zit het helemaal vol.’ Arilds Vingård startte als wijnhuis en breidde al snel uit met een restaurant en hotelkamers. ‘Zo kunnen mensen ook op hun gemak de wijngaard op om een flesje wijn te drinken,’ legt Annette uit. Hier groeien ze typische Zweedse wijnen, die wat zuurder zijn. Het klimaat is perfect voor witte wijn. Rood groeien ze ook, met name pinor noir. ‘Voor de zwaardere rode wijnen is het hier te koud.’ Ik nip van mijn glas wijn. Heerlijk! En ik weet de perfecte plek om deze op te drinken...

De wijngaard van wijnhuis Arilds Vingård, in het plaatsje Arild.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Hier vind je misschien wel de beste chocolade ter wereld
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Hoe urban foraging de nieuwe manier werd om een stad te ontdekken
Reizen
Tel Aviv, de stad die nooit slaapt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.