Ultieme roadtrip door Zuid-Zweden

Slingerende wegen door groene bossen, de typische rode vakantiehuisjes en ontelbaar veel meren: ik maakte een roadtrip door Zuid-Zweden.

Door Veerle Witte
Mooi avondlicht in een van de vele bossen in Zuid-Zweden.
Mooi avondlicht in een van de vele bossen in Zuid-Zweden.
Foto door Wesley Glasmacher

Samen met fotograaf Wesley Glasmacher stap ik bij Kastrup, het vliegveld van de Deense hoofdstad Kopenhagen in de huurauto. Via de 16 kilometer lange Sontbrug, rij je zo Zuid-Zweden in. Tijd voor een roadtrip door de zuidelijke regio's Småland en Skåne.

Op een Zuid-Zweedse camping.

Raampje open, muziekje aan. Het is stralend weer en dat zal de hele reis zo blijven, wat een geluk. Toch zeggen inwoners dat dit weer niet ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. De geur van het bos dringt de auto binnen, terwijl we door de bossen slingeren en ik mijn ogen wagenwijd openhoud voor passerende elanden.

In de overvloed aan natuur in Småland en Skåne is voor avonturiers zoals ik genoeg te beleven. Van fietstochten tot ziplinen en van verse kaas proeven bij de boer tot blauwe bessen en frambozen plukken in de bossen. En dat is precies wat we hier komen doen!

Auteur Veerle Witte in het wilde bos van Ramkvilla, in Småland.

De eerste bestemming van onze roadtrip is het zonnige eiland Öland aan de oostkust, op ongeveer vier uur rijden van Kopenhagen. Het platte landschap, vol oude molens, rode vakantiehuisjes en pijnboombossen maakt het een ideale fietsbestemming. Vanaf Öland vervolgen we onze weg door de groene bossen van de provincie Småland naar wilderniskamp Ramoa Adventures in Ramkvilla. Hier slaap ik een nacht in een oud hutje op een onbewoond eiland in het Klockesjön. Volgende bestemmingen in Småland zijn Kosta – waar je een elandenpark vindt – en de Little Lake Zipline, waar we door de boomtoppen zoeven aan het langste ziplineparcours van Europa.

Na een lange wandeling in het nationale park Söderåsen, met een verse picknick van een lokale boerderij, steken we de provinciegrens over naar Skåne, om diep in de bossen te koken boven een kampbuur en te overnachten in wollen hutten. Volgende stop: abseilen van steile kliffen in het nationale park Kullaberg. We hebben de westkust weer bereikt, waar we smullen van lokale gerechten, een deel wandelen van de langeafstandsroute Skåneleden en meerdere Zweedse wijnhuizen bezoeken voor een proeverij. 

Zelf hout hakken op de wilderniscamping Hätteboda.

Laatste stop van deze roadtrip is de hoofdstad van Skåne: Malmö. Van hieruit is de skyline van Kopenhagen alweer zichtbaar aan de overzijde van de zeestraat. In 9 dagen tijd legden we ruim duizend kilometer af, we hebben een perfect rondje gemaakt.

Na al dat avontuur in de natuur kijk ik er bijna tegenop om de laatste twee dagen van de roadtrip in een stad door te brengen. Maar wat had ik het mis. Met mijn vouwfiets cross ik de hele stad door: van moderne overdekte markthal Malmö Saluhall, waar alle foodies samenkomen, tot een eeuwenoud badhuis boven de zee, waar ik samen met Zweedse dames uitzweet in de sauna en afkoel in de ijskoude zee. Ik voel me in het vrolijke en groene Malmö echt thuis.

Zuid-Zweden heeft mij op zoveel vlakken weten te verrassen. Het is een avontuurlijk vakantieoord waar je smult van lokale lekkernijen en tot rust komt in de natuur. Skåne en Småland, ik ga jullie missen.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Kullaberg: het avontuurlijkste natuurreservaat van Zuid-Zweden
Reizen
Dit zijn de ergste reisverhalen ooit
Reizen
25 topbestemmingen voor 2021
Reizen
'Er is geen andere plek zoals op het ijs in de poolgebieden'
Reizen
Hoe is het om naar conflictgebieden te gaan? Een voormalige oorlogscorrespondent vertelt het ons

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.