Wandeltip in Zweden: nationaal park Söderåsen

Uitkijkpunten, meren en diepe valleien tekenen het groene nationale park Söderåsen in Zuid-Zweden: een paradijs voor wandelaars.

Door Veerle Witte
Het uitzicht vanaf uitkijkpunt Kopparhatten.
Het uitzicht vanaf uitkijkpunt Kopparhatten.
Foto door Wesley Glasmacher

De Zuid-Zweedse provincie Skåne plat? Niet in nationaal park Söderåsen. Terwijl ik smul van een verse picknick, die we net hebben opgehaald bij de biologische boerderij Bjärhus Gårdsbutik, kijk ik uit over een diepe kloof. Söderåsen is een uitgestrekte heuvelrug met scherp uitgesneden dalen, overgroeid met beukenbossen. Naast de beroemde langeafstandroute Skåneleden lopen er vijf rondwandelingen door het nationale park, variërend van vier tot iets meer dan zeven kilometer. Twee daarvan komen langs het letterlijke hoogtepunt van het park: uitkijkpunt Kopparhatten. Ik tuur de 90 meter diepe vallei Skäralidsdalen in. Wat een uitzicht.

In Söderåsen kun je heerlijk wandelen.
Foto door Mickael Tannus

Krachtige botsingen tussen continentale platen hebben geleid tot de dramatische natuurlijke omgeving in Söderåsen. Toen Afrika samenkwam met Europa rees de eerste bergrug op in het nationale park. Tijdens deze periode kende Skåne nog dinosauriërs en vulkanen. Basaltzuilen in het park van een 110 miljoen jaar oude vulkaan zijn hier het bewijs van. In een latere botsing van de continentale platen ontstonden er breuken in de heuvelrug waardoor er slingerende valleien werden gevormd.

Een gezin op een van de steigers bij het meer Odensjön, in nationaal park Söderåsen.

Ik wandel de Kopparhattsrundan: een wandelroute van vier kilometer die volgens de dames in het informatiecentrum het beste van beide uitersten in Söderåsen biedt. Van het hoogplateau vol beukenbossen en uitkijkpunten voert het pad langs de afgrond van steile kliffen, waarna hij afdaalt naar het hart van de vallei. Hier tref je een compleet andere omgeving. Ik probeer me zo stil mogelijk voort te bewegen langs kletterende stroompjes, knoestige bomen en verstilde vennen. Vooral vroeg in de ochtend en tegen zonsondergang is er grote kans om wilde zwijnen, herten, elanden of reeën te zien. Wie dieper door de vallei wil dwalen kan kiezen voor de Hjortsprångsrundan-route. Aan het uiteinde van de kloof wacht een uitkijkpunt over Korsskär, waar drie valleien samenkomen.

Langs het Odensjön liggen houten loopbruggen.
Foto door Mickael Tannus

Aan de andere kant van het nationale park ligt de Nackarpsdalenvallei. Een wandelpad van iets meer dan een kilometer brengt me naar het meer Odensjön, in het centrum van de lichte vallei. Van bovenaf bezien is het heldere meer, dat volgens legende geen bodem zou hebben, een perfect ronde cirkel. Het meer is omringd door steenwallen waar het park zo bekend om staat. De afgebrokkelde klifmuren zijn overblijfselen van de ijstijd. Maar hoeveel geschiedenis er ook ligt in dit nationale park, bezoekers genieten vooral van het hier en nu: kinderen springen van houten steigers, families zitten te picknicken in het gras en stelletjes lopen hand in hand over de paden. Naar Söderåsen kom je om je onder te dompelen in de natuur.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Hiken in Zweden: de Skåneleden
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen
Reizen
Worden bedevaarten na de pandemie de nieuwe reistrend?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.