Biertuinen en de oudste taverne ter wereld: welkom in Beieren

Van de oudste taverne ter wereld tot charmante biertuinen: wij nemen je mee op een biertour door Beieren. Proost!

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Bernhard Huber
De biertuin van Gaststätte Röhrl, het oudste Wirtshaus ter wereld.
De biertuin van Gaststätte Röhrl, het oudste Wirtshaus ter wereld.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

Authentieke horeca horen bij de Beierse gezelligheid. Al in de middeleeuwen ontwikkelden zich zogenaamde tavernes, waar de uitbaters zelf bakten, brouwden en schnaps brandden. Tot de dag van vandaag zijn deze tavernes, ook wel Wirtshaus genoemd, belangrijke sociale en culturele ontmoetingsplekken in Beieren.

Het uithangbord van Gaststätte Röhrl.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

Oudste taverne ter wereld

In Gaststätte Röhrl, het oudste Wirtshaus ter wereld, ziet het er nog net zo uit als vroeger. Al sinds 1658 is de taverne, dat is opgenomen in het Guinness Book of Records, in handen van de Familie Röhrl. De 35-jarige Muk Röhrl heeft het bedrijf in 2006 van zijn oom overgenomen en leidt het nu in de elfde generatie. Door een klapdeur met bonte ruiten komen gasten binnen in het tot monument uitgeroepen gebouw. Veel van de houten inrichting stamt uit de 19e eeuw. Uit de aanliggende Biergarten van het bijna duizend jaar oude gebouw is het klinken van bierpullen al van verre te horen. Mensen zitten onder grote kastanjebomen en lachen. Het ruikt naar Schweinebraten en Apfelstrudel met kaneel.

Veel van de houten inrichting in Gaststätte Röhrl stamt uit de 19e eeuw.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

De biertuin van het eeuwenoude Wirtshaus dient als ontmoetingsplek voor vele kleine stamtafelgroepen, waaronder de jachthoornblazers, de Krieger- of Schützenverein en de dorpsdames. Ze zitten bij elkaar, discussiëren of wisselen nieuwtjes uit bij een broodmaaltijd. ‘Het is geweldig om met iemand een biertje te drinken en nieuwtjes uit te wisselen,’ aldus Röhrl.

Biertuinen als tweede huiskamer

Beieren zonder biertuinen is niet voor te stellen. Zodra het warm genoeg is, zijn ze voor veel stedelingen een tweede huiskamer. Er gaat geen zwoele avond en geen weekend voorbij zonder een bezoek aan de biertuin. Daar gaat er gezellig aan toe: men schuift op de bierbanken wat dichter naar elkaar toe, er wordt steeds opnieuw getoost en men noemt elkaar al snel bij de voornaam.

Gaststätte Röhrl, een taverne in Eilsbrunn.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

Dat de inwoners van Beieren tegenwoordig in de zomer vaak en veel onder schaduwrijke bomen een biertje drinken, hebben ze te danken aan een probleem van de bierbrouwers in de 16e eeuw. De brouwers in München vroegen zich af hoe zij hun biervaten ‘s zomers het best konden koelen. Diep in de grond ging niet, vanwege het hoge grondwaterpeil van de stad. In plaats daarvan sloegen zijn de vaten op in kelders, vlak onder de grond. Daarboven plantten ze schaduwrijke kastanjebomen, zodat het bier ook op warme zomerdagen voldoende gekoeld zou worden.

Gaststätte Röhrl, dat is opgenomen in het Guinness Book of Records, wordt geleid door Muk Röhrl – de elfde generatie uit de familie.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

Al snel ontdekten dagjesmensen deze prachtige, knusse plaatsen. De brouwers begonnen hun bier aan hen te verkopen. In 1812 legaliseerde koning Max I. Joseph het recht om bier te mogen schenken. Voedsel mocht evenwel niet worden verkocht – daarom konden gasten hun eigen brood meebrengen. Vandaag de dag dient het Wirtshaus nog altijd als ontmoetingsplek om te drinken, kletsen, een potje te kaarten of te genieten van typisch Beierse volksmuziek. 

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Beieren
De Frankische manier van leven: het Bieramt in Neurenberg
Reizen
Vijf ervaringen die je niet wilt missen in september
Beieren
Historisch kinderfestival in Beieren
Beieren
Tradities in Beieren: boze geesten verdrijven met zweepslagen
Beieren
Het geluid van de bergweiden in Beieren

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.