De Frankische manier van leven: het Bieramt in Neurenberg

Het Bieramt in Neurenberg is een echte stadsverleiding: in de kroeg beleven gasten de Frankische biercultuur in een historisch decor.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Gert Krautbauer
Op de Tiergärtnertorplatz, het historische plein in Neurenberg, vind je biercafé het Bieramt.
Op de Tiergärtnertorplatz, het historische plein in Neurenberg, vind je biercafé het Bieramt.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Cultureel, culinair en historisch: Beierse steden weten hun bezoekers goed te verleiden met allerlei attracties. Zo is de Viktualienmarkt in München al meer dan 200 jaar een belangrijke ontmoetingsplek, is het 70 jaar oude marionettentheater Augsburger Puppenkiste uit Augsburg tot ver over de landsgrenzen bekend en nodigt het Bieramt in Neurenberg uit om bieren uit heel Franken te proeven.

Kroeg in voormalig voermanshuis

Biercafé het Bieramt ligt op de Tiergärtnertorplatz, het historische plein in Neurenberg waar het leven bruist als op een piazza in het verre Zuiden. De lucht is gevuld met geroezemoes, het Frankische dialect wordt vermengd met talen van over de hele wereld. Een jonge student speelt gitaar, zijn vriendin zingt erbij. Ouders lachen met hun kinderen, een ouder echtpaar voert een levendig gesprek.

Het Bieramt in Neurenberg.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

In 2008 wordt de kroeg geopend in de vertrekken van een voormalig voermanshuis met een drinkplaats voor paarden. Gelegen in de directe nabijheid van het Albrecht-Dürer-Haus, onder het kasteel van Neurenberg, ontmoeten mensen elkaar op een van de mooiste, historisch bewaard gebleven pleinen van de stad: de Tiergärtnertorplatz.

Mooiste historische plein van de stad

Vanaf het plein kijk je uit op de stadsmuur en de oude vakwerkhuizen van Neurenberg. Maar niet alleen het indrukwekkende toneel trekt 's zomers tot wel 500 mensen naar de Tiergärtnertorplatz. Ook het Bieramt, een biercafé dat uitsluitend bier uit Franken aanbiedt, lokt bezoekers vanuit de hele wereld.

Op de Tiergärtnertorplatz, het historische plein in Neurenberg, vind je biercafé het Bieramt.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Het Bieramt heeft 18 tot 20 vaste soorten bier heeft op de kaart staan. Daarnaast selecteer medewerker Boris Braun elke week twee wisselende soorten bier van het vat – een licht en een donker biertje. Alleen dat zijn al 80 andere verschillende soorten bier per jaar, allemaal afkomstig van brouwerijen uit Franken.

Hoogste bierbrouwerijdichtheid ter wereld

Bier heeft traditie in Franken, dat met ongeveer 300 brouwerijen de hoogste brouwerijdichtheid ter wereld heeft. De eigenaren hebben met hun biercafé het plein rondom het Tiergärtnertor, een van de mooiste pleinen in Neurenberg om buiten te zitten, weer nieuw leven willen inblazen.

Verschillende biersoorten in het Bieramt.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Waar het voorheen uitgestorven was – vanwege een alcoholverbod op het plein – zit iedereen nu ontspannen bij elkaar. In het Bieramt kan men een stuk Frankische identiteit ervaren. Dat maakt van de kroeg een heel bijzondere stadsverleiding: een ontmoetingsplaats met een eeuwenoude geschiedenis.

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Beieren
Biertuinen en de oudste taverne ter wereld: welkom in Beieren
Reizen
Vijf ervaringen die je niet wilt missen in september
Beieren
Historisch kinderfestival in Beieren
Beieren
Tradities in Beieren: boze geesten verdrijven met zweepslagen
Beieren
Het geluid van de bergweiden in Beieren

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.