Eerste vegetarische berghut in de Alpen

Geen Bratwurst en Schnitzel, maar courgettelasagna en koolrolletjes. In deze berghut op ruim duizend meter hoogte in de Alpen smul je van vegetarische lekkernijen.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Gert Krautbauer
De Hündeleskopfhütte.
De Hündeleskopfhütte.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Wijn uit Franken, luxe broodmaaltijden en voortreffelijk bier zijn tot ver over de grenzen van Beieren bekend, en beroemde vleesgerechten als Weisswurst zijn bijna niet weg te denken van het menu. Maar in plaats van Schnitzel en Bratwurst biedt de Hündeleskopfhütte kaasspätzle en courgettelasagne aan. Silvia Beyer is de eerste berghutmanager in de Alpen die vlees van de kaart schrapt en trekt met haar nieuwe concept veel gasten naar de Allgäu.

Vegetarische gerechten bij de Hündeleskopfhütte.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Traditionele berghut zonder vlees

Wandelaars en mountainbikers die zich een weg door het bos omhoog banen naar de Hündeleskopfhütte worden beloond voor hun inspanningen met een adembenemend uitzicht over de Allgäuer Alpen en de machtige Zugspitze. Met de berghut van Beyer aan de voet van het golvende gletsjerslandschap East Allgäu en de markante toren van de parochiekerk lijkt het decor net een ansichtkaart. Wanneer de zon schijnt, verlicht het de heide en laat de meren schitteren.

Eind mei 2015 heeft Beyer de oude hut op 1.180 meter hoogte, die eruit als een traditionele bergtaverne, in gebruik genomen om haar droom werkelijkheid te laten worden: ze opende de eerste vegetarische berghut in de Alpen. ‘De tijd is er rijp voor, zelfs in de Allgäu,’ zegt ze. Toch sluit de berghut de traditionele Beierse keuken niet uit – precies het omgekeerde: veel van de typische Allgäu-gerechten bevatten geen vlees.

De vegetarische maaltijden worden geserveerd.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Koolrolletjes en kaasspätzle

Op het menu vind je de klassieke kaasspätzle, koolrolletjes en courgette-lasagne gebakken met amandelcrème. De afgestudeerde huisarts zegt het gelukkigst te zijn wanneer ze gerechten uit haar kindertijd kookt en deze verfijnt naar moderne recepten. Haar grootmoeder en moeder waren beiden vegetariër. ‘Oma Buck runde een pension en serveerde zelfs in die tijd alleen maar gerechten die geen vlees, vis, suiker of witte bloem bevatten,’ herinnert Beyer zich.

Het uitzicht vanuit de Hündeleskopfhütte.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

De berghutmanager zelf koos er op haar twaalfde voor om geen vlees meer te eten. Toch is ze niet van plan haar gasten te bekeren. ‘Iedereen moet vrij zijn om te eten en te leven zoals hij denkt dat goed is,’ zegt ze.

Op naar de top

Zelf een bezoek aan de berghut brengen? De gezellige Hündeleskopfhütte is bereikbaar voor wandelaars van alle niveaus. Zelfs gezinnen met (jonge) kinderen trotseren de bergroute, die ook geschikt is voor kinderwagens. Het kruis op de top is bijna altijd zichtbaar en moedigt zelfs het minst enthousiaste kind aan om door te gaan. Bezoek je de hut in de winter? Vergeet dan niet van de rodelbaan naar beneden te roetsjen!

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Hier vind je misschien wel de beste chocolade ter wereld
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Hoe urban foraging de nieuwe manier werd om een stad te ontdekken
Reizen
Tel Aviv, de stad die nooit slaapt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.