Het geluid van de bergweiden in Beieren

Killian Trenkle is een van de Beierse vrijdenkers: jongeren die trouw blijven aan de gebruiken van hun voorvaderen maar op hun eigen wijze toch vernieuwing brengen. Dit is zijn verhaal.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Peter von Felbert
Kilian Trenkle, koebellensmeder en yogi uit Beieren.
Kilian Trenkle, koebellensmeder en yogi uit Beieren.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

De vlammen laaien hoog op in de open stookplaats van de massieve ijzeren kachel. De 28-jarige Kilian Trenkle, inwoner van de Allgäu, pookt het vuur op. Hij plaatst er een metalen blad in en verhit dit totdat het zacht wordt en zich laat vervormen. Binnen enkele uren duren heeft Trenkle met de hand van het metaal een koebel gesmeed. Hij is een van de weinigen die dit ambacht nog beheerst.

Het belang van koebellen op de bergweiden

‘Bellen zijn op de bergweiden buitengewoon belangrijk. Daardoor weten de herders waar hun kuddes zich bevinden en of de kudde compleet is. Bovendien moet het gebel traditioneel ook de boze geesten afweren,’ vertelt hij. Het smeden van bellen heeft Trenkle geleerd van zijn vader, het vuur van de slotenmakerij en bellensmederij Beim Hummelbaur in Pfronten-Heitlern vlamt tegenwoordig al in de vierde generatie.

Kilian Trenkle aan het werk.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

De warme vuurgloed, de doffe klappen van de hamer, de bedachtzame bewegingen van de smid – het smeden van bellen heeft iets meditatiefs. En dat komt goed uit, want Trenkle heeft ook van yoga zijn beroep gemaakt. Smeden is nooit een verplichting voor hem geweest, vertelt hij.

Van koebelsmeder tot yogaguru

Hij was vrij in de keuze van zijn beroep: ‘Na mijn eindexamen vwo heb ik eerst als productdesigner een krukje ontwikkeld om tijdens yoga mee op je hoofd te kunnen staan, de FeetUp.’ Barcelona, Londen, Amsterdam: er was al snel veel vraag naar het kopstandkrukje en Trenkle presenteerde zijn idee steeds weer op yoga-conferenties en beurzen. De afgelopen jaren is daaruit een klein familiebedrijf ontstaan.

Kilian op zijn yogakrukje in een weiland.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

Yoga en alles wat daarmee te maken heeft, noemt Trenkle graag zijn zachte kant. Als de complete tegenhanger van het archaïsche, krachtige handwerk van het smeden van koebellen. Dat contrast prikkelt hem. ‘Het smeden van bellen heb ik ontdekt toen ik begin twintig was. Behalve yoga neemt het smeden ondertussen steeds meer tijd in beslag. Het fascineert me steeds opnieuw om iets met mijn eigen handen te creëren. Smid zijn is voor mij het mooiste beroep ter wereld.’

De karakteristieke klank van koebellen

Ongeveer 1000 slagen heeft de inwoner van Pfronten nodig, voordat hij van twee platte platen staal de beide gebolde helften van de bel heeft gevormd, waarna hij de naad last. Tot slot hangt Trenkle er de klepel in, die bij het slaan tegen de stalen wand zorgt voor de karakteristieke klank van de bel.

Een koebel gesmeden door Kilian.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

‘Het gebel van koeien hoort er in de Allgäu tijdens het bergbeklimmen gewoon bij,’ vertelt Trenkle met de afgewerkte koebel in zijn hand. En dat klopt: Zonder de bijzondere klank, het gevarieerde rinkelen en gebel van een kudde koeien op de bergweide zou een zomer in de bergen maar half zo mooi zijn.

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Beieren
Historisch kinderfestival in Beieren
Beieren
Tradities in Beieren: boze geesten verdrijven met zweepslagen
Geschiedenis en Cultuur
Inheemse milieubenadering kan natuurtoerisme in Canada verrijken
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden
Reizen
In Patagonië zijn deze cowboys experts in het woeste landschap

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.