Historisch kinderfestival in Beieren

De Kinderzeche Dinkelsbühl is een folklorefeest en historisch festival in-één. Tien dagen lang dansen en feesten voor inwoners en gasten.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Tobias Gerber
Een folklorisch kinderfeest in Franken: de Kinderzeche Dinkelsbühl.
Een folklorisch kinderfeest in Franken: de Kinderzeche Dinkelsbühl.
Foto door www.bayern.by - Tobias Gerber

Meiboomfeesten, helend water of beschilderde gevels: Beieren staat voor traditie, die eeuwenlang van de ene op andere generatie is overgeleverd. Deze tradities houden de mythe van Beieren levendig: jong en oud koesteren de oorspronkelijke gewoontes met traditionele kunst en cultuur.

Kinderen marcheren verkleed door de straten.
Foto door www.bayern.by - Tobias Gerber

Deze gebruiken maken deel uit van de Beierse identiteit, waarachter verhalen en mythes schuilgaan. Van de lokale stamtafel- en cafécultuur en Beierse dans tot Aperschnalzen (zweepklapwedstrijden), waarmee de boze geesten moeten worden verdreven: de inwoners van Beieren houden van oude gebruiken.

Een gebruik van bijna 400 jaar oud

Zo vieren de kinderen van Dinkelsbühl in Franken elk jaar rond half juli het succesvol afgeronde schooljaar. Een hoogtepunt dat samengaat met een uitstapje naar Dinkelsbühl, waar de scholieren op kosten van de stad eten en drinken (zechen) als beloning voor hun prestaties. In 1629 wordt de Kinderzeche voor de eerste keer genoemd. Bijna 200 jaar later breidt de stad het voormalige schoolfeest uit met een historisch festival.

Tijdens het kinderfeest wordt er volop gedanst.
Foto door www.bayern.by - Tobias Gerber

‘Op uw plaatsen! Het geweer op de schouder,’ beveelt de kleine hoofdman. Voor hem staan 50 derdeklassers in rood-witte uniformen uit de rococotijd, met zwarte driepunthoed en witte pruik. De beste van de school gaat voorop. Deze ‘kleine kolonel’ zit hoog op het paard en draagt een gedicht voor. Voetsoldaten, burgers en dansgroepen marcheren mee op de vrolijke muziek tijdens het geliefde folklorische feest: de Kinderzeche Dinkelsbühl.

De oude binnenstad van Dinkelsbühl

Het kinderfeest, dat maar liefst tien dagen duurt, is niet alleen gebaseerd op geschiedenis, maar ook op een mythisch verhaal. ‘De activiteit is gebaseerd op een sage uit de vroege moderne tijd, een soort Jeanne d´Arc-verhaal,’ vertelt Hans-Peter Mattausch, voorzitter van de Kinderzeche. ‘Volgens de sage maakt de kindermenigte zo’n indruk op het hart van de sluwe kolonel Sperreuth dat hij daarom de stad spaart.’

Sinds 2016 is het folklorefeest immaterieel cultureel erfgoed.
Foto door www.bayern.by - Tobias Gerber

Sinds december 2016 is de Kinderzeche immaterieel cultureel erfgoed. Maar ook buiten het folklorefeest om is de oude binnenstad van Dinkelsbühl een bezoek waard, volgens Mattausch. ‘Het is een compleet omsloten historisch geheel en 85 procent van de gebouwen stamt uit de vroege moderne tijd. Daar is op elke steen iets te ontdekken. Daarnaast hebben we drie musea, mooie kerken, prachtige cafés en een biergarten. Daar kun je alles doen wat bij een klassieke vakantie hoort: namelijk niets, alleen genieten.’

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Beieren
Tradities in Beieren: boze geesten verdrijven met zweepslagen
Beieren
Het geluid van de bergweiden in Beieren
Geschiedenis en Cultuur
Inheemse milieubenadering kan natuurtoerisme in Canada verrijken
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden
Reizen
In Patagonië zijn deze cowboys experts in het woeste landschap

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.