Natuurmonument de Donaudoorbraak: genieten van rust van natuur

Slinger door bossen, langs eeuwenoude kloosters en door 100 meter hoge rotsformaties. Binnenschipper Renate Schweiger neemt je mee over de Donaudoorbraak in Beieren.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Peter von Felbert
De Donaudoorbraak.
De Donaudoorbraak.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

Het schilderachtige Beieren wordt getekend door schitterend behouden cultuurlandschappen. Neem de Donaudoorbraak midden in het historische cultuurlandschap bij Weltenburg, in het hart van Beieren, waar eeuwenoude steenformaties tot wel 100 meter boven het water uitrijzen.

In 1840 werd de Donaudoorbraak tot natuurmonument verklaard.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

In 1840 verklaart koning Ludwig I de Donaudoorbraak, dat 80.000 jaar geleden ontstond, tot natuurmonument. Ooit waren het veel kleine stroompjes, maar de kracht van het water laat het kalksteen steeds verder slijten, tot de rotsen doorbreken en er een grote stroom ontstaat. Sindsdien slingert de rivier door machtige bossen en rotsen, om uit te komen in een bredere bedding: de huidige Donau.

Boottocht over de Donaudoorbraak

Binnenschipper Renate Schweiger kent het gebied op haar duimpje. Langzaam glijdt haar schip over het water, langs prachtige rotsen en weelderige bossen. De natuur straalt een volkomen rust uit. Alleen het spetteren van het water is te horen. Samen met haar gasten is ze onderweg van Weltenburg naar Kelheim, langs de Donaudoorbraak.

De Donaudoorbraak is leent zich uitstekend voor een boottocht.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

Voor haar is het altijd al duidelijk geweest dat ze als scheepsgids anderen enthousiast zou willen maken over haar thuisland. Haar ouders werkten ook al op een schip op de Donau. ‘Ze hebben me als kind altijd meegenomen. Toen ik later naar school ging betekende dat na schooltijd voor mij altijd: de schooltas aan de kant en aan boord. Ook mijn vakanties heb ik doorgebracht in de Donaudoorbraak. Wij kampeerden er en overnachtten in de grotten,’ herinnert ze zich.

Bijzondere plant- en diersoorten in het gebied

De grotten zijn ook met een gids te bezoeken, die alles kan vertellen over de planten- en dierenwereld van het gebied. Want op de deels moeilijk te bebouwen hellingen en rotsen groeit een aantal zeer bijzondere planten, zoals de Donaumeelbes of het met uitsterven bedreigde grijzige vedergras. ‘Ook de dierenwereld is tussen Weltenburg en Kelheim bijzonder,’ vertelt Schweiger. ‘Naast dat we valken in de regio hebben, zijn er oehoes in de Donaudoorbraak uitgezet om te broeden. Ze hebben zich inmiddels goed vermenigvuldigd en zijn niet schuw.’

Het Weltenburgklooster, recht aan de oever van de Donau.
Foto door www.bayern.by - Peter von Felbert

De Donaudoorbraak is een must-see in Beieren volgens Schweiger, of het nu per boot of te voet is. Ze raadt aan het Weltenburgklooster te bezoeken, dat recht aan de oever van de Donau ligt. Naast het klooster, dat stamt uit het jaar 610, staat een imposante kloosterkerk: een van de grootste barokkerken van Duitsland. ‘Ook de druipsteengrotten van Schulerloch bij Essing zullen indruk maken,’ zegt ze. ‘Ik kan nog zoveel meer noemen, een dag in de Donaudoorbraak is gewoon veel te kort.’

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Beieren
Wandeltip in Beieren: de Partnachklamm
Spanje
Breng een duurzaam bezoek aan natuurpark Delta de l’Ebre
Geschiedenis en Cultuur
Inheemse milieubenadering kan natuurtoerisme in Canada verrijken
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Moeten ernstig bedreigde bestemmingen worden gesloten voor toeristen?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.