Wandeltip in Beieren: de Partnachklamm

Je kijkt over de rand: helderblauw water raast voorbij, op zo’n tachtig meter diepte. Je bent aangekomen bij de Partnachklamm: een kloof en bijzonder natuurmonument in Beieren.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Bernhard Huber
Helderblauw water stroomt door de Partnachklamm.
Helderblauw water stroomt door de Partnachklamm.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

Meren vol vis, spectaculaire bergen en zachte groene weiden: Beieren hecht veel waarde aan haar vele natuurschoon en cultuurlandschappen. Al eeuwen onderhouden inwoners deze gebieden om de dier- en plantsoorten te beschermen.

Ontdek bijvoorbeeld de Partnachklamm, een ruim 700 meter lange kloof ten zuidoosten van Garmisch-Partenkirchen van ongeveer 80 meter diep. De lucht is koel en vochtig, steile rotswanden rijzen de lucht in. Het natuurmonument wordt gevormd door de wilde, blauwgekleurde Partnach die zich een weg baant door de smalle kloof.

Opgestapelde stenen in de Partnachklamm.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

De vele gezichten van de Partnachklamm

Sinds 1912 is de Partnachklamm voor bezoekers toegankelijk. Intussen bezoeken jaarlijks ruim 300.000 mensen de natuurbestemming. Over smalle paadjes en door tunnels wandelen zij langs de hoge rotsen. Onder hen raast de Partnach voorbij, boven hen druppelt water van de stenen. In elk jaargetijde is de Partnachklamm begaanbaar: op warme dagen geven de hoge rotsen schaduw, in de winter hangen er grote ijspegels aan de rotsen. Een wandeling in een van de vele mooie gebieden rond de kloof biedt prachtig uitzicht op de omliggende bergen.

Kloofbeheerder Rudolf Achtner houdt samen met twee andere parkwachters toezicht op alle veiligheidswerkzaamheden in de kloof.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

De kloofbeheerder is Rudolf Achtner. Samen met twee andere parkwachters houdt hij toezicht op alle veiligheidswerkzaamheden. Achtner vertelt vooral gefascineerd te zijn door de vele gezichten van het natuurgebied: ‘Op zonnige dagen voel ik me als in de Grand Canyon – en als het eens drie dagen geregend heeft, dan zie ik de wilde, pure natuur.’ Als de 54-jarige ’s morgens naar zijn werk gaat, weet hij nooit wat hem te wachten staat. ‘Er kan ’s nachts van alles gebeuren dat gevaarlijk kan zijn voor bezoekers.’ Daarom gaat hij met zijn collega’s regelmatig de wegen langs om gevallen stenen of takken op te ruimen.

Wanneer is de beste tijd om te gaan?

Wie het natuurspektakel met talrijke watervallen optimaal wil aanschouwen, moet volgens Achtner vroeg in de ochtend of later op de avond in de kloof zijn, wanneer er minder bezoekers zijn. ‘Het mooiste licht is er in de middag. Tussen half 12 en half 1 valt er direct zonlicht in de kloof, waardoor de mooiste regenbogen zich vormen.’

De Partnachklamm is op sommige plekken wel 80 meter diep.
Foto door www.bayern.by - Bernhard Huber

Zelf op pad in de Partnachklamm? Dan tipt Achtner een wandeling naar de berghut Eckbauer op 1.237 meter hoogte. ‘Via een klim met trappen en over prachtige grashellingen ga je via Almwirtschaft Wetterstein naar boven, richting Hotel Vordergraseck. Vervolgens brengt een slingerweg je door het bos naar Berggasthof Eckbauer. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over het Wettersteingebergte. Wie de terugweg wil inkorten, kan ontspannen met de berglift weer naar beneden. Dat maakt deze mooie en eenvoudige tocht ook ideaal voor gezinnen.’

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Beieren
Natuurmonument de Donaudoorbraak: genieten van rust van natuur
Reizen
Moeten ernstig bedreigde bestemmingen worden gesloten voor toeristen?
Milieu
Natuurbeheer op de Falklandeilanden
Spanje
Breng een duurzaam bezoek aan natuurpark Delta de l’Ebre
Aruba
Aruba’s woestijnachtige parel

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.