Wijnproeven in Franken: traditie met een moderne twist

Franken staat bekend om zijn goede wijn. Jonge wijnboer Andi Weigand laat een frisse wind door de regio in het noorden van Beieren waaien door traditie te verenigen met nieuwe ideeën.

Door Redactie
foto's van www.bayern.by - Gert Krautbauer
Wijnboer Andi Weigand.
Wijnboer Andi Weigand.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Wild, jong, uniek en diepgeworteld in hun thuisland: dat zijn de Beierse vrijdenkers. Ze blijven trouw aan de gebruiken van hun voorvaderen, maar geven deze toch hun eigen vleugje vernieuwing: ze brengen traditionele blaasinstrumenten samen met moderne elektronische muziek, leggen typisch Beierse motieven vast in hun extravagante sieraden en maken uitgestorven wijnsoorten.

Beierse vrijdenker: wijnmaker Andi Weigand

Zo zet de kleinzoon van de familie Weigand, die sinds 1990 een wijngoed leiden in de wijnbergen van Franken, het bedrijf op zijn kop. Andi Weigand is zo’n Beierse vrijdenker en maakt van het wijngoed van zijn vader een moderne onderneming. Vader Werner verzet zich niet tegen de veranderingen. Integendeel: de ervaren wijnboer helpt zijn zoon zo goed hij kan.

Wijnmaker Andi Weigand in zijn wijngaard.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Met zijn 25 jaar weet Andi Weigand al precies wat hij wil: een goede wijn, zonder additieven en gemaakt volgens oude traditie. De druiven oogst hij niet met de machine – elke vrucht wordt afzonderlijk met de hand geplukt en op kwaliteit gecontroleerd ­– en in plaats van in roestvrijstalen vaten laat Andi Weigand zijn wijn voornamelijk rijpen in houten vaten. Zoals dat ongeveer 70 jaar geleden ook nog gebruikelijk was.

Frankische gastvrijheid

De familie Weigand.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Terwijl vader en zoon de wijnberg bewerken, heeft mevrouw Weigand de zorg voor het gastenverblijf met 14 kamers. Zij serveert de gasten zelfgemaakte gerechten en zorgt voor de suites van het wijngoed. Voor echte Frankische specialiteiten is oma Weigand verantwoordelijk: zij verwent de familie met haar aloude gerechten als Schäufele (varkensschouder met een krokante korst) of blaue Zipfel (braadworst die men laat garen in een aftreksel van uien, azijn, witte wijn, zout en suiker).

Behalve een rondleiding door de wijnkelder en een proeverij mag elke gast ook mee de wijnbergen in. Toekijken mag, maar meehelpen ook. De wijnboeren vinden bezoek tijdens de oogst altijd leuk.

De wijngaarden van de familie Weigand.
Foto door www.bayern.by - Gert Krautbauer

Om zijn hoofd leeg te maken en nieuwe ideeën op te doen, trekt de jonge wijnboer er regelmatig op uit in Franken: op zijn fiets door de onafzienbare velden of lopend door het Steigerwald. Het zijn de rust en de indrukwekkende natuur, die hem kracht en inspiratie geven om steeds betere wijnen te produceren.

Wil je meer informatie over Beieren? Lees hier verder of schrijf je hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wijn
Op dit Kroatisch eiland wordt al 2400 jaar wijn verbouwd
Zuid-Afrika
Wijnproeven in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Voorbij de wijngaarden: whisky in Kaapstad
Reizen
Stromboli: het leven in de schaduw van een actieve vulkaan
Wetenschap
Klimaatverandering beïnvloedt de smaak van Franse wijn

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.