Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis

Achter gele herfstbomen schittert de langste gletsjer van de Alpen tussen rotsige bergen. Zestig kilometer verderop steekt de spitse top van de Matterhorn, de ‘Toblerone-berg’, hoog uit boven geel-oranje vlakten.

Herfst in Wallis.

Foto door Aletsch Arena, Frederic Huber
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 13 sep. 2021 12:39 CEST

Wij tippen vier locaties in Wallis waar je de Zwitserse herfst op haar best beleeft.

De Zuid-Zwitserse regio Wallis heeft het allemaal: indrukwekkende bergen, heldere meren en kleurrijke bossen. Hier vind je veel lariksen en alpendennen: naaldbomen die hun naalden in de winter verliezen. Maar voor het zover is, kleuren de naalden eerst fel geel en oranje. Zo krijgen de heuvels van Wallis in het najaar een gouden gloed, die mooi contrasteert met het wit van de bergtoppen en gletsjers. Voor sprookjesachtige herfstfoto’s moet je dus in Wallis zijn. Deze vier fotolocaties mag je niet missen.

1. De Aletschgletsjer

Gouden lariksen en alpendennen maken van het Aletschwald the place to be in de herfst. De bomen in dit beschermde natuurgebied boven de Aletschgletsjer zijn soms meer dan zeshonderd jaar oud. Combineer je wandeling door het oerbos met een bezoekje aan een van de uitzichtpunten over de langste gletsjer van de Alpen. Tien miljard ton ijs slingert tussen rotswanden van al even indrukwekkende bergen. Ga op ontdekkingstocht vanaf het kabelbaanstation op de Bettmeralp, Fiescheralp of Riederalp en zoek de juiste hoek om zowel de gletsjer als de oranje herfstbomen in beeld te brengen.

Kleurrijke herfstwandeling in de Aletsch Arena.

Foto door Zwitserland Toerisme, Jan Geerk

2. De Région Dents du Midi

Zeven bergen met spitse, besneeuwde pieken en steile rotswanden domineren het landschap aan de grens van Wallis en Frankrijk. De Dents du Midi is een drie kilometer lange bergketen met zeven toppen van meer dan drieduizend kilometer hoogte nabij de Franse grens. ’s Zomers wandelen en rennen mensen in twee tot vier dagen rondom de bergketen tijdens de Tour des Dents du Midi. In de herfst bewonder je de keten het best vanaf lagere hoogte. De grashellingen onder de toppen krijgen een gouden kleurtje, paddenstoelen schieten uit de grond en herten gaan burlend de strijd om de vrouwtjes met elkaar aan. Wie geluk heeft, ontmoet een gems, marmot of zeldzame lammergier. Combineer je herfstuitje in deze gouden regio met comfortabel overnachten en culinair genieten tijdens een georganiseerde reis.

De herfstzon werpt een gouden gloed op de zeven toppen van de Dents du Midi.

Foto door Etienne Claret

3. De Gornergrat en Matterhorn

Oranje lariksen, geel gras en de witte top van de Matterhorn. In de herfst waan je je rondom het dorp Zermatt in een sprookje. Neem de trein van Zermatt omhoog naar de Gornergrat, een bergkam met de top op 3135 meter hoogte. Onderweg omhoog in de Gornergrat Bahn zie je de herfstkleurige vegetatie steeds kleiner worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Vanaf het platform op de top zie je enkel nog het wit en grijs van de bergen en het blauw van de lucht. Hier bewonder je zeven gletsjers en 29 bergen van vierduizend meter en hoger. In de herfst zijn alle toppen bedekt met een verse laag sneeuw, waardoor ze nog witter schitteren in de laagstaande herfstzon.

Tip: combineer een bezoek aan de Aletschgletsjer en Matterhorn met een driedaagse treinkaart Matterhorn meets Aletsch Glacier.

De Gornergrat Bahn met op de achtergrond de Matterhorn, omgeven door een geeloranje dennenbos.

Foto door Marco Schnyder

4. Saas-Fee in het Saastal

Tussen goudkleurige lariksen, indrukwekkende bergen en ijsblauwe gletsjers ligt het dorp Saas-Fee in het Saastal. Geniet vanuit het dorp van de herfstkleurige bossen op de berghellingen of dompel je onder in de herfst tijdens een elf kilometer lange wandeling rondom het dorp. Wandel over slingerpaadjes onder de gouden lariksen en geniet van het kleurenpallet van de loofbomen rondom de hogergelegen houten chalets. Wanneer je het bos uitwandelt, zie je nog net de marmotten voordat ze aan hun winterslaap beginnen. Wandel langs de Gletschersee naar Bergrestaurant Gletschergrotte voor een hapje en drankje met uitzicht, voordat je langs gletsjerrivier Feevispa terug naar het dorp wandelt.

Magische herfstkleuren in het Saastal.

Foto door Saastal Tourismus AG, Puzzle Media

Wil je zelf de Indian summer in Wallis ontdekken? Plan je reis via de website van Wallis en boek je reis via de Wallis webshop >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis
Reizen
Vier verrassende wandelroutes in het Zwitserse Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.