Citytrip Antwerpen: tips van de redactie

Een favoriet voor een gezellig dagje of weekendje weg bij velen en eigenlijk om de hoek: Antwerpen. We verzamelden onze favoriete adresjes en hotspots voor je!

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET
Foto door Getty Images

Wie is er niet eens een dag of een weekend in de Belgische havenplaats Antwerpen geweest? Of je er nu komt om cultuur te snuiven, te winkelen of te genieten van de Belgische biertjes, patat en wafels, Antwerpen is altijd een fijne bestemming voor een kort of langer tripje en lekker dicht bij huis. Ook op de redactie komen we graag in deze Belgische stad op maar een paar uur rijden van Nederland. Onze favoriete adresjes en tips op een rij!

Modestad
Als Zeeuws meisje kom ik bijna maandelijks in het gezellige Antwerpen dat op minder dan een uur rijden ligt vanuit het zuiden van Nederland. Het is mijn favoriete stad voor een heerlijk middagje winkelen. Zo’n shoptripje begint vaak bij de Shopping Stadsfeestzaal, ongetwijfeld het mooiste winkelcentrum van de stad dat midden op de Meir ligt, de grootste en bekendste winkelstraat. Het gebouw uit 1907 werd zestien jaar geleden vrijwel volledig vernield tijdens een brand. De monumentale trappen en oude gevels bleven nog wel in stand en maken van het gerestaureerde gebouw een echte blikvanger in hartje Antwerpen.

Foto door Shopping Stadsfeestzaal, Facebook

Voor mooie, kleinere winkels waar je uniekere items scoort dan bij de grote ketens, loop je iets verder weg van de Meir. Beeldredacteur Lenneke Hoope is vooral fan van de schoenen bij Bensimon,  het Scandinavisch design bij Moose en de kinderkleding van Filou & Friends. Daarnaast maakt ze in Antwerpen ook graag een stop bij een van de vele musea die in de stad te vinden zijn, zoals het Modemuseum dat zowel prachtige historische kostuums als stukken van hedendaagse ontwerpers zoals Dries van Noten tentoonstelt. 

Bourgondisch België
Lekker eten kun je natuurlijk ook heel goed in Antwerpen en Lenneke heeft dan ook een flink lijstje met favorieten. ‘Voor een lunchstop raad ik Fabiola aan, een echte Antwerpse krokbar waar je de lekkerste croque monsieurs kunt bestellen, van Italiaans met pesto en mozarella tot Amerikaans met cheddar en bacon. Wil je een rustpauze van alle drukte van de stad, ga dan naar de Foyer van de Bourla Staddschouwburg. En vergeet lunchicoon Lombardia niet, voor de meest goddelijke broodjes, allemaal biologisch en vegetarisch. Bestel er een gemberthee of fruitshake bij en vergaap je aan de happy chaos van het interieur. De laatste keer dat ik in Antwerpen was heb ik een heerlijk pannetje mosselen gegeten in het knusse Staff’s kantine, echt een aanrader.’

Foto door Mike Towber, Flickr

Overnachten in Antwerpen
Wanneer één dag niet genoeg is om Antwerpen te verkennen, dan zijn er genoeg fijne adresjes om te overnachten. Digital Nomad Sabine de Witte verblijft graag in Hotel De Witte Lelie aan de Keizerstraat. Sabine: ‘De Witte Lelie in Antwerpen is zo’n verborgen pareltje in hartje centrum. Een weelde van luxe om bij te komen van alle leuke dingen die de stad te bieden heeft. Kleinschalig, knus en voorzien van alle gemakken én een prachtig interieur.’ Lenneke tipt de de appartementen van beddenwinkel Cocomat: ‘Je slaapt ongetwijfeld als een roos op de hemelse matrassen.’

Nog tips voor leuke reisjes in België? Lees hier waar je moet zijn!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

België
6x Redenen om Brussel te bezoeken
België
Highlights België
Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon
Reizen
Lille met een local
Reizen
Dit is waarom je verliefd wordt op Philadelphia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.