EARTH DAY

Video
2:32

Klimaat 101: Ontbossing

Bossen bedekken ongeveer 30% van de planeet, maar door ontbossing verdwijnen deze essentielële leefgebieden in een rap tempo. Wat is ontbossing? Leer alles over de oorzaken en effecten van ontbossing en de oplossingen om het tegen te gaan.

KIJKTIP: ONE STRANGE ROCK

Onder de korst: geisers en vulkanen - 1

Op plekken waar de aardschors poreuzer en de platen eronder in beweging zijn, laat onze planeet zien wat er in haar gloeiende binnenste schuilgaat. 

Stof uit de Sahara belast de longen, maar is goed voor de biosfeer

De huidige stofwolken in Noord-Amerika zijn extreem uitgestrekte versies van de met stof geladen lucht die permanent de Atlantische Oceaan oversteekt. De stofdeeltjes irriteren de longen, maar dienen ook als kunstmest voor planten en leven in de oceaan.
gesponsord
8:01

Wat modder uit gletsjermeren ons kan vertellen over het verleden en de toekomst

Bekijk welke uitdagingen wetenschappers tegenkwamen tijdens het verzamelen van boorkernen uit een gletsjermeer in de Himalaya.
gesponsord

Eén manier om klimaatverandering tegen te gaan: maak je eigen gletsjers

Wat doe je als de sneeuw te snel smelt en de gletsjers zich hoog in de bergen terugtrekken? In Ladakh, een hoogvlakte in het noorden van India, hebben bewoners hier iets op gevonden: ze maken enorme ijskegels voor boeren die kampen met een watertekort.
gesponsord

Watercrisis dreigt voor 270 miljoen mensen nu Zuid-Aziatische gletsjers slinken

De Indus, een van de indrukwekkendste rivieren ter wereld, wordt in de lente en zomer gevoed met smeltwater uit de Himalaya. Dat water vormt de levensader voor zo’n 270 miljoen mensen. Maar nu de gletsjers slinken en de waterstanden zullen zakken, lopen miljoenen mensen gevaar en lijken spanningen tussen India, Pakistan en China op te laaien.

Honden kunnen vroeg waarschuwen voor giftige chemicaliën in huis

Honden nemen ongeveer dezelfde hoeveelheden en soorten chemische bestanddelen uit hun omgeving op als de mens. En dat zou van groot voordeel kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Lisa Becking: waarom de riffen in Raja Ampat, Indonesië nog relatief intact zijn

Raja Ampat, voor de kust van West-Papoea, Indonesië,
 is een van ’s werelds mooiste duiklocaties en een van de weinige plekken waar het koraal nog relatief onaangetast is. Marien bioloog Lisa Becking onderzocht welke factoren daarbij een rol spelen. 

Schubdieren krijgen onverwachte steun uit China

Al jaren wordt er veel op de soort gejaagd en worden de schubben van dit zoogdier wereldwijd verhandeld. Schubdieren worden nu ook zonder duidelijke bewijzen in verband gebracht met de uitbraak van Covid-19.

Zo krijgen onze beken hun bochten terug

In Nederland en België werden veel beken vorige eeuw gekanaliseerd voor een snelle waterafvoer. Ze worden nu weer uit hun strakke keurslijf bevrijd en mogen opnieuw meanderen. 

Vakmanschap in Ethiopië

Volg National Geographic-fotografe Rena Effendi terwijl zij uit de eerste hand ervaart hoe agronomen van Nespresso’s AAA Sustainable Quality™ Programma met koffietelers samenwerken om een consistente aanvoer van hoogwaardige Ethiopische koffie tegaranderen, waarbij aloude tradities in deze regio worden gecombineerd met moderne landbouwkundige methoden.

Voorzie je een coronavirus-zomerdip? Boost het brein van je kinderen in de natuur.

Het is goed voor de cognitieve en emotionele vaardigheden van kinderen om een band met de natuur te hebben. Dit gebeurt er als ze buiten zijn.

De culturele impact van kwaliteitskoffie

Nu Rena haar wereldreis heeft voltooid, is haar relatie met koffie veranderd. Elke slok brengt de gezichten terug van de mensen die de boon kweken, en de impact die het heeft gehad op hun leven daarbuiten.

Is een wereld zonder afval mogelijk?

Een wereld zonder afval lijkt een utopie. Maar het droombeeld van een circulaire economie vormt een bron van inspiratie voor bedrijven en milieubeschermers.
gesponsord

Als het dak van de wereld smelt

Het ijs in het Zuid-Aziatische hooggebergte smelt op sommige plaatsen zo hard dat er enorme meren ontstaan. Catastrofale overstromingen liggen op de loer. 
gesponsord

Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Reis hoog de Andes in om de geheimen achter de Colombiaanse koffie te ontdekken.

Een wereld zonder koffie voorkomen

Jalapa, de regio waar koffie wordt verbouwd die tot de beste van Guatemala behoort, heeft te kampen met bodemerosie. Maar een agroforestry-programma helpt de boeren om hun toekomst en de levering van kwaliteitskoffie voor de wereld veilig te stellen.

De culturele impact van kwaliteitskoffie

Rena Effendi kijkt terug op haar reizen met Nespresso en ontdekt de passie, het erfgoed en het vakmanschap achter ongelooflijke koffie en de mensen die het tot leven brengen.
gesponsord

Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen

Nespresso's Farmer Future Program omvat een pensioenfonds dat Colombiaanse koffieboeren helpt een pensioen op te bouwen en hun levenswerk over te dragen aan de volgende generatie.