Big Cat Month

Dit zie je tijdens Big Cat Month

Dit zie je tijdens Big Cat Month

In februari staat National Geographic Wild volledig in het teken van grote katten. Tijdens de Big Cat Month nemen wij jou via de tv-zender en online mee in de wereld van deze majestueuze dieren. National Geographic Wild is deze maand vrij te ontvangen in je basispakket, we geven fantastische prijzen weg en hebben een hoop nieuwe series voor je.
Nat Geo Wild

Op welk kanaal vind je National Geographic Wild?

Bekijk hier het overzicht per provider waar jij National Geographic Wild kunt zien als zender van de maand.

Waarom zijn de grote katten zo belangrijk?

Februari is Big Cat Month bij National Geographic Wild. Deze maand staat in het teken van grote katachtigen, om het Big Cats Initiative van de National Geographic Society onder de aandacht brengen.
20 Foto's

20x grote katten van dichtbij

Deze foto’s werden genomen door Joel Sartore voor de National Geographic Photo Ark.

Katachtigen

Heeft het voordelen om een zwarte panter te zijn? Dat hangt ervan af.

Een donkere vacht is ‘s nachts een goede camouflage, maar kan de visuele communicatie tussen katachtigen met melanisme belemmeren, blijkt uit een nieuwe studie.

Zwart luipaard in Afrika gespot - voor het eerst in een eeuw

De donkere kleur van het extreem zeldzame vrouwtje is het gevolg van melanisme, een genetische mutatie die ervoor zorgt dat het lichaam een teveel aan pigment produceert.

Big Cats

Spot tijgers in deze unieke nationale parken

Een expert in natuurbescherming geeft tips over het spotten van ’s werelds grootste katachtige.

Hoe dit apparaatje de perfecte close-up van een tijger maakte

Het ‘camera-autootje’ wist de grote katachtigen van zeer dichtbij te fotograferen – totdat een nieuwsgierige tijgerin té dichtbij kwam.

Grote katachtigen

Indonesië

Op zoek naar de laatste wilde tijgers op Sumatra

Expedities voor toeristen in de jungle van Sumatra moeten bijdragen aan het behoud van de laatste wilde Sumatraanse tijgers. Reisjournalist Veerle Witte doet verslag.

Het krimpende rijk van de jaguar

De grootste kat van Amerika worden spirituele krachten toegedicht. Maar wat zijn die waard als zijn voortbestaan op het spel staat?
3:18

Waarom zijn de grote katten zo belangrijk?

In het kader van de Big Cat Month (februari) interviewen we leeuwenonderzoeker Hans de Iongh.

LUIPAARD

Kijk hoe een gans een luipaard te slim af is en zijn kuikens beschermt

Een nijlgans is slim genoeg om een mannetjesluipaard te misleiden en van de kuikens weg te lokken, zoals uit deze zeldzame beelden blijkt.

Luipaard en hyena eten samen van prooi — tot ze worden verrast

Een strategische wapenstilstand en de zeldzame omgang tussen twee solitaire roofdieren bepalen hier wie het leeuwendeel van de maaltijd krijgt.

Eerste foto's ooit van zeldzame sneeuwpanter die schaap doodt

Een flits van een bruine kluwen verstoorde de heldere, koude ochtend in het Tibetaans Hoogland in de Chinese provincie Sichuan. De Amerikaanse fotograaf maakte daar een trektocht, op zoek naar herten en schapen.

TIJGER

Op zoek naar de laatste wilde tijgers

Naar schatting driehonderd tijgers leven er nog op Sumatra. Veerle Witte reisde voor Traveler naar het Indonesische eiland, waar ze doordong tot het moeilijk toegankelijke regenwoud om bij te dragen tot de berscherming van de soort.

Tijgerpopulatie in Nepal bijna verdubbeld

Door betere bescherming, waaronder meer parkwachters om stropen tegen te gaan, kon het aantal tijgers snel toenemen.
0:44

Exclusief: video toont bewijs van illegale tijgerhandel

Waarschuwing: schokkende beelden. Een schokkende video en nieuwe informatie suggereren dat de smokkel van tijgers in Azië door zowel legale als illegale tijgerfokkerijen wordt gevoed, met een angstaanjagende doeltreffendheid. Deze video, verworven door de Wildlife Justice Commission, laat een tijger zien in een faciliteit in Zuidoost-Azie die wordt gedood door middel van elektrocutie. Ook wordt getoond hoe tijgerbotten worden gekookt voor een vermeend medicinale pasta. De video werd gedeeld via SnapChat, een Chinese social media app, door iemand die vermeend betrokken is bij de tijgerhandel. WJC zegt dat verkopers soms video's als deze versturen naar potentiele kopers om de echtheid aan te tonen. National Geographic besloot deze video te delen om de realiteit van tijgerfokkerijen te laten zien.

China legaliseert neushoornhoorn en tijgerbotten voor medicinale doeleinden

Er is nooit bewezen dat neushoornhoorn en tijgerbotten een geneeskrachtige werking hebben, en natuurbeschermers noemen de maatregel een grote stap terug in het behoud van wilde diersoorten.
1:12

Zeldzame tijgerwelpen hoopvol teken voor bedreigde diersoort

July 29, 2018 - In een beschermd regenwoud in centraal Sumatra werden cameravallen opgezet. Daarmee werden opnamen gemaakt van Rima, een wilde Sumatraanse tijger, en haar welpjes.

POEMA

De poema’s van Patagonië

In Chili betalen schapenboeren de prijs voor bescherming van de poema. Is toerisme een oplossing?

Fotograaf bracht een jaar bij poema’s door – dit is wat hij leerde

Tijdens zijn verblijf in Patagonië legde fotograaf Ingo Arndt nieuwe gegevens over de biologie van poema’s vast en maakte hij een ongelooflijke time-lapsevideo van een mislukte jacht.
0:47

Bekijk de aanval van een poema op een soort lama, met verrassende afloop.

Een poemavrouwtje achtervolgde ruim een uur lang een guanaco-mannetje en wachtte op een geschikt moment om toe te slaan. De guanaco, een Zuid-Amerikaans zoogdier dat verwant is aan de lama, raakte verwijderd van de kudde en begon te grazen. Daarop viel de poema aan. Ze pakte haar prooi met haar krachtige kaken beet, en probeerde de nek van het dier te breken. Terwijl de poema hem beet had, liet de guanaco zich met zijn volle gewicht op de poema vallen, waardoor hij kon ontsnappen. Fotograaf Ingo Arndt legde het gevecht, dat slechts 4 seconden duurde, vast in deze spannende fotoserie.
3:46

Kijk hoe poemamoeders voor hun welpen zorgen

Het gebeurt niet vaak dat je een inkijkje krijgt in het 'gezinsleven' van poema's (ook wel bergleeuwen of zilverleeuwen genoemd). De dierenbeschermingsorganisatie Panthera maakte gebruik van halsbanden met GPS voor een studie naar verschillende nesten in het noordwesten van de Amerikaanse staat Wyoming. De welpen blijven bij hun moeder tot ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn, en leren in de tussentijd van haar om te jagen en te overleven. Welpen zonder moeder hebben slechts een kleine overlevingskans. Het Wyoming Game and Fish Department schat dat door de jacht jaarlijks ruim 70 welpen wees worden. De onderzoekers stellen dat uitstel van het begin van het jachtseizoen tot 1 december jagers zou kunnen helpen bij het voorkomen dat ze per ongeluk moederpoema’s doden. (29 augustus 2018)

Lofzang op een leeuw

C-Boy was alles wat een Afrikaanse leeuw zou moeten zijn: imposant, vindingrijk en onverwoestbaar tot aan zijn dood.

LEEUW

Leeuw
15 Foto's

15 intieme portretten van leeuwen

Speciaal voor Wereld Leeuwendag: 15 portretten van leeuwen die je niet zult vergeten.

Strikken zijn nu grootste bedreiging voor Afrikaanse leeuwen

Met behulp van strikken worden allerlei dieren in heel Afrika gedood, waaronder prooidieren die door leeuwen worden gegeten en ook de grote katten zelf.

Zuid-Afrika mag jaarlijks legaal 1500 leeuwenskeletten exporteren

Zuid-Afrika heeft het aantal leeuwenbotten dat het land mag verlaten bijna verdubbeld. Een beslissing die volgens velen de illegale handel aanmoedigt.