Reiswijzer: Colombia

Voor een verhaal in Traveler volgde hoofdredacteur Aart Aarsbergen in 2012 het voetspoor van literair meester Gabriel García Márquez in Colombia. Lees hier tips en praktische informatie van die reis.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET

Beste periode

De Caribische kust van Colombia kent een tropisch regenklimaat zonder grote seizoensverschillen. De gemiddelde maximumtemperatuur is 31 °C en de gemiddelde minimumtemperatuur 24 °C, de gemiddelde luchtvochtigheid is 90%. De meeste regen valt in oktober.

De reis 

Cartagena is niet rechtstreeks per vliegtuig vanuit Nederland of België te bereiken. Wij reisden vanaf Madrid met de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca naar Bogotá en vandaar met een binnenlandse vlucht naar Cartagena. De reis duurt vanuit Nederland bij elkaar zo’n 12 uur.

Reisdocumenten 

Een paspoort dat nog ten minste zes maanden geldig is na aankomst in Colombia. Voor een verblijf langer dan 90 dagen is een visum vereist.

Tijdverschil

In Colombia is het in de zomer zes uur later dan in Europa en in de winter zeven uur. 

Taal 

De officiële taal is Spaans, maar er worden op het platteland ook veel inheemse talen gesproken. U kunt in hotels en grote winkels met Engels terecht, maar verwacht niet dat iedereen u in die taal kan helpen.

Telefoon en internet 

Het landennummer van Colombia is 0057. De mobiele telefoon is zeer populair, maar je kunt niet van een vaste lijn naar een mobiele telefoon bellen en vice versa. Mobiel bellen in Colombia is goedkoop en het verdient de overweging voor het verblijf aldaar een Colombiaanse SIM-kaart te kopen. Internet is wijdverbreid, evenals wifi. Op tal van plaatsen (cafés, hotels, openbare instellingen, e.d.) is gratis mobiel internet voorhanden.

Geld 

De munteenheid in Colombia is de peso (POC), 1 euro is 2565 COP. In toeristengebieden staan op tal van plekken PIN-automaten en de verschillende typen creditkaart wordt wijd en zijd geaccepteerd.

Elektriciteit 

110 volt, gebruik een Amerikaanse stekker of adapter.

Gezondheid 

Gele koorts, knokkelkoorts en malaria zijn endemisch in Colombia. Het is verstandig een persoonlijk advies in te winnen bij de plaatselijke GGD, uw dokter of bij een travel clinic.

Veiligheid 

Volgens het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden ‘niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden (...) ontraden’. Op een veiligheidschaal van 1 (veilig) tot 6 wordt Colombia in categorie 4 ingedeeld. Een bezoek aan de toeristische gebieden als Cartagena en Santa Marta echter ‘levert geen veiligheidsrisico’s op indien de normale voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden’. 

Hotels 

Er zijn tal van hotels in het koloniale centrum van Cartagena, van budgethotels tot een luxehotel als Sofitel Santa Clara. Wij verbleven in hotel Don Pedro de Heredia, een eenvoudig maar goed hotel, zeer centraal gelegen. 

Langs de kust van Santa Marta vindt u tal van grote resorts, zoals Zuana Beach. Echte liefhebbers van Gabriel García Márquez kunnen kiezen voor The Gypsy Residence in Aracataca, een eenvoudig hostel (maximaal 10 gasten) gerund door de Nederlander Tim aan ’t Goor (in Aracataca bekend als Tim Buendia). Hij verzorgt rondleidingen door Macondo en vertelt de plaatselijke bevolking over het werk van García Márquez.

Caribisch Colombia

Santa Marta 
De oudste nog bestaande stad in Colombia, in 1525 gesticht door de Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas. Het is nog steeds een voorname haven en een belangrijk toeristisch centrum, bekend vanwege zijn oude binnenstad en uitgestrekte zandstranden. In 1830 stierf Simón Bolívar In Santa Marta, waarschijnlijk aan tuberculose.

Parque Nacional 
Natural Tayrona Dit druk bezochte nationale park strekt zich uit van Bahía de Taganga, bij Santa Marta, tot de monding van de Rio Piedras 35 kilometer verderop. Het beslaat 120 vierkante kilometer land en 30 vierkante kilometer zee. Het park, het vroegere woongebied van de Tayrona-indianen, bevat op een klein oppervlak een grote variëteit aan landschapstypen: van uitgestrekte zandstranden en koraalriffen tot tropisch regenwouden. In het park zijn diverse ecolodges.

Cuidad Perdida 
Hoog op de noordelijke helling van de Sierra Nevada de Santa Marta, op meer dan 1000 meter hoogte, liggen de ruïnes van een oude indianenstad, bijgenaamd de Verloren Stad. De nederzetting, waar zo’n 2000 tot 4000 mensen hebben gewoond, werd rond 800 gesticht door Tayrona-indianen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. De nederzetting bestaat uit terrassen en stenen fundaties, de houten huizen zijn inmiddels verdwenen. De archeolo-gische site is alleen na een meerdaagse trektocht door de jungle te bereiken.

Barranquilla 
De geboorteplaats van de Colombiaanse Latin-pop-prinses Shakira (er staat een standbeeld!) is een industriestad die de bezoeker niet al te veel heeft te bieden. De stad is bekend om haar uitbundig uitgaansleven en het jaarlijkse vierdaagse carnaval, het grootste in Colombia. Het moderne Museo del Caribe is zeker de moeite waard. Interessant is de Sala García Márquez, waar met audiovisuele middelen de fantasiewereld van de schrijver wordt verbeeld.

Islas de Rosario 
Deze archipel in de Caribische Zee ligt zo’n 35 kilometer ten zuidwesten van Cartagena en bestaat uit 27 kleine koraaleilanden, waarvan een deel particulier bezit is. Het gebied is vanwege het koraalrif tot nationaal park uitgeroepen. Dagelijks vertrekken veel boten vanuit de haven van Cartagena voor een dagtocht naar een van de eilanden, zoals het Isla del Pirata. Een bezoek betekent een echte tropisch-eiland-ervaring, met een heldere zee, palmbomen en... een hangmat.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Colombia
Nijlpaardeninvasie in Colombia
Colombia
Magisch Colombia: in het voetspoor van Gabriel García Márquez
Colombia
48 uur in Bogotá
Colombia
Reiswijzer: La Candelaria, Bogotá
Colombia
Highlights Colombia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.