COP26 uitgelicht: hoe Glasgow van zich liet horen tijdens de klimaattop

De 26e editie van de Conference of Parties, ook bekend als COP26, is afgelopen. Terwijl regeringsleiders achter gesloten deuren vergaderden, leverden de burgers hun eigen bijdrage in de stad.

Een demonstrant spreekt een groep toe tijdens de klimaatmars op 6 november,

Foto door Effie Korpershoek
Door Effie Korpershoek
Gepubliceerd 17 nov. 2021 12:27 CET, Geüpdatet 17 nov. 2021 19:03 CET

'We are watching' ​​​​​​leest een spandoek dat wordt vastgehouden door jonge klimaatactivisten die op 6 november deelnemen aan de klimaatmars in Glasgow. De straten van de Schotse stad zijn die dag gevuld met meer dan 100.000 mensen die samen zijn gekomen met een gemeenschappelijk doel: onvrede uiten over het huidige klimaatbeleid en wereldleiders oproepen tot onmiddelijke actie.

Terwijl de onderhandelingen grotendeels enkel toegankelijk waren voor afgevaardigden van de deelnemende landen, werd Glasgow opgedeeld in verschillende zones en conferentiecentra. Hier organiseerden activisten, wetenschappers en jongerengroepen satelliet-conferenties om het grote publiek bij de complexiteiten van de klimaatcrisis te betrekken. Deze door de overheid aangewezen locaties dienden tijdens COP26 verschillende doelen. Zo was het Glasgow Science Centre aangewezen als de zogenaamde Green Zone, en de Scottish Events Campus als de Blue Zone. Maar wat hield dat in?

Links: Hoogst:

Methoden voor verticale lanbouw worden tentoongesteld in de zogenaamde 'Green Zone' in het Glasgow Science Centre. 

Rechts: Bodem:

In het Glasgow Science Centre worden gedurende COP26 diverse evenementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen georganiseerd. 

foto's van Effie Korpershoek

“COP26 werd dit jaar georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk en vond plaats tussen 31 oktober en 12 november. COP staat voor 'Conference of Parties' - het laatste verwijst naar de 197 lidstaten van het VN-Raamconventie over klimaat verandering (UNFCCC). In 2021 werd de 26e editie van deze bijeenkomst gehouden, sinds de eerste in Berlijn in 1995.”

De mouwen opstropen in de Zones

De Blue Zone was aangewezen als een door de VN beheerde ruimte waar de onderhandelingen plaatsvonden. Hier kwamen delegaties van 197 partijen samen om een update te geven over eerder vastgestelde klimaatdoelen en eventuele extra maatregelen concreet te maken. Iedereen die de Blue Zone bezocht, moest geaccrediteerd zijn door de UNFCCC.

De Green Zone bevond zich loodrecht tegenover de Blue Zone aan de andere zijde van de Clyde rivier. De locatie diende als een platform voor het grotere publiek, jongerengroepen, artiesten en lokale bedrijven. Hier werden verhalen gedeeld, innovaties op het gebied van verduurzaming getoond en door middel van paneldiscussies en tentoonstellingen het belang van de bescherming van onze planeet benadrukt. We lichten een paar van deze initiatieven voor je uit.

Klimaatverandering 101 door Bill Nye

“Eco-angst is het bewijs dat we empathie hebben; dat we menselijk zijn; en dat we ons bewust zijn van de problemen in plaats van dat we slaapwandelen naar deze klif van klimaatinstorting.”

door Clover Horgan

Omgaan met 'eco-angst'

Eco-angst is de term die wordt gebruikt in literatuur en onderzoek om verhoogde emotionele, mentale of somatische stress te beschrijven als reactie op gevaarlijke veranderingen in het klimaatsysteem. De negatieve effecten van klimaatverandering worden de afgelopen jaren steeds frequenter zichtbaar. Zo was 2020 het  op één na warmste jaar ooit, roeien bosbranden wereldwijd miljarden dieren uit en teisteren superstormen regelmatig kwetsbare gebieden. De onzekerheid, onvoorspelbaarheid en onbeheersbaarheid van deze negatieve gevolgen lijken belangrijke factoren in de opkomende eco-angst die veel jongeren vaker ervaren. 

Een initatief van The New York Times, The New York Times Climate Hub, organiseerde een workshop om te leren om te gaan met eco-angst. Deze werd gehouden in de zogenaamde 'Think Tank', een theater gevuld met tijdelijk-geplante, levende bomen. De workshop werd eerder tijdens COP26 ook georganiseerd voor de delegaties aanwezig in de Blue Zone. Het panel begeleidde de aanwezigen in het bespreken van hun angsten en gevoelens en bood door middel van anekdotes en kleine groepsdiscussies handvatten om hiermee om te gaan.  Activist Clover Hogan, oprichter van Force of Nature en onderdeel van het eco-anxiety panel stelt dat we ons niet machteloos hoeven te voelen in het licht van de klimaatcrisis. 

Hoewel eco-angst soms overweldigend kan zijn, adviseert Hogan om niet voor deze gevoelens weg te lopen. "Het eerste wat ik zou zeggen is om ruimte te geven aan die gevoelens die onvermijdelijk naar boven komen," Zegt ze. “Eco-angst is het bewijs dat we empathie hebben; dat we menselijk zijn; en dat we ons bewust zijn van de problemen in plaats van dat we slaapwandelen naar deze klif van klimaatinstorting."

Lees ook: Kinderen helpen omgaan met klimaatangst

Meer te weten komen?

Steeds meer mensen ervaren het gevoel van eco-angst. Op de website van Force of Nature leer je meer over de initiatieven van Clover en haar team. Ook kun je hier terecht met meer vragen over eco-angst en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

Een wereldwijde mars voor het klimaat

Klimaatactievoerders  Vanessa Nakate en Greta Thunberg waren gedurende COP26 aanwezig op de diverse locaties om wereldleiders, jongeren en wetenschappers toe te spreken. Op zaterdag 6 november werd er een wereldwijde klimaatmars georganiseerd. In verschillende steden gingen mensen de straat op om het belang van goed en urgent klimaatbeleid te uiten. Met de besloten onderhandelingen van COP26 in de Blue Zone op de achtergrond namen er meer dan 100.000 deelnemers deel aan de klimaatmars in Glasgow.

De demonstratie eindigde aan het einde van de dag met een bijeenkomst in het lokale park Glasgow Green. Hier spraken onder meer inheemse stamhoofden, vakbondleiders en jeugdactivisten zoals Vanessa Nakate.

Tijdens haar toespraak focuste Nakate op het belang van het menselijke aspect van de klimaatcrisis. De Oegandese sprak over de strijd waarmee onder anderen Afrikanen worden geconfronteerd als gevolg van de klimaatcrisis. Zo toont een recent onderzoek aan dat de opwarming van de aarde al gevolgen heeft voor de economieën van landen over de hele wereld. Het heeft sommige plaatsen - meestal in de tropen - harder getroffen dan andere. De landen die de hoogste prijs hebben betaald, zijn meestal de minst verantwoordelijke voor het veroorzaken van het probleem, omdat ze de afgelopen decennia veel minder kooldioxide per hoofd van de bevolking hebben uitgestoten dan rijkere landen.

"Terwijl landen in Afrika het hardste lijden onder veranderingen in het klimaat zoals extreem weer en droogte, herstellen zij hier ook het langzaamste van." Verkondigde Nakate vanaf het podium tijdens de rally op Glasgow Green. "De klimaat- en ecologische crisis gaan niet enkel over weerpatronen of netto-nulpunten, het gaat om mensen." 

Terwijl Nakate en miljoenen anderen afwachten op wat de uitkomsten van de onderhandelingen tijdens COP26 gaan opleveren in de praktijk, heerste er in Glasgow een sfeer van optimisme en hoop. "Er is een andere wereld nodig, een andere wereld is mogelijk, en dit is slechts een voorproefje ervan. En vandaag zullen we doorgaan met vechten op elke mogelijke manier." Aldus Nakate.

Lees ook: Deze jonge activisten staken om hun planeet te redden van klimaatverandering

Meer te weten komen?

Diverse burgerinitiatieven lokaal en internationaal bieden een plek om je bezorgdheid over de klimaatcrisis te uiten en je stem te laten horen. 

Links: Hoogst:

Een jong meisje houdt een zelfgemaakt protestbord vast tijdens de klimaatmars in Glasgow. Elke generatie werd vertegenwoordigd tijdens de wereldwijde klimaatmars op 6 november. 

Rechts: Bodem:

Een demonstrant tijdens de klimaatmars op 6 november.

De rol van natuurdocumentaires

In samenwerking met Filmmakers for Future was Nat Geo Wild aanwezig om de rol van natuurdocumentaires in het communiceren van natuurbehoud te bespreken. Tijdens deze sessie kwamen de filmmakers van enkele van de meest geliefde natuurdocumentaires ter wereld samen om te bespreken welke rol natuurfilms moeten invullen om een veilige en rechtvaardige toekomst voor al het leven op de planeet te helpen creëren. Dit werd gedaan door middel van een serie korte documentaires en een aansluitende paneldiscussie.

Volgens Janet Han Vissering, documentairemaakster voor onder andere Disney en National Geographic, is het belangrijk dat filmmakers "de popcorn met de broccoli blijven serveren." 

"Door enkel de mooie en positieve aspecten van de natuurlijke wereld te tonen vergeten we de ernst van de situatie in beeld te brengen. Natuurdocumentaires zullen meer moeten focussen op de balans vinden tussen een boodschap van schoonheid en confronterende realiteit."

Lees ook: Deze bedreigde dieren maken een comeback

Meer te weten komen?

Alle presentaties die tijdens COP26 werden gehouden in de Green Zone zijn terug te kijken op het YouTube kanaal van COP26. Ook zijn de korte films die getoond werden tijdens het evenement van Filmmakers for Future hier te bekijken.

De uitkomsten van COP26 worden hier uitgelegd. Bekijk National Geographic's Planet Possible initiatief om meer te leren over hoe jij je steentje kunt bijdragen aan een duurzame planeet. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Kunnen beautyingrediënten waterbewuster worden?
Milieu
Vijf manieren om water te besparen in je beautyroutine
Milieu
Vijf manieren waarop beautyproducten groener kunnen worden
Milieu
Bedrijf belooft banen in ruil voor zwijgen over Afrikaanse proefboringen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.