coronavirus: nieuws

Waarom deze mutatie van het coronavirus geen reden tot alarm is

Er zijn geen sluitende bewijzen dat het coronavirus dodelijker of gemakkelijker overdraagbaar is geworden. Maar dit soort zorgen duiken bij elke epidemie op.

Spoelknop is niet het enige coronarisico in openbare toiletten

Bij het doortrekken kunnen druppeltjes met virusdeeltjes de lucht in worden geslingerd. Deskundigen vertellen welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen voor je gebruikmaakt van een openbaar toilet.

Waarom COVID-19 het milieu waarschijnlijk zal schaden

Als gevolg van de wereldwijde ‘lockdowns’ is de lucht weliswaar schoner geworden, maar ongemerkt kondigt zich een nog vervuilder toekomst aan.

Zo weten we wanneer er een vaccin tegen COVID-19 is

Gezondheidsautoriteiten hebben precies vastgesteld hoe efficiënt en veilig een vaccin tegen COVID-19 moet zijn, maar het is soms een uitdaging om dat aan het brede publiek uit te leggen.

COVID-19-ramp dreigt voor inheemse stammen in Amazonegebied

Volgens mensenrechtenactivisten worden inheemse stammen in Brazilië niet alleen bedreigd door het virus, maar ook door ‘genocidale’ indringers.

coronavirus: nieuws

Hersenvliesontsteking, zwellingen van de tenen, beroertes: waarom de raarste symptomen van COVID-19 nu pas opduiken

De symptomen klinken weliswaar griezelig maar zijn bij virusinfecties niet helemaal onbekend. Dit is wat de experts tot nu toe weten over de ‘nieuwe’ uitwerkingen van het coronavirus.

Ze hebben geen moeite met ademhalen – COVID-19 ontneemt ze de adem

Bij een alarmerend symptoom van corona daalt de zuurstof in het bloed van de patiënt lang voordat deze het doorheeft. Doktoren werken rond de klok om het fenomeen te begrijpen.

Fauci: geen bewijs dat coronavirus in Chinees lab is ontwikkeld

In een exclusief interview waarschuwt het gezicht van de Amerikaanse respons op de COVID-19-pandemie voor een te snelle versoepeling van de ‘lockdown’ in afzonderlijke staten van de VS en geeft tips over het omgaan met de stortvloed aan informatie.

Hoe Zuid-Korea een coronavirus-ramp voorkwam – maar nog niet klaar is met de strijd

De Zuid-Koreanen wisten COVID-19 terug te dringen met méér dan alleen grote aantallen tests. Maar kan het land dit succes handhaven?

Nieuw-Zeeland heeft het coronavirus ‘feitelijk uitgebannen’. Dit is wat ze goed deden.

De eilandenstaat koos voor een strenge lockdown en een strikt beleid. Hoe nu verder?

Wat je moet weten over katten en het coronavirus

Gevallen van katten die het coronavirus hebben opgelopen, zijn zeer zeldzaam. En er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte van huisdieren op mensen kan worden overgedragen.

achtergrond

Het verhaal van Ollie en Dollie, twee duiven die bevriend raakten met een gezin in lockdown

Een National Geographic-fotograaf vond een onverwacht onderwerp toen twee brutale duiven zich een weg naar binnen wisten te banen.

Dit paradijselijke nationale park was ooit een quarantainezone

Een unieke en historische plek op Hawaï vertelt een verhaal van vooroordelen, weerbaarheid - en aloha.

Hoe onderzoekers op de Zuidpool de afzondering overleefden

Hun “mentale medicijn van vitaal belang” bestond onder meer uit een strikte routine, opgewekte deuntjes en de visie dat alles goed zou komen.

achtergrond

Zij ontdekte decennia geleden al coronavirussen – maar kreeg nauwelijks erkenning

De wetenschappelijke pionier June Almeida wordt nu eindelijk gewaardeerd om de doorbraken op het gebied van de virologie die zij een halve eeuw geleden ontketende.

Eerste coronadoden in inheemse gemeenschappen in Amazonegebied

“COVID-19 kan zich snel verspreiden onder de bevolking van het Amazonegebied,” aldus de voorzitter van een vooraanstaande mensenrechtenorganisatie in Brazilië.

Kijk hoe ziektekiemen bij niezen verder vliegen dan gedacht

Hogesnelheidsfotografie laat zien hoe speeksel en slijm bij niezen ver kunnen vliegen en langer in de lucht blijven hangen dan gedacht. Een extra aansporing om je hoest of nies goed te bedekken.

thuis

‘Zoom-vermoeidheid’ belast de hersenen. En dit is de oorzaak.

Videogesprekken leken een elegante oplossing voor werken op afstand, maar ze drukken op een complexe manier op de geest.

6 National Geographic achtergronden voor jouw volgende conference call

Wat vind jij van al die conference calls en andere online meetings? Kunnen ze wel wat opgefleurd worden? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel vind je 6 afbeeldingen van National Geographic die je kunt gebruiken als achtergrond in Microsoft Teams, Skype of Zoom. Ook vind je instructies om met een frisse achtergrond te shinen bij jouw volgende conference call.

Zal ‘virtueel reizen’ ook na de pandemie populair blijven?

De coronavirus-uitbraak heeft onze manier van reizen drastisch veranderd. Maar zal virtual reality – voor sommige mensen een broodnodige ontsnapping aan de pandemie – ooit de echte reiservaring kunnen vervangen?

achtergrond

Handen wassen helpt tegen COVID-19, maar in India is water schaars

Slechts een vijfde van de huishoudens in dit land van 1,3 miljard inwoners heeft stromend water. Vaker handen wassen is daar een uitdaging.

Sterke afname CO2-uitstoot door coronacrisis. Maar voor hoelang?

Nu de wereld overal tot stilstand is gekomen, is ook de CO2-uitstoot drastisch gedaald. Maar volgens experts zal die daling van korte duur zijn als overheden niet sneller op schonere energie overstappen.

Coronacrisis leidt tot uitstel restauratie Notre-Dame. Lessen uit WOII kunnen uitkomst bieden.

De restauratie van de geliefde kathedraal is door de pandemie geheel tot stilstand gekomen. Maar misschien kunnen lessen uit de Tweede Wereldoorlog uitkomst bieden, want destijds werd Europa met een soortgelijke situatie geconfronteerd.

NatGeo @ Home

Family

NatGeo Family

Vermaak, educatie en prachtige fotografie voor ontdekkingsreizigers van alle leeftijden.

Handen wassen? Check. Maar hoe blijven kinderen geestelijk gezond?

Handen wassen, goed eten, slapen en weer handen wassen lukt ouders misschien nog wel, maar zorgen dat het geestelijk goed blijft gaan met een kind is een heel ander verhaal. Hier zijn een aantal tips.

achtergrond

Hoe een heilig vuur ondanks de pandemie de wereld over ging

Al meer dan duizend jaar hebben christenen in Jeruzalem de ceremonie van het Heilig Vuur gevierd, een gebruik dat ook in tijden van quarantaine licht in het leven van gelovigen brengt.

Wetenschap

Waarom een coronavaccin veel langer dan een jaar kan duren

Gezien de geschiedenis en wetenschap achter het maken van deze geneesmiddelen, waarschuwt een deskundige dat twaalf tot achttien maanden absoluut ongekend zou zijn.

De pandemie leidt bij veel mensen tot wilde dromen. Waarom?

Onderzoekers leggen uit waarom mensen meer stof tot dromen hebben nu ze door ‘social distancing’ tijdelijk zijn verstoken van hun vertrouwde omgeving.

Er zijn meer virussen dan sterren in het heelal. Waarom zijn er maar een paar die ons ziek maken?

Er leven meer dan een biljard afzonderlijke virussen op aarde, maar de meeste zijn niet in staat om mensen te infecteren. Lukt het om virussen te vinden die dat wel zijn?

Coronavirus 101: wat je moet weten

Onze kennis over COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, evolueert dagelijks – maar deze belangrijke basics zijn wel bekend.

Seismologen meten hoe coronavirus de wereld ‘stil’ maakt

Nu mensen niet langer reizen of naar hun werk gaan, trilt het aardoppervlak een stuk minder – iets wat seismologen met hun instrumenten hebben opgepikt.

Ruik je minder goed? Dat hoeft niet aan het coronavirus te liggen.

Sommige mensen zien dit als een duidelijk symptoom van COVID-19, maar wetenschappers kunnen voorlopig alleen afgaan op beperkte en onvolledige gegevens.

dieren

Heropening ‘Tiger King’-park: corona-risico voor grote katten

We weten dat tijgers door mensen met COVID-19 besmet kunnen worden. Het heropende dierenpark uit de serie ‘Tiger King’ trekt weer grote aantallen bezoekers, die komen om de dieren aan te halen.

Deze ‘handen wassende’ orang-oetan ging viral – maar het verhaal is niet waar

Terwijl de COVID-19-pandemie voortduurt, doet meer ‘fake news’ over dieren de ronde. Op lange termijn kunnen de verhalen inspanningen ter behoud van dieren ondermijnen.

Nepnieuws op sociale media over dieren tijdens coronacrisis

Flauwekulverhalen over dieren die profiteren van de quarantaine in steden leveren valse hoop op - en internetfaam.

wetenschap

Wat is het coronavirus?

Wereldwijd hebben tienduizenden mensen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dit is wat je erover moet weten.

Wat het nieuwe coronavirus met het lichaam doet

Het nieuwe coronavirus COVID-19 kan op diverse plaatsen in het menselijk lichaam veel schade aanrichten, van de bloedbaan tot de longen. We zetten de symptomen op een rijtje.

Coronavirus: bij deze aandoeningen lopen mensen meer risico op zware klachten

Een groot aantal mensen met verschillende aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk en diabetes, loopt een hoger risico. Dit is wat ze kunnen doen om zich te beschermen.

Waarom het coronavirus de meeste kinderen spaart

Experts laten hun licht schijnen over de biologische redenen waarom kinderen beter beschermd zouden kunnen zijn tegen zware varianten van COVID-19.

Hoe springen ziekteverwekkers als het coronavirus over van dieren op de mens?

Elk jaar worden miljoenen mensen gedood door ‘zoönoses’, oftewel zoönotische ziekteverwekkers die vanuit diersoorten overspringen naar de mens. Waar komen ze vandaan en hoe kunnen we ze vermijden?

Hoe mutaties van het coronavirus verspreiding volgbaar maken – en complottheorieën ontkrachten

Aan de hand van veranderingen in de ziekteverwekker kunnen wetenschappers het spoor van het virus volgen zonder grootscheeps te hoeven testen. Zo blijkt dat het virus geen biologisch wapen is.

achtergrond

Foto’s van een wereld die door COVID-19 tot stilstand is gekomen

Van New York tot Nairobi: overal ter wereld zitten ook National Geographic-fotografen gewoon gedwongen thuis. Dus richten ze hun vizier op het gezin, uitgestorven straten en wandelingen in de natuur.

In beeld: eenzame bewoners in Italië worstelen met quarantaine

Een journaliste en een fotograaf uit Milaan leggen de uitbreiding van de pandemie in hun land vast. Maar een van hen is nu misschien ziek.

De wetenschap achter de paniek om het coronavirus

Van ontmoetingen met prehistorische roofdieren tot een run op toiletpapier: in onze bezorgde hersenen kan kortsluiting ontstaan als ze worden geconfronteerd met angstaanjagende onzekerheden.

achtergrond

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Uit historische bronnen blijkt dat toiletpapier al verrassend lang wordt gebruikt en dat we wel vaker onze zorgen hebben geuit door het hulpmiddel te gaan hamsteren.

‘Het is griezelig’: de lege straten van Parijs, een stad in lockdown

Terwijl de lente ontluikt, zijn enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van de lichtstad verboden terrein.

‘Het leek wel een horrorfilm.’ Coronavirus heeft Iran gedwongen tot stilstand.

De herinnering aan een vader, een flatgebouw vol zingende mensen, een telefoongesprek met een onbekende: fotografe Newsha Tavakolian bericht over het vreemde, stilstaande leven in het land.

Cruciaal ingrediënt van coronavirustest komt uit Yellowstone-park

Een vreemde levensvorm die in de hete bronnen van het Amerikaanse nationale park voorkomt, produceert een eiwit dat een revolutie in de biomedische wetenschap teweegbracht.

Hier zijn wat alternatieven voor handen schudden, op aanraden van lezers ?

Lezers van Nat Geo van over de hele wereld stellen nieuwe begroetingen voor ten tijde van COVID-19.

Deze wilde dieren houden ook afstand om niet ziek te worden

Sommige diersoorten, zoals chimpansees en honingbijen, handhaven strikte maatregelen om verspreiding van ziekten te voorkomen.

dieren

China adviseert berengal als medicijn tegen coronavirus, dierenbeschermers ongerust

De Nationale Gezondheidscommissie publiceerde een lijst met aanbevolen behandelingen. Op die lijst staan ook injecties met een stof die berengalpoeder bevat.

Illegaal verhandelde schubdieren kunnen drager zijn van nauw verwant coronavirus

Een klein aantal schubdieren blijkt drager van een coronavirus dat nauw verwant is aan het huidige pandemie-virus. Volgens wetenschappers en dierenbeschermers eens te meer een reden om hard op te treden tegen de illegale handel in deze bijzondere dieren.

Nieuw coronavirus vond zijn oorsprong in dierenhandel

Terwijl er in meerdere landen gevallen van de ziekte zijn vastgesteld, kijken gezondheidsautoriteiten naar soortgelijke uitbraken in het verleden om een gemeenschappelijke rode draad te vinden.

geschiedenis

Waarom raken we onbekenden zo vaak aan? Over de geschiedenis van het handen schudden

Het coronavirus verstoort een eeuwenoude gewoonte die ver teruggaat, van de oude Grieken tot de Amerikaanse Quakers.

‘Was je handen’ was ooit een omstreden medisch advies

Tegenwoordig weet iedereen dat je handen wassen een eenvoudige manier is om gezond te blijven, maar dat was niet altijd zo. Rond 1840 kostte dat voorschrift een arts zijn loopbaan.

Waarom dokters tijdens de pest vogelmaskers droegen

In de zeventiende eeuw geloofde men dat de lucht door deze kledij werd gezuiverd. Helaas was dat niet het geval.

coronavirus

Mount Everest gesloten door COVID-19

Voor de rest van het seizoen zijn alle beklimmingen op het dak van de wereld afgelast, wat een zware klap betekent voor de kwetsbare economie van Nepal.

Hoe fotografeer je een land tijdens een lockdown?

Fotograaf Gabriele Galimberti legde de invloed vast die de quarantaine heeft op de inwoners van de Noord-Italiaanse stad Milaan.

Meer Chinezen tegen dierenmarkten naarmate coronavirus verder om zich heen grijpt

In mediaberichtgeving over Chinese markten voor wilde dieren wordt vaak gedaan alsof deze razend populair zijn. In werkelijkheid zijn er veel Chinezen die er niets van moeten hebben.

coronavirus

Uitbraak coronavirus is nu officieel een pandemie. Waarom is dat belangrijk?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus als pandemie bestempeld. Verandert dat iets, of is het een kwestie van woordkeuze?

Het coronavirus vergeleken met griep, ebola en andere grote epidemieën

Het vergelijken van ziekten is niet eenvoudig. Aan deze statistieken is te zien waarom.

Zal de uitbraak van het coronavirus afzwakken als het warmer wordt?

Met de komst van de lente loopt ook het griepseizoen meestal in maart of april ten einde, maar zal het coronavirus hetzelfde patroon volgen? Eerdere uitbraken van coronavirussen kunnen inzicht bieden.

Hoe verspreidt het coronavirus zich in een vliegtuig en wat is de veiligste plek om te zitten?

Doordat we de hele wereld over reizen, kunnen epidemieën zich steeds verder verspreiden. Zo ook het coronavirus en de griep. Welke van de twee is gevaarlijker en hoe kun je jezelf beschermen?

Coronavirus: is er wetenschappelijk gezien een veilige groepsgrootte?

Volgens sommige modellen is groepsgrootte niet de enige belangrijke factor in het tegengaan van overdracht van het virus. Andere aspecten zijn minstens zo belangrijk om rekening mee te houden.

Waarom groepen tijdens COVID-19 (heel) klein moeten blijven

Het risico dat iemand mensen in groepsverband met het coronavirus aansteekt, neemt exponentieel toe naarmate de groep groter is, zo blijkt uit computermodellen.

kijk verder

2:48

Longen 101

De longen vullen het lichaam aan met levengevende zuurstof. Leer alles over de anatomie van de longen, hoe de organen ademhaling mogelijk maken en hoe ze gevoelig zijn voor ziekten.
2:26

Het hart 101

Tijdens de gemiddelde levensduur van een mens slaat het hart ongeveer drie miljard keer. Kom meer te weten over de anatomie van het hart en hoe deze spier levensgevende zuurstof door het lichaam pompt.
2:57

Genetica 101

Wat is het genoom en hoe worden eigenschappen van generatie op generatie overgedragen? Ontdek hoe erwtenplanten bijdroegen aan de start van het genetica-onderzoek en hoe het onderzoeksveld zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.