Wat is het coronavirus?

Wat is het coronavirus?

Wereldwijd hebben tienduizenden mensen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dit is wat je erover moet weten.

het coronavirus

Wat het nieuwe coronavirus met het lichaam doet

Het nieuwe coronavirus COVID-19 kan op diverse plaatsen in het menselijk lichaam veel schade aanrichten, van de bloedbaan tot de longen. We zetten de symptomen op een rijtje.

Coronavirus: bij deze aandoeningen lopen mensen meer risico op zware klachten

Een groot aantal mensen met verschillende aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk en diabetes, loopt een hoger risico. Dit is wat ze kunnen doen om zich te beschermen.

Coronavirus: is er wetenschappelijk gezien een veilige groepsgrootte?

Volgens sommige modellen is groepsgrootte niet de enige belangrijke factor in het tegengaan van overdracht van het virus. Andere aspecten zijn minstens zo belangrijk om rekening mee te houden.

Waarom groepen tijdens COVID-19 (heel) klein moeten blijven

Het risico dat iemand mensen in groepsverband met het coronavirus aansteekt, neemt exponentieel toe naarmate de groep groter is, zo blijkt uit computermodellen.

achtergrond

De wetenschap achter de paniek om het coronavirus

Van ontmoetingen met prehistorische roofdieren tot een run op toiletpapier: in onze bezorgde hersenen kan kortsluiting ontstaan als ze worden geconfronteerd met angstaanjagende onzekerheden.

‘Het leek wel een horrorfilm.’ Coronavirus heeft Iran gedwongen tot stilstand.

De herinnering aan een vader, een flatgebouw vol zingende mensen, een telefoongesprek met een onbekende: fotografe Newsha Tavakolian bericht over het vreemde, stilstaande leven in het land.

Hier zijn wat alternatieven voor handen schudden, op aanraden van lezers 🖖

Lezers van Nat Geo van over de hele wereld stellen nieuwe begroetingen voor ten tijde van COVID-19.

Mount Everest gesloten door COVID-19

Voor de rest van het seizoen zijn alle beklimmingen op het dak van de wereld afgelast, wat een zware klap betekent voor de kwetsbare economie van Nepal.

het coronavirus

Hoe fotografeer je een land tijdens een lockdown?

Fotograaf Gabriele Galimberti legde de invloed vast die de quarantaine heeft op de inwoners van de Noord-Italiaanse stad Milaan.

Zal de uitbraak van het coronavirus afzwakken als het warmer wordt?

Met de komst van de lente loopt ook het griepseizoen meestal in maart of april ten einde, maar zal het coronavirus hetzelfde patroon volgen? Eerdere uitbraken van coronavirussen kunnen inzicht bieden.

Het coronavirus vergeleken met griep, ebola en andere grote epidemieën

Het vergelijken van ziekten is niet eenvoudig. Aan deze statistieken is te zien waarom.

achtergrond

Waarom raken we onbekenden zo vaak aan? Over de geschiedenis van het handen schudden

Het coronavirus verstoort een eeuwenoude gewoonte die ver teruggaat, van de oude Grieken tot de Amerikaanse Quakers.

‘Was je handen’ was ooit een omstreden medisch advies

Tegenwoordig weet iedereen dat je handen wassen een eenvoudige manier is om gezond te blijven, maar dat was niet altijd zo. Rond 1840 kostte dat voorschrift een arts zijn loopbaan.

Waarom dokters tijdens de pest vogelmaskers droegen

In de zeventiende eeuw geloofde men dat de lucht door deze kledij werd gezuiverd. Helaas was dat niet het geval.

coronavirus

Nieuw coronavirus vond zijn oorsprong in dierenhandel

Terwijl er in meerdere landen gevallen van de ziekte zijn vastgesteld, kijken gezondheidsautoriteiten naar soortgelijke uitbraken in het verleden om een gemeenschappelijke rode draad te vinden.

Hoe verspreidt het coronavirus zich in een vliegtuig en wat is de veiligste plek om te zitten?

Doordat we de hele wereld over reizen, kunnen epidemieën zich steeds verder verspreiden. Zo ook het coronavirus en de griep. Welke van de twee is gevaarlijker en hoe kun je jezelf beschermen?

Meer Chinezen tegen dierenmarkten naarmate coronavirus verder om zich heen grijpt

In mediaberichtgeving over Chinese markten voor wilde dieren wordt vaak gedaan alsof deze razend populair zijn. In werkelijkheid zijn er veel Chinezen die er niets van moeten hebben.

achtergrond

Video
2:48

Longen 101

De longen vullen het lichaam aan met levengevende zuurstof. Leer alles over de anatomie van de longen, hoe de organen ademhaling mogelijk maken en hoe ze gevoelig zijn voor ziekten.
Video
2:26

Het hart 101

Tijdens de gemiddelde levensduur van een mens slaat het hart ongeveer drie miljard keer. Kom meer te weten over de anatomie van het hart en hoe deze spier levensgevende zuurstof door het lichaam pompt.