De Franse Alpen. Voor velen waarschijnlijk bekend als een populair en uitgestrekt wintersportgebied, maar wist je dat je hier ook in de zomermaanden volop kunt genieten? Het gebied bestaat namelijk niet alleen uit een enorm gevarieerde flora en fauna, de Franse Alpen strekken zich ook nog eens uit over diverse landen waardoor er een indrukwekkende bergketen ontstaat. Zo bevinden de Franse Alpen zich in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en zelfs een stukje in Slovenië en Duitsland. Met 128 toppen hoger dan 4.000 meter valt er genoeg te ontdekken en is het een perfect gebied voor zowel wandelaars als fietsers. Hier zijn de bekendste bergtoppen de Großglockner, Zugspitze, Eiger, Mont Blanc en de Matterhorn. Ben je een echte wintersportliefhebber? In de Franse gletsjers kan zelfs in de zomer nog geskied worden. Kortom, de Franse Alpen kunnen gemakkelijk in elke behoefte voorzien. Wat zijn de mooiste plekken?

De mooiste dorpjes in de Franse Alpen

Hou je ervan om je te begeven in de mooiste pittoreske dorpjes, waar natuur en cultuur met elkaar gecombineerd worden en waar je kunt genieten van lokale specialiteiten? In de Franse Alpen heb je meerdere dorpen die je kunt bezoeken met elk zijn eigen kenmerken.

  • Sixt-Fer-à-Cheval, een dorp dat bekend staat om de prachtige bergachtige omgeving waarin het zich bevindt en dat op een steenworp afstand ligt van Cirque du Fer-à-Cheval. Cirque du Fer-à-Cheval is wat dat betreft zeker een bezoek waard, gezien het feit dat het volgens velen een indrukwekkend natuurfenomeen is. Hier klateren namelijk de watervallen van de steile rotswanden welke zich bevinden in een keteldal, een cirkelvormige vallei gevormd door erosie.
  • Yvoire, een dorp dat zich bevindt aan het meer van Genève en dat bekend staat om het kleine middeleeuwse centrum, het twaalfde eeuws Savoyaardse kasteel en de vele bloemen. Een dorp met enorm veel historie.
  • Entrevaux, een dorp aangebouwd tegen de rotsen aan de oever van de rivier de Var. Entrevaux ligt tussen de Alpen en de Provence en heeft vanaf de hoger gelegen vesting een prachtig uitzicht over de omgeving.

De mooiste meren in de Franse Alpen

In de Franse Alpen vind je niet alleen tientallen dorpjes, er zijn ook enorm veel mooie meren welke een bezoek waard zijn.

  • Lac de Bourget, het grootste natuurlijke meer in de Franse Alpen. Dit meer is in de zomer een heerlijke plek om te zwemmen, te wandelen en te watersporten aangezien de temperatuur van het water tussen de 23 en 26 graden ligt. Hou je van spa’s en natuurlijke warmwaterbronnen dan is het aangrenzende dorpje Aix-Les-Bains zeker een aanrader.
  • Lacs de Chéserys, de ideale plek wanneer je op zoekt bent naar een minder toeristisch meer. Lacs de Chéserys is een verzameling bergmeertjes vlakbij Lac Blanc en dé ideale plek wanneer je wilt wildkamperen en genieten van een oase van rust. Back to basic.
  • Lac du Goléon is gelegen op de berg La Meije en bereikbaar via een pittige hike van 20 kilometer bergopwaarts. Wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar zeker de moeite waard wanneer je na deze tocht kunt genieten van de imposante bergtoppen van Aiguille de la Saussaz en Aiguilles d’Arves.

De mooiste bergen in de Franse Alpen

Waar de Franse Alpen voornamelijk bekend om staan zijn de prachtige bergtoppen. Ben jij een echte liefhebber van bergachtig gebied, dan staan de Franse Alpen hoogstwaarschijnlijk gelijk aan één en al genieten. Doordat het gebied zich zoals eerder gezegd uitstrekt over verschillende landen, is geen enkele berg hetzelfde. Wat dat betreft raak je dan ook nooit uitgekeken.

  • Wellicht de meest bekende berg voor velen is de Mont Blanc. Met een hoogte van 4.810 meter is deze berg zowel vanuit Frankrijk zelf, als vanuit Italië te bewonderen. Het is de hoogste berg in de Alpen en staat hierdoor bij veel bergbeklimmers bovenaan de lijst om ooit te beklimmen. In 1786 werd dit voor het eerst gedaan door twee lokale bewoners uit Chamonix en sindsdien hebben velen een poging gewaagd. Let wel, conditie en een goede klimtechniek zijn zeker gewenst.
  • Hohe Tauern, een langgerekt bergmassief gelegen in Oostenrijk in het Nationaal Park Hohe Tauern. De Hohe Tauern is van oost naar west ongeveer 120 kilometer lang en van noord naar zuid 50 kilometer breed en bestaat uit onder andere de Ankogelgroep, de Glocknergroep en de Venedigergroep. Een imposant gebied.
  • De Dolomieten bevinden zich in het noorden van Italië en bestaan uit meer dan 140.000 hectare en 18 bergtoppen hoger dan 3.000 meter. Ondanks dat dit berggebied bekend staat om de drie iconische rotsen - het symbool voor de Dolomieten - heeft het veel meer te bieden. Zo zijn er diverse meren, natuurparken en dorpjes die je kunt bezoeken en waar je kunt genieten van zowel natuur als cultuur.

Of je nu graag stilletjes geniet aan een meer of volop beweegt tijdens een fiets- of wandeltocht, de Franse Alpen hebben een hoop te bieden en is zeker meerdere bezoeken waard. Wat staat na het lezen van dit artikel bovenaan jouw lijstje?