De ultieme Amerikaanse roadtrip maak je in Louisiana

Prachtige natuur en eindeloze wegen die leiden naar opwindende steden: de Amerikaanse staat Louisiana is gemaakt voor onvergetelijke roadtrips. Stippel een route uit langs deze unieke natuurlijke, historische, culinaire en muzikale hoogtepunten.

Door Louisiana Travel
Gepubliceerd 17 nov. 2022 16:30 CET
Een alligator in het Barateria Preserve, wetlands in de staat Louisiana.

Een alligator in het Barateria Preserve, wetlands in de staat Louisiana.

Foto door Louisiana Travel

Per kajak door het grootste zoetwatermoeras van de VS.

De Amerikaanse staat Louisiana – genoemd naar de Franse koning Lodewijk (Louis) XIV (1638-1715), die destijds de macht over het zuidelijk deel van de VS had – onderscheidt zich in zowel natuur als cultuur van veel andere staten. Hier klinkt het Engels zangerig, dankzij de invloed van onder meer Frans, Spaans en West-Afrikaans erfgoed en vermengen in de keukens exotische smaken met lokale. Daarnaast vind je uitgestrekte delta’s en moerassen vol bijzondere bomen, planten, vogels, vissen, kikkers en alligators. Volg de Mississippi en laat je leiden door het ritme van de bayou. Een roadtrip door het eigenzinnige Louisiana is een gegarandeerd avontuur.

Muzikanten in de legendarische Blue Moon Saloon in New Orleans.

The Big Easy

Startpunt van je roadtrip is New Orleans. Deze stad dankt zijn bekendheid en aantrekkingskracht aan zijn muziekscene en het carnaval, Mardi Gras, met kleurrijke parades. Laat de auto nog even staan, en verken de French Quarter en omliggende wijken te voet. Hier vind je natuurlijk Bourbon Street met zijn straatmuzikanten en beroemde bars, maar maak zeker ook tijd voor het New Orleans Historic Voodoo Museum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de voodoo in de stad – compleet met bizarre objecten en artefacten. Niet veel verderop ligt een beeldentuin gevuld met installaties en creatieve tiny houses gemaakt van gerecyclede materialen: Music Box Village. Een soort mix van De Parade en Christiania in Kopenhagen. Kijk en dwaal rond, knutsel mee, en blijf zeker hangen voor een of meer van de vele livemuziekoptredens die er plaatsvinden.

Verken het Atchaflaya Basin vanuit een snelle fan boat.

In het wild

Zet koers naar het westen om de cultuur en natuur van Louisiana buiten de steden te ontdekken. Langs Louisiana’s River Road vind je veelal voormalige plantages en historische huizen, waarvan zo’n dozijn open zijn voor bezoekers. Maak tijd om de bijzondere en complexe verhalen en geschiedenis van deze plekken te horen, sommige focussen op het leven van de families, andere op het slavernijverleden.

Even links van Baton Rouge, in het zogenaamde Cajun Country, ligt het Atchaflaya Basin, het grootste zoetwatermoeras van de VS. Maak hier per pontonboot of per razendsnelle airboat een tour door het moeras. Wie nog dichter bij alle wildlife – vele soorten vogels, kalkoenen, eekhoorns, wasberen, alligators en zelfs zwarte beren – wil komen, kan ook in een kajak door de moerassen en bayous varen. Ziplinen over het moeras – en over de gators – is ook een onvergetelijke optie. Andere manieren om meer over de dieren en hun belang voor het ecosysteem te weten te komen is door een van de vele alligatorcentra van de staat te bezoeken. Of ga op pad met een vogelgids, Louisiana ligt op de route van vele trekvogels.

Onmisbaar in de Louisiaanse eetcultuur zijn schaaldieren en zeevruchten.

Smullen

Grote kans dat je in de stad en onderweg al hebt kunnen proeven van de bijzondere keuken van Louisiana, een mengelmoes van Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse recepten en ingrediënten. Er wordt veel gekookt met schaaldieren en zeevruchten zoals rivierkreeft, oesters, garnalen, langoesten, roodbaars en meer. Probeer andouille, de Duitse worst met een Franse naam en natuurlijk boudin, een combinatie van gekookte rijst, varkensvlees, uien, groene pepers en kruiden – maar dat is de basis. Test alle verschillende soorten van dit typisch Louisiaanse gerecht op de boudin trails in het zuidwesten van de staat.

Ook een aanrader in de categorie onvergetelijk culinaire ervaringen: ijs gemaakt met tabascosaus. In de Tabasco-fabriek op Avery Island, kun je lekkernijen proeven die doordrenkt zijn met verschillende gearomatiseerde sauzen. Hou wat ruimte over voor een beignet, een gefrituurde donut bedekt met poedersuiker en jij na het eten ervan waarschijnlijk ook.  

Zydeco, een cajunmuziekgenre dat in Zuidwest-Louisiana is ontstaan kenmerkt zich door het geluid van de accordeon.

Volg de muziek

Een roadtrip zonder muziek, dat bestaat niet, en al helemaal niet in Louisiana. Een andere manier om je reis uit te stippelen – of te combineren met de hierboven genoemde tips – is langs de vele muzikale hotspots. Louisiana heeft aan de wieg van talloze muziekgenres gestaan, zoals jazz, cajun en zydeco, en stijlen als blues, rock-'n-roll, country en gospel zijn hier alomvertegenwoordigd. Elke artiest van naam heeft er zijn sporen nagelaten. Van jazz en brass in New Orleans en cajun in het zuiden van de staat, tot blues en rock-‘n-roll in het noorden, waar in Shreveport de uitspraak ‘Elvis has left the building’ geboren werd, toen fans na het optreden van de King niet wilden vertrekken.

Kijk hier voor meer inspiratie en informatie over Louisiana en nog meer bijzondere plekken om je eigen roadtrip langs uit te stippelen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Winterpret in mediterrane sferen
Reizen
Feest voor smulpapen: ontdek deze drie culinaire regio’s in Oostenrijk
Reizen
De meest bijzondere reis begint hier: Welkom in de Turkaegean
Reizen
De Belgische Ardennen
Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.