Partner content voor

visit scotland logo
 ...

De vele wateren van Schotland

De bijzondere wateren van Schotland bestaan onder meer uit meer dan 30.000 lochs en een 19.000 kilometer lange kust.

WROTEN VON JAMIE LAFFERTY

FOTO VON JIM RICHARDSON

Beperkte toegang

Ondanks dat Schotland een kustlijn van 19.000 kilometer heeft, is de gevariëerde kust vaak onbereikbaar voor grote schepen. De meeste lochs zijn ook via rivieren niet gemakkelijk toegankelijk. Kleinere vaartuigen, zoals kajaks en kano’s, zijn dan ook vaak de beste manier om de bijna eindeloze vaarwegen van Schotland te verkennen, zoals hier op Loch Lurgainn ten noorden van Ullapool. Je kunt er van de weerspiegeling van de bergen, zoals de Sgorr Tuath, in het water genieten of er een hengeltje uitgooien in de hoop wat te vangen. Omdat Schotland het Jaar van Kust en Water in 2021 doortrekt, is nu het uitgelezen moment om in de cultuur en het landschap te duiken die hierdoor zijn gevormd.

Foto van Jim Richardson

Bewakers van het kanaal

Kelpies maakten al lang deel uit van de Schotse folklore voordat in 2013 de sculptuur The Kelpies van de hand van Andy Scott in The Helix bij Falkirk werd gerealiseerd. Deze spectaculaire 30 meter hoge paardenhoofden verbeelden de van gedaante wisselende watergeesten uit eeuwenoude sprookjes. Ze vormen de imposante poort van de oostelijke ingang van het Forth and Clyde Canal. Dit kanaal deelt Schotland op het smalste deel in tweeën. Niet ver daarvandaan vind je het Falkirk-wiel. ’s Werelds eerste en enige draaiende scheepslift werd in 2002 voltooid in het kader van het herstel van de belangrijkste waterweg van Schotland.

Foto van Jim Richardson

Het water des levens

Caol Ila is een van de meer dan 120 whiskystokerijen in Schotland. Voor het maken van hun gouden drank gebruiken de stokerijen allemaal het opvallend zuivere water dat het land rijk is. Een essentieel onderdeel van het proces zijn de enorme distilleerketels, zoals deze op het eiland Islay. Van oudsher werden deze uitsluitend gebruikt voor het stoken van whisky, die vervolgens minstens drie jaar in eikenhouten vaten werd opgeslagen om te rijpen. De populariteit van gin is echter flink gestegen en omdat gin niet hoeft te rijpen, zijn de oude koperen kolossen bijna continu in gebruik.

Foto van Jim Richardson

De oevers van Loch Ness

Het grote Loch Ness bevat meer water dan enig ander loch of meer op de Britse Eilanden. Volgens sommigen zijn deze enorme afmetingen de reden dat de beroemdste inwoner van Schotland, Nessie, vandaag de dag nog leeft. Anderen genieten gewoon van het spectaculaire landschap rond dit gigantische waterlichaam. Het steeds populairder wordende Loch Ness 360°pad is een route bedoeld voor wandelaars en fietsers rond het meer Loch Ness, en geeft meer ervaren bezoekers toegang tot de meeste hoogtepunten, waaronder de ruïnes van het 13e-eeuwse Urquhart Castle aan de noordoever.

Foto van Jim Richardson

Loch Maree

Doordat Schotland ruim 31.000 lochs en slechts één officieel meer (Lake of Menteith nabij Stirling) heeft, hebben alle Schotten wel een favoriet loch dat ze het mooiste van het land vinden. Maar waar je ook vandaan komt, de schoonheid van het grote Loch Maree valt niet te ontkennen. Het loch ligt helemaal in het noordwesten van het Schotse vasteland en is het op drie na grootste van het land en heeft historisch belang, met meerdere religieuze plekken die dateren uit de 8e eeuw. Als een bonafide nationaal natuurreservaat trekt Loch Marees overvloed aan zeeforel en zalm veel menselijke vissers aan, terwijl het een gezonde populatie otters en parelduikers in stand houdt.

Foto van Jim Richardson

Het hart van Schotland

Bijna centraal in Schotland ligt Loch Tay. Dit loch staat bekend om de 18 crannogs (door mensen gemaakte eilandjes). Hier zijn sporen van mensen gevonden, die tot aan de ijzertijd teruggaan. Veel eilandjes liggen nu onder water. Aan de oever van het loch staat het Scottish Crannog Centre, waar je kunt zien hoe de eilandjes zijn gebouwd en werden gebruikt. De nabijgelegen Ben Lawers is een van de hoogste bergen van Groot-Brittannië. Houd je het liever bij water, dan kun je hier ook prima op zalm vissen.

Foto van Jim Richardson

Poort naar het noorden

Het is geen wonder dat Loch Rannoch het hele jaar door flink wat bezoekers weet te trekken. Het is namelijk omgeven door een aantal van de grootste trekpleisters van Schotland. Het loch ligt midden in het land tussen Loch Lomond en de nationale parken Trossachs en Cairngorms nationaal park in, en wordt door bergen omringd. Op een kleine crannog midden in het loch staat een eenzame folly uit de achttiende eeuw. Deze toren is een van de meest gefotografeerde gebouwen van Schotland. Ten westen van het loch vind je de draslanden van Rannoch Moor. Deze behoren tot de belangrijkste natuurgebieden van het land en bruisen met leven.

Foto van Jim Richardson

Het grootste nationale park van Groot-Brittannië

De Cairngorms is misschien wel het spectaculairste nationale park van het land. Onder de begeleiding van een gids zien bezoekers de Schotse Hooglanden hier op hun mooist, met bergen, lochs en brede kloven die door het water zijn vormgegeven. Dit is een paradijs voor vogelaars. Zij kunnen hier onder meer enorme steenarenden en kleine Schotse kruisbekken spotten. Ook leven hier grote roedels edelherten en de enige wilde populatie rendieren in het Verenigd Koninkrijk. In de witte wintermaanden is het goed vertoeven in Cairngorms, waar maar liefst drie van de vijf skiresorts van Schotland zijn gehuisvest. Voor een verwarmend drankje kun je terecht bij de whiskystokerij, Dalwhinnie Distillery.

Foto van Jim Richardson

De Grey Mare’s Tail

Een van de hoogste en schitterendste watervallen van Schotland vind je verrassend genoeg nabij Moffat in Zuid-Schotland. De Grey Mare’s Tail ontspringt in Loch Skeen in het zuidwesten van Dumfries and Galloway. Met een hoogte van zestig meter biedt de waterval een spectaculaire aanblik (en indrukwekkend geluid). Dat effect wordt versterkt wanneer het heeft geregend. Rond de waterval is een natuurreservaat met dezelfde naam gesticht. Het reservaat biedt bescherming aan visarenden die in het meer vissen en aan de zeldzaamste vissoort van Groot-Brittannië, de kleine marene. Deze vissen komen hier in groten getale voor, zolang ze maar uit de buurt blijven van roofvogels en gevaarlijke watervallen.

Foto van Jim Richardson

Schotse hooglanders

In het hele land zie je Schotse hooglanders, waarschijnlijk de meest herkenbare inwoners van Schotland. Hier is een kleine kudde aan het pootjebaden in het water van het schilderachtige Loch Etive. Dit loch ligt net buiten de plaats Connel in Argyll and Bute. Deze fraaie, harige dieren zie je overal in het land. Ze zijn populair bij kinderen en fotografen die het karakteristiek uiterlijk van de koeien al heel vaak op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. Een van hun fans is koningin Elizabeth II. Zij houdt een kleine kudde op haar Schotse residentie, Balmoral Castle.

Foto van Jim Richardson

De grote zalmtrek

Hoewel het noordoosten van Schotland geen bergen of dezelfde imposante kust als het noordwesten heeft, is Aberdeenshire toch van grote schoonheid. De schilderachtige rivier de Feugh, de grootste zijrivier van de Dee, is met name van september tot november erg fotogeniek. Dan omlijsten de herfstkleuren het water en arriveren de zalmen. Deze trek is een van de meest spectaculaire van het land. Op weg naar de paaigronden verder stroomopwaarts maken de vissen ogenschijnlijk onmogelijke sprongen in de watervallen van de Feugh. Dit klinkt als een natuurspektakel dat zich op een afgelegen plek afspeelt. Vanaf de plaats Banchory is het echter een klein stukje wandelen.

Foto van Jim Richardson

Een nieuwe traditie op Harris

De bloeiende ‘gindustry’ van Schotland kent succesverhalen in het hele land. Een van de populairste daarvan is ook een van de meest onwaarschijnlijke: die van de afgelegen Isle of Harris Distillery in Tarbert op de Buiten-Hebriden. Hier wordt naast het zuivere water van het eiland ook suikerwier gebruikt. Dit is in overvloed aan de afgelegen kust te vinden en wordt met de hand opgedoken voor de afgelegen kust. Het eiland stond reeds bekend om de wereldberoemde Harris Tweed. Deze wordt al eeuwenlang door de gemeenschappen op de Hebriden met de hand geweven.
Raadpleeg voor vertrek gelieve de coronamaatregelen van de lokale en nationale overheid. Controleer de openingstijden en plan en boek altijd vooraf.

Foto van Jim Richardson

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.