Het geluid van de liefde

Een pauw gebruikt zijn sierlijke staart om een vrouwtje te lokken. Hij stoot een gekrijs uit alsof hij copuleert, ook al is dat niet het geval.

Monday, February 10, 2020,
Door Redactie
Foto's Van Joel Sartore
Een pauw gebruikt zijn bijzondere staart en gekrijs om een vrouwtje te lokken.
Een pauw gebruikt zijn bijzondere staart en gekrijs om een vrouwtje te lokken.
Foto van Joel Sartore, National Geographic Photo Ark

Roslyn Dakin deed vier jaar lang onderzoek naar de partnerkeuze van pauwhennen. Op de baltsplek kiezen ze allemaal de hanen met de aantrekkelijkste staartkleur en oogvlekken. Tijdens het paren slaken de mannetjes op hun hoogtepunt een specfieke, duidelijk herkenbare kreet. Het verbaasde Dakin dat geluid te horen zonder dat er een hen in de buurt was. Even later kwamen een paar vrouwtjes op het gekrijs af en meldden ze  zich op de baltsplaats. Dakin vermoedt dat ze door het geluid naar de geschiktste partner worden geleid.

Om zijn theorie te testen, nam Dakin de echte copulatiekreet en een door de haan ‘nagebootste’ versie op, en speelde ze vervolgens af op  de baltsplaats. In beide gevallen kwamen de hennen erop af. Dakin kan  nog niet zeggen of het om een gerichte strategie gaat van de hanen om potentiële geliefden te lokken. “Het werkt niet altijd, maar iets is beter  dan niets.”

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2014.

Lees meer