Het geluid van de liefde

Een pauw gebruikt zijn sierlijke staart om een vrouwtje te lokken. Hij stoot een gekrijs uit alsof hij copuleert, ook al is dat niet het geval.maandag 10 februari 2020

Door Redactie
Foto's Van Joel Sartore

Roslyn Dakin deed vier jaar lang onderzoek naar de partnerkeuze van pauwhennen. Op de baltsplek kiezen ze allemaal de hanen met de aantrekkelijkste staartkleur en oogvlekken. Tijdens het paren slaken de mannetjes op hun hoogtepunt een specfieke, duidelijk herkenbare kreet. Het verbaasde Dakin dat geluid te horen zonder dat er een hen in de buurt was. Even later kwamen een paar vrouwtjes op het gekrijs af en meldden ze  zich op de baltsplaats. Dakin vermoedt dat ze door het geluid naar de geschiktste partner worden geleid.

Om zijn theorie te testen, nam Dakin de echte copulatiekreet en een door de haan ‘nagebootste’ versie op, en speelde ze vervolgens af op  de baltsplaats. In beide gevallen kwamen de hennen erop af. Dakin kan  nog niet zeggen of het om een gerichte strategie gaat van de hanen om potentiële geliefden te lokken. “Het werkt niet altijd, maar iets is beter  dan niets.”

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2014.

Lees meer