Vermoedelijke stroper door leeuwen doodgebeten

De reden waarom de man het reservaat binnendrong, is niet precies bekend, maar hij werd gedood in een gebied waar vaak illegaal op neushoorns wordt gejaagd.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 14 feb. 2018 16:47 CET
Een mannetjesleeuw zwerft door het particuliere wildreservaat van Phinda in Zuid-Afrika. De autoriteiten weten niet zeker ...
Een mannetjesleeuw zwerft door het particuliere wildreservaat van Phinda in Zuid-Afrika. De autoriteiten weten niet zeker waarom de gedode man het particuliere reservaat van Ingwelala was binnengedrongen en wat de reden was voor zijn confrontatie met de troep leeuwen.
Foto door Andrew Coleman, National Geographic Creative

In Zuid-Afrika is vorige week het dode lichaam aangetroffen van een man – volgens de autoriteiten vermoedelijk een stroper – die door een troep leeuwen was verscheurd.

Volgens plaatselijke berichtgeving was het lichaam grotendeels verslonden, waardoor de man moeilijk was te identificeren. Maar in de buurt werd een jachtgeweer en munitie gevonden.

Het aangevreten lijk werd ontdekt in het particuliere wildreservaat van Ingwelala, nabij het beroemde Kruger National Park in het noordoosten van Zuid-Afrika. Omdat de man het reservaat op illegale wijze was binnengedrongen en er een wapen werd gevonden, gaan de autoriteiten ervan uit dat het om een stroper ging.

Of hij daar specifiek naar leeuwen op zoek was, kan zonder verder bewijs niet worden vastgesteld.

Volgens de website Sowetan Live beschreef een plaatselijke jachtopziener het gebied als “leeuwenterritorium”.

In de regio wordt traditioneel veel op neushoorns gejaagd, wat de illegale stropers meer geld oplevert dan het doden van andere dieren. In 2017 nam de stroperij van neushoorns enigszins af, maar in het gebied van het Krugerpark schoot het aantal gestroopte neushoorns tussen 2007 en 2014 omhoog van dertien naar ruim duizend. In delen van Azië is neushoornhoorn zeer gewild en wordt deze gebruikt als een (niet-werkend) alternatief medicijn of tot kunstsnijwerk verwerkt.

Michael ’t Sas-Rolfes doet aan de University of Oxford onderzoek naar de marktfactoren die de stroperij beïnvloeden en was in Zuid-Afrika toen het lichaam werd ontdekt.

“Als je kijkt naar de economische aspecten van de stroperij, nemen deze mannen een risico. Het moet het risico waard zijn,” zei hij. “De kans om te worden gepakt en de straf zijn ongeveer hetzelfde als bij andere dieren, maar de prijs voor lichaamsdelen van leeuwen is veel lager dan die van neushoornhoorn.”

Stropers in het gebied jagen ook op bush meat of olifantenslagtanden.

Wanneer leeuwen ten prooi vallen aan stropers, gaat het volgens Sas-Rolfes vaak om wraak of een toevallige confrontatie.

“De lichaamsdelen die worden afgesneden, zijn doorgaans tanden en klauwen. Op dit moment vormt dat geen grote plaag,” zegt hij, hoewel hij eraan toevoegt dat de prijs van leeuwentanden mogelijk aan het stijgen is. Toch wil hij benadrukken dat lichaamsdelen van leeuwen niet winstgevender worden, om te voorkomen dat deze voorspelling zichzelf gaat waarmaken.

Van de leeuwen die in deze regio tot nu ten prooi zijn gevallen aan stropers, werden er vele in natuurparken en wildreservaten gedood.

In oktober vorig jaar werden twee geredde leeuwen in een wildreservaat door stropers gedood. Hun kadavers werden gevonden zonder koppen, staarten, klauwen en vachten. Dit soort lichaamsdelen worden niet alleen gebruikt als decoratie, maar ook in de traditionele heelkunst muti.

In een gesprek met National Geographic, in de herfst van vorig jaar, vermoedde Paul Funston van Panthera, een organisatie die zich wijdt aan de bescherming van grote katachtigen, dat de legale handel in lichaamsdelen van leeuwen in gevangenschap de vraag naar wilde dieren en lichaamsdelen misschien heeft aangewakkerd. Sinds 2016 is het aantal leeuwen dat door stropers wordt gedood langzaam aan het stijgen. Vaak worden lichaamsdelen van leeuwen en neushoorns op dezelfde plek aangetroffen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Kijk hoe leeuwen zich vastklampen aan een giraf bij riskante aanval
Dieren
In Zuid-Afrika zijn in 2017 meer dan duizend neushoorns gedood
Dieren
Noord-Koreaanse diplomaten beschuldigd van smokkel van wildlife
Dieren
Deze dames nemen het op tegen stropers – en winnen
Dieren
Zeldzame beelden van leeuwen die uit hun troep worden verstoten

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.