11 vragen aan Dog Whisperer Cesar Millan

Cesar Millan gaat nooit zomaar een stukje wandelen met een hond. Hij leidt de lobbes met het zelfvertrouwen van een gladiator die weet dat hij de sterkste van het hele Colosseum is (zijn kleine, gedrongen gestalte ten spijt).dinsdag 26 juni 2018

Door Cathy Newman
Foto's Van Mark Thiessen

Dit artikel werd gepubliceerd op 10 mei 2012.

Dankzij zijn succesvolle programma Dog Whisperer op National Geographic Channel geniet de hondentrainer wereldfaam. In het tijdperk van de Slappe Baasjes is een hondengoeroe geen overbodige luxe. Hondenhooligans (India, de stoute Manchesterterriër en Spike, de hyperactieve husky) hebben geen gedragsproblemen, ze moeten alleen wat worden gecorrigeerd. Wanneer Millan geen lezingen geeft aan de andere kant van de wereld, leidt hij het Dog Psychology Center in Santa Clarita, Californië. De vijftien honden die hij daar houdt om gevaarlijke honden weer in het gareel te krijgen zijn pitbulls, rottweilers en Duitse herders.

Hij mag veel sterren tot zijn clientèle rekenen, onder wie Oprah Winfrey. Een steenrijke man stuurde zijn twee honden met een privévliegtuig naar hem toe voor een consult. Klanten kunnen nu ook een schenking doen aan de Millan Foundation. Deze stichting is gericht op bevordering van dierenwelzijn en organiseert ook cursussen die mensen helpt in de omgang met mens en dier. Cesar Millan, die in de Mexicaanse plaats Culiacán geboren werd en dertig jaar geleden door een ‘coyote’ naar de VS werd gesmokkeld, had als kind een grote droom: hij wilde een tv-ster worden. Die droom is alvast uitgekomen.

Kun je zelfs een oude hond nog iets leren?

Ik doe niet anders. Iedere hond kan worden heropgevoed.

Wat is de grootste fout die we met honden maken?

We doen net of het mensen zijn. We praten tegen ze alsof het mensen zijn. We projecteren allerlei emoties op honden. Een hond weet niet of hij in Beverly Hills woont en ook niet hoeveel geld we aan zijn verzorging uitgeven. Dieren moeten werken voor hun voer en water. Honden die voer en water krijgen alleen omdat ze zo schattig zijn – die komen vroeg of laat bij mij.

Dus we lopen eigenlijk onszelf uit te laten?

Als ik bij mensen thuis kom hoeft niemand me iets te vertellen. Eén blik op de hond en ik weet wie je bent. Het werkt als een spiegel.

Het lijkt net alsof je niet de honden opvoedt, maar de baasjes. Is het zo dat je de mensen leert hoe ze met hun hond moeten omgaan?

Als jij de baas niet bent, dan gaat de hond met je op de loop. Mijn klanten zijn machtige mensen. Ze hebben gestudeerd aan Harvard, ze zijn directeur van de Fox Studios, van Oxygen of Disney. Ze zijn reuze belangrijk, maar de hond is hun de baas. Je vraagt niet aan een hond of hij uit wil. Je doet hem aan de lijn en je gaat gewoon. Een hond is allereerst een dier, dan een hond, dan een ras en dan pas zijn naam.

Kun je iets vertellen over Amerikaanse presidenten en hun honden?

Als de Amerikaanse president de Airforce One verlaat, komt altijd eerst de hond naar buiten. Gaat de president het Witte Huis binnen, dan loopt de hond voor hem uit. Bill Clinton had zijn labrador niet in de hand. Nancy Reagan moest haar bouvier verbannen naar hun ranch in Californië. In het begin had Beau, de Portugese waterspaniël van Obama overwicht op zijn baasje, maar tegenwoordig hebben ze hem goed in toom. Vooral de sterke rassen mag je nooit over je heen laten lopen. Zou je dat doen met een pitbull, dan is de president er straks niet meer.

Is er een wezen dat jij niet onder de duim kunt krijgen?

Mijn vader. Mijn vader is hopeloos eigenwijs. Ik zou zo graag willen dat hij eens tegen mijn moeder zei dat hij haar waardeert, dat hij van haar houdt. Maar de machocultuur in Mexico laat dat niet toe.

Wat kunnen we van honden leren?

Om in het heden te leven. Maar ook eerlijkheid, loyaliteit, integriteit. Honden zijn nooit achterbaks, ze liegen niet.

Dus wie heeft de beste inborst – de mens of de hond?

Geen twijfel: de hond.

In wetenschappelijke literatuur is de laatste tijd veel te doen om intelligentie bij dieren. Zo zouden honden in staat zijn mensen goed te kunnen ‘lezen’. Verbaast je dat?

Dat heb ik de altijd al gezegd. Alleen de wetenschappers wisten het nog niet.

Stel dat het mogelijk was, wie zou je dan liever in je roedel opnemen, Lassie of Rin Tin Tin?

Rin Tin Tin. Ik voel me meer verwant met Duitse herders: ze zijn assertief, territoriaal en dominant.

Kun je ook goed met katten overweg?

Nee.

Bestel nu ook het boek Een praktische gids voor een gelukkige hond van Cesar Millan of de National Geographic Special Kat & Hond in onze webwinkel.

Helaas is Cesar Millan niet in de gelegenheid alle persoonlijke vragen te beantwoorden. Hij geeft in een nieuw interview wel antwoord op de meest gestelde vragen. Lees het interview hier.

Lees meer