Waarom likken katten aan plastic?

Van alle rare dingen die katten doen, is het likken aan plastic misschien wel de meest voorkomende. Wat blijkt? Ook katten kunnen een eetstoornis hebben.

Thursday, August 23, 2018,
Door Liz Langley & Zoë de Goede
Foto van Marc Moritsch

Dit artikel werd gepubliceerd op 10 november 2016.

Katten doen nogal eens gekke dingen. Zo was baasje Catarina Dias bezorgd over het gedrag van haar kat, die het liefst de hele dag aan plastic vuilniszakken likt. Nicholas Dodman, die onderzoek doet naar gedrag van dieren aan de Tufts University, zegt dat het een milde versie kan zijn van de compulsieve gedragsstoornis die wool sucking genoemd wordt.

Katten met deze ‘aandoening’ likken of zuigen aan alle soorten plastic, zoals douchegordijnen of schoenveters. “Het wordt vaak gelinkt aan pica, een relatief onbekende eetstoornis die zich vertaalt als een drang naar het eten van niet-eetbare dingen”, zegt Dodman.

“Katten die aan plastic tassen likken hebben een textuur-specifieke eetstoornis, dat betekent dat de katten specifiek van deze structuur houden”, voegt hij eraan doe. Het is niet gevaarlijk – tenzij de kat het plastic doorslikt, dat kan leiden tot interne blokkades.

Lees meer