Op weg naar een resistente honingbij

De Nederlandse bioloog BartJan Fernhout werkt al jaren aan een nieuwe oplossing om bijen resistent te maken tegen ziektes door bijenvolken met elkaar te kruisen.

Published 30 okt. 2018 16:52 CET, Updated 5 nov. 2020 06:45 CET
Foto van Tjomme Fernhout

Terwijl de mondiale voedselvraag blijft stijgen, gaat het al jaren slecht met de honingbij, een belangrijke gewasbestuiver. Naast de effecten van insecticiden en monocultuur, is de bij vatbaar voor ziekten, die vooral worden overgebracht door de varroamijt (varroa destructor), een parasiet die begin jaren tachtig opdook in westerse landen. De mijt is drager van bacteriën en virussen die bij bijen onder meer tot misvormde vleugels leiden.

De Nederlandse bioloog BartJan Fernhout van Arista Bee Research werkt met partners en vrijwilligers al enkele jaren aan een oplossing op Hawaï en in Europa, waar imkers op een bijzondere wijze bijenvolken met elkaar kruisen. ‘We maken volkjes met een koningin die met één dar kunstmatig wordt geïnsemineerd. Daarna voegen we extra varroamijten toe. De volkjes waarin de bijen de varroamijten zelf verwijderen, worden uitgeselecteerd en gebruikt voor de volgende generaties. De mijt kan zich alleen voortplanten in het broed van de honingbijen en kan zich door vroegtijdige verwijdering niet meer voortplanten,’ vertelt Fernhout. ‘Uiteindelijk hielden we volken over met volledige varroaresistentie. Het is de evolutie in een snelkookpan.’

Lees ook: Hoe bijenseks door de mens wordt verpest

Dit artikel verscheen in de november editie van National Geographic magazine.

Lees meer