Dieren

Leeuw valt schubdier aan in zeldzame video

Dit gebeurt er wanneer een toppredator zijn tanden in een ondoordringbare bal van schubben probeert te zetten. vrijdag, 18 januari 2019

Door Jason Bittel

Met hoektanden van tien centimeter en een bijtkracht van 4450 Newton is de beet van een leeuw iets wat de meeste dieren willen vermijden.

Maar schubdieren zijn niet zoals de meeste dieren. Hoewel deze dieren niet meer dan vier en een halve kilo wegen, zijn ze van kop tot staart bekleed met een natuurlijk pantser. De overlappende schubben zijn gemaakt van een sterk eiwit: keratine.

Wanneer er een groot roofdier opduikt, hoeft een schubdier niet weg te rennen of terug te vechten. Het hoeft zich alleen maar op te rollen tot een kleine, ondoordringbare bal.

En dat is precies wat een gids van Safari Live eerder deze maand zag gebeuren tijdens een nachtelijke rit door Masai Mara National Reserve in Kenia.

“Eenmaal opgerold kunnen de leeuwen nergens met hun tanden doordringen,” zegt Tristan Dicks. Hij kreeg het duo in de schijnwerper. “Dat, in combinatie met de regen van die nacht, maakte dat het oppervlak veel te glad was voor de leeuwen om het echt schade te kunnen toebrengen.”

Hoewel deze leeuw het opgaf nadat hij het Temmincks schubdier een tijdje met zijn poten heen en weer had gerold, krijgen de roofdieren hun prooi volgens Dicks soms toch te pakken. Met name de jongen zijn heel kwetsbaar, want hun schubben zijn nog niet hard.

Een zeldzame ontmoeting

Dicks is al tien jaar een professionele gids, maar heeft nog maar acht keer schubdieren in het wild gezien. En een ontmoeting tussen een leeuw en een schubdier? Dat ziet niemand.

Dicks: “Een schubdier en een troep leeuwen samen in de Mara is een uniek schouwspel.”

Dan Challender, voorzitter van de afdeling schubdierdeskundigen van de International Union for Conservation of Nature, merkt op dat vooral schubdieren weinig worden waargenomen, omdat hun populaties van nature laag zijn.

Hierdoor is het volgens Challender niet bekend hoe vaak leeuwen en schubdieren elkaar tegenkomen. Er is echter bewijs dat Aziatische leeuwen soms hun pijlen richten op Indische schubdieren in het Gir National Park in India.

“De schubben bieden een goede bescherming en schubdieren komen vaak ongeschonden uit een strijd met leeuwen,” zegt Challender.

Thandiwe Mweetwa is een National Geographic Society-onderzoeker en wildlifebioloog van het Zambian Carnivore Programme. Hij noemde de video een opmerkelijke waarneming.

“Ik breng uren door in de wildernis om leeuwen te volgen en hun keuze van de prooi en jachtgedrag vast te leggen, maar ik heb nog nooit een leeuw op een schubdier zien jagen,” zegt Mweetwa.

“Ik denk dat het jonge dier zijn geluk wilde beproeven.”

Schubdieren in gevaar

Hoewel schubdieren een aanval van leeuwen duidelijk goed kunnen afslaan, is er één roofdier waartegen de kleine tanks geen verdediging hebben: de mens.

Schubdieren zijn waarschijnlijk de meest gesmokkelde zoogdieren ter wereld, vanwege de overtuiging dat hun schubben geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Alle acht de soorten, die voorkomen in Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuidoost-Azië, staan nu op de Rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN.

Dicks: “Ik kan niet beschrijven hoe het voelde om het meest gesmokkelde dier ter wereld te zien.”

Lees ook: Forensische vingerafdrukken helpen bedreigde schubdieren

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer