Zo verslaan bijen de grootste wesp ter wereld

Al bang voor wespen in de achtertuin? Maak dan kennis met de Japanse reuzenhoornaar, de grootste en gevaarlijkste wesp ter wereld. Honingbijen hebben een manier ontwikkeld om de geel-zwarte reus te verslaan: hem dood koken.

Door Christian de Bruijn
Foto's Van Takahashi, Wikimedia Commons

Dit artikel werd gepubliceerd op 15 oktober 2014.

De Japanse reuzenhoornaar is de grootste en gevaarlijkste wesp ter wereld. De insecten kunnen zes centimeter lang worden en zijn bewapend met een angel van ruim een halve centimeter. Het gif dat de wesp hiermee injecteert, tast het zenuwstelsel en de huid van het slachtoffer aan. De pijn die het slachtoffer voelt, is vergelijkbaar met een schotwond. Een aanval van de hoornaar is niet alleen uitermate pijnlijk, maar ook dodelijk: elk jaar sterven er gemiddeld veertig mensen na te zijn gestoken door deze vliegende nachtmerrie.

De Japanse reuzenhoornaar doodt veertig honingbijen per minuut

Ook in het dierenrijk staat Vespa mandarinia japonica te boek als een genadeloze moordenaar. De agressieve wespen, die alleen voorkomen in Japan, vallen in kleine groepen bijenkolonies aan en doden met hun vlijmscherpe kaken elk zo'n veertig honingbijen per minuut. Complete bijenkolonies worden zo in een mum van tijd uitgeroeid.

Zijn deze bijen per definitie verloren bij een bezoekje van de reuzenhoornaar? Nee, gelukkig niet. Om te kunnen overleven hebben de kolonies zich in de loop van de tijd weten aan te passen. Ze hebben een speciale manier ontwikkeld om af te rekenen met de ongewenste indringer: een combinatie van slim teamwerk en het opwekken van extreem hoge temperaturen: de hoornaar wordt letterlijk doodgekookt.

Hoe dat precies in zijn werk gaat? Bekijk deze video:

Lees meer