De bizarste planten van Costa Rica

Oudemannenbaard, zeemeerminnenplant en olifantenoren: dit zijn de gekste planten van Costa Rica!

woensdag, 29 november 2017,
Door Veerle Witte
De Hot Lips.
De Hot Lips.
Foto van Flickr

Ik kan me geen groter paradijs voorstellen voor natuurliefhebbers dan Costa Rica. Natuurgids Juvenal, die ons negen dagen meeneemt op een alternatief rondje door het land, houdt maar niet op met gigantische aantallen noemen van alles wat hier leeft. Ik kan ze inmiddels bijna dromen: 800 vogelsoorten, 1.500 vlindersoorten, 27.000 insectsoorten en 12.000 plantensoorten, waarvan alleen al 1.200 orchideeën: de nationale bloem van Costa Rica! Onderweg in Costa Rica kom je dan ook constant interessante, grappige of gekke planten tegen. Ik zette de leukste op een rij!

Apenstaartvaren.
Foto van Veerle Witte

Apenstaartvaren

De meest voorkomende flora in regenwoudgebieden zijn varens. En deze groeien dan ook naar lievelust in Costa Rica: van zeeniveau tot aan de hoogste hoogtes. Costa Rica kent maar liefst achthonderd verschillende varensoorten. ‘De grote boomvarens zijn overblijfselen van de tijd van de dinosauriërs,’ vertelt Juvenal. ‘Levende fossielen!’ De Ticos – een bijnaam voor de Costa Ricanen – noemen deze gigantische bomen die tot wel vier meter hoog groeien, ook wel apenstaartvarens, vanwege de wijze waarop het jonge varenblad uitkrult.

Colocasia, ook wel olifantsoor genoemd.
Foto van Veerle Witte

Olifantenoren

De colocasia is één van de grootste planten in de tropen, die vanwege de vorm van haar enorme bladeren ook wel olifantsoor genoemd wordt. Sommige bladeren zijn groter dan ik!

De psychotria elata, beter bekend als 'hot lips'.
Foto van Amaury Laporte / Flickr

Hot lips

Eentje die ik helaas niet zelf gezien heb, maar die gewoon te leuk is om niet te noemen is de psychotria elata: de meest sexy bloem uit Costa Rica. De vuurrode bloem die lijkt op een prachtig stel lippen staat beter bekend als Hot Lips of Hookers Lips. Met haar sexy uiterlijk probeert de bloem bestuivers aan te trekken zoals vlinders en kolibries. De sexy bloem verliest helaas wel snel haar schoonheid: eenmaal helemaal geopend lijkt hij een stuk minder op een stel lippen van Angelina Jolie.

Dit mostype staat bekend als 'barba de viejo', oftewel oudemannenbaard.
Foto van Veerle Witte

Oudemannenbaard

Dit groengrijze mostype is een plant uit de bromeliafamilie die aan boomtakken hangt. Wij noemen deze plant, die groeit van het zuidoosten van de Verenigde Staten tot in Argentinië, simpelweg Spaans mos, maar in Costa Rica hebben ze een veel leukere naam bedacht: barba de viejo, ofwel oudemannenbaard. Indianen zagen het Spaanse mos volgens legende als het afgesneden haar van een prinses, die door haar bruidegom aan de boom is gehangen en door de wind verspreid. Wat je ook wil geloven: harig ziet het er in ieder geval wel uit!

Heliconia’s bloeien overal in Costa Rica.
Foto van Veerle Witte

Heliconia’s

Heliconia’s zijn de aantrekkelijkste planten van de tropen  die overal in Costa Rica bloeien: van diep in het regenwoud tot bij mensen in de voortuin. De plantsoort is familie van de bananenboom: Costa Rica kent hiervan wel 1.200 soorten, waarvan slechts negen eetbare vruchten produceren. De uitzonderlijk mooie bloemen aan deze plant zijn eigenlijk schutbladeren, waar de kleine onopvallende bloemen in verstopt zitten. Als je deze plant ziet, hoef je vaak maar eventjes te wachten voor er een kolibrie voorbij komt zoemen: zij zijn de belangrijkste bestuivers van de tropische plantsoort.

De ficus, de wurgplant van de tropen.
Foto van Veerle Witte

Ficus

De ficus is een plantsoort, waarvan de bekendste soort de vijgenboom is. Onder andere in Costa Rica groeit de sterkste ficussoort: deze boom is zo sterk dat hij andere bomen wurgt wanneer hij om hen heen groeit. De gaten die achterblijven in de bast van de ficus zijn de laatste herinnering aan de gewurgde plant of boom. Het is de sterkste plant van de tropen!

Een plant die vanwege haar bladvorm Mermaid Tail wordt genoemd in Costa Rica.
Foto van Veerle Witte

Zeemeerminnen en kaartspellen

Tot slot heb ik nog twee leuke planten gespot tijdens mijn junglewandelingen in Costa Rica, waar ik achteraf niks meer over heb kunnen vinden: de zogenaamde zeemeerminnenstaart en een plant, volgens de gids genaamd copei, met zulke sterke, stevige bladeren dan men er vroeger kaartspellen van maakte. Een teken dat de jungle vol geheimen zit, waar zelfs het internet de antwoorden niet altijd op kent.

Lees meer