Roadtrip door Schotland: North Coast 500

Deze autoroute opende pas één jaar geleden en is nu al een van de meest geliefde roadtrips ter wereld. Ik ga hem rijden: de North Coast 500, ofwel Schotlands Route 66!

woensdag, 29 november 2017,
Door Veerle Witte
Een kasteelruïne langs de North Coast 500.
Een kasteelruïne langs de North Coast 500.
Foto van Buro Scanbrit

Eindeloze kronkelende wegen van deze nieuwe route nemen me mee door het bergachtige kustlandschap van Schotland, waar kastelen, witte zandstranden (ja, echt), orka’s en Schotse hooglanders op mij wachten!

Zo ziet de route eruit.
Foto van Google Maps

Mijn route start in de noordelijke stad Inverness, waarna ik via de westkust langs middeleeuwse stadjes, beboste kloven vol watervallen en historische kasteeltuinen omhoog reis richting Thurso. Vanuit dit havenplaatsje, gelegen aan een baai tussen de hoge kliffen van Holborn Head en Clairdon Head in, zal ik de volgende ochtend vroeg vertrekken naar de ruige Orkney Islands: een groep van zo'n tweehonderd kleine eilanden in het uiterste noorden van Schotland.

De Ring of Brodgar, gelegen op het grootste en belangrijkste eiland van de Orkney Islands: Mainland.
Foto van Buro Scanbrit

Ik vervolg mijn weg de volgende dag via het Kyle of Tongue natuurpark, een gebied van diep in de kust snijdende fjorden en bergen, richting Durness: een afgelegen dorpje omringd door dramatische landschappen vol kliffen, duinen en zandstranden, waar ik met een gids op pad zal gaan. Door het North West Sutherland-natuurgebied aan de Atlantische kust, die met diepe lochs – de Schotse benaming voor een meer of diepe inham van de zee – niet onder schijnt te doen voor de fjordenkust van Noorwegen, rij ik verder richting Ullapool. Onderweg kan ik, net als bijna overal op deze route, stoppen bij talloze uitkijkpunten, grotten en kleine kastelen.

Op dag 5 kan ik, op weg naar Gairloch – dat niet veel meer is dan een verzameling huizen aan een zandstrand in de baai Gair Loch – onder andere de Falls of Measach bewonderen: een 45 meter hoge waterval die in een nauwe kloof omlaag stort. Met een beetje geluk ga ik deze middag of de volgende ochtend mee op een boottocht van Hebridean Whale Cruises. Aangezien de tochten in deze periode sterk afhankelijk zijn van het weer, blijft dat even afwachten: allemaal duimen dus!

Het strand van Durness.
Foto van ilbusca/Getty Images

Lukt dat niet, ga ik zeker richting het zuiverste zoetwatermeer van Groot-Brittannië, Loch Maree, waar op circa 60 eilandjes restanten van het Caledonisch oerbos staat, met de Sliochberg op de achtergrond. Het fijne aan deze trip is dat ik het allemaal in mijn eigen tempo kan doen en zelf bepaal waar ik wel en niet stop, hoe lang ik er blijf, enzovoorts. Precies datgene wat mij altijd zo’n sterk gevoel van vrijheid geeft tijdens een roadtrip, vooral in afgelegen gebieden als deze.

Loch Maree. Foto: Buro Scanbrit

Op mijn laatste dag rij ik terug naar de plek waar ik mijn trip begon: Inverness! Onderweg kan ik stoppen bij verschillende kastelen, maar één plek waar ik zeker niet voorbij zal rijden is niet het mooiste, maar wel het beroemdste meer van Schotland: Loch Ness! Ik kan niet wachten om Nessie te ontmoeten!

Volg mijn avonturen in Schotland live op Twitter, waar ik meerdere keren per dag foto’s en updates plaats en via mijn reisverslagen op de Digital Nomad-pagina!

---
Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door Buro Scanbrit. Wil je zelf een vergelijkbare reis maken, kijk dan hier

---

Lees meer