Fietsen in Ticino: van eenvoudig tot zwaar

Fietsen in Zwitserland. Dat klinkt als lastig en zwaar. Toch kan het opvallend eenvoudig, zo blijkt. Of juist uitdagend. Digital nomad Corno is in het kanton Ticino, een stukje Italië in Zwitserland. Wonderlijk, en toch ook weer niet.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 5 jul. 2018 13:23 CEST
Een uitkijkpunt langs de tocht op de Cardada, een 1671 meter hoge bergspeeltuin.
Een uitkijkpunt langs de tocht op de Cardada, een 1671 meter hoge bergspeeltuin.
Foto door Corno van den Berg

De fiets zet ik tegen een palmboom neer en ga zitten langs het meer. Palmbomen, ja. Dit is het Lago Maggiore, maar dan in Zwitserland. De veerboot naar Italië komt aan, maar het is vooral de loopbrug die opvalt. Hij is versierd; met bloemen. Waardoor het toch al niet lelijke landschap met bergen en het meer een extra glans krijgen.

Langs het water is het eenvoudig fietsen. De strandjes zijn gezellig klein, de bomen geven de nodige schaduw. Kinderen spelen in het water, hun ouders lezen een boek op het strand. Met een half oog houden ze hun kroost in de gaten. Het is zomers warm. Een verkoeling kan geen kwaad, dus duik ik ook het warme water in.

Het Lago Maggiore.

Terwijl ik een beetje ronddobber denk ik erover na. Het is wel wat ingewikkeld: Ticino is een Italiaanse naam voor het zuidelijkste stukje Zwitserland, terwijl het meest noordelijke deel van het Maggiore-meer in Zwitserland ligt. Met palmbomen. En typisch Noord-Italiaanse huizen. En ja, hier wordt Italiaans gesproken.

Ik fiets van het ene stadje naar het andere; met mooie namen als Locarno en Ascona. In Ascona fiets ik van het haventje zo het oude centrum in. Met rijke bewerkte huizen, een statige kerk en alles gericht op het buitenleven. Geen grote winkelketens, maar opvallend veel kleine lokale winkeltjes. Te voet ga ik verder, lekker dwalen door de smalle straatjes. Oh, ik kan lokale wijnen proeven: rood en wit. Deze stop kan wel iets langer gaan duren.

De oude stad van Ascona.

Via wijn- en graanvelden fiets ik naar Locarno. Dit is de delta van de Maggia-rivier, die beide stadjes scheidt en haar vruchtbare water al eeuwen aan het meer geeft. Al snel ontmoet ik het meer weer. Net buiten Locarno wordt het een wandel- en fietsgebied. Ik kan doorpeddelen tot in Italië. Dat wil ik wel, maar ik zoek een andere uitdaging.

De bergen roepen. Ik doe de Cardada Bike. Oftewel tocht op een mountainbike op de Cardada, met 1671 meter de bergspeeltuin van de lokale bewoners. Patric Käslin is een mountainbiker in hart en nieren. Hij kijkt naar mijn fiets, die groter en zwaarder is. Ik wil wel eens een e-mountainbike proberen en toch mijn grenzen verleggen.

Een mountainbiker in een van de bossen in Ticino.

We fietsen omhoog, pakken de stoeltjeslift naar de top, om daarna op de fiets naar beneden te gaan. Of eerder: te vliegen. Al valt het soms wel tegen. Naar boven is het een gewone weg, grind naar beneden. Al denk ik bij grind meestal aan veel kleine stenen, geen rotsen. En die moet ik toch echt nemen.

We maken veel stops onderweg. Voor foto's en discussies. Want Patric is toch wel geïnteresseerd in de e-bike. Af en toe wisselen we van fiets, voor het gevoel. Hij is een ongelovige, zoals hij het zelf zegt. ‘Ik zal er nooit een kopen,’ voegt hij er overtuigend aan toe. De reden is simpel: Hij trapt het liefst op eigen kracht omhoog.

De mountainbike kan gewoon mee in de bergliften.

Ik vind vooral heerlijk om zelf te kiezen waar mijn grens ligt. Door het motortje kan ik meer doen op een dag dan anders en toch nog redelijk van de fiets afstappen. Ik ben hier toch ook om de bergen te ontdekken. Het komt uiteindelijk aan op techniek, want ook met een motortje moet ik die rotsblokken over, scherpe bochtjes draaien en vooral ook genieten.

Aan dat laatste ontbreekt het niet. Fietsen in Ticino is van alle niveaus. Lekker rustig langs het water en mijn benen uitdagen in de bergen. Oh, en mijn stuurmanskunst, waar Patric wel tevreden over is. Al is hij toch meer onder de indruk van de fiets, zo lijkt het.

Fietsen in Cardada.

Hij is aangenaam verrast door de techniek: dat je zo makkelijk omhoog gaat en zelf kunt kiezen hoeveel hulp de motor moet geven. ‘Zeker hier, waar de bergen direct naast het Lagio Maggiore liggen en je al snel een blik over het meer en de bergen krijgt waar je u tegen zegt.’ Daar moet ik hem wel gelijk in geven. Dit is fietsen met uitzicht. Letterlijk.

Lees hier verder over Ticino! Wil je meer weten over zomers Zwitserland, lees dan hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Drie keer over land: sterke verhalen van vrouwelijke reizigers
Geschiedenis en Cultuur
Haal je hart op langs de Oranjeroute

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.