Op ontdekking in de Zwitserse Verzascavallei

Binnen een half uur rij je van het Lago Maggiore naar een van de mooiste valleien van de Alpen. Een vallei die bekend is geworden via social media. Digital Nomad Corno gaat kijken waarom, en wil zelf op ontdekkingstocht.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 20 jul. 2018 14:04 CEST
Het stadje Corippo.
Het stadje Corippo.
Foto door Corno van den Berg

De Verzasca-kloof ligt direct achter het beroemde Lago Maggiore, in het grensgebied van Italië en Zwitserland. ‘Zie jij hem liggen?’ vraagt Lorenzo Sonognini. Ik sta aan het meer, maar zie alleen maar bergen. Lorenzo lacht. Hij wijst naar de wijngaarden op een heuvel. ‘Daarachter.’

De kerk van Lavertezzo in Verzasca.

Het is het beste verborgen geheim van Zwitserland. Of was eigenlijk, want de Verzascavallei in ten prooi gevallen aan social media. Op Facebook en Instagram worden meer en meer foto's geplaatst van de bijzondere attractie, met duizenden likes en reacties. Het zal dus vast niet lang duren voor het extreem populair wordt. Het gebeurde recent nog met de Ponte dei Salti-brug bij het dorpje Lavertezzo.

De beroemde brug bij Lavertezzo.

Maar die ga ik pas later zien. Eerst gaan de wandelschoenen aan: de beste manier om de bergen en de bossen te verkennen. Dit is een vallei met een bijzondere geschiedenis. ‘Hier werd eeuwenlang gras voor het vee verbouwd, op de meest steile hellingen. Simpelweg om te overleven,’ aldus Lorenzo.

Hij wijst omhoog naar de steile bergen. Ik zie inderdaad op grote hoogte wat huizen staan. Soms is het zo steil dat het ene huis boven het andere is gestapeld. Wat normaal is in de stad, maar niet in de bergen. Lorenzo neemt me mee naar het dorpje Corippo, dat tot de mooiste van Zwitserland behoort. Het is inderdaad hutjemutje, met veel smalle steegjes. Met links een afgrond en rechts een steile berg.

Geiten in Verzasca.

Het vee is er nog wel, al is het veel minder. ‘De boeren zijn veelal weggetrokken op zoek naar geluk ergens anders. Het bos heeft het landschap weer overgenomen.’ De beuken om me heen zijn nog jong, maar wel imposant.

Een paar uur later sta ik voor de brug. De twee ronde stenen bogen geven het heldergroene water nog net iets extra's. Enkele durfals springen van een rotsblok voor de brug naar beneden. Het is inderdaad een plaatje en dat andere reizigers dit ook willen zien, snap ik. Ik ga ook maar even zwemmen.

De Verzasca-rivier van boven gezien.

Het bergwater is koel, maar niet koud. De zon heeft het al iets opgewarmd. Het luie zweet spoelt van mijn lichaam. Ik zie ronde stenen onder mijn voeten. Enkele vissen schieten weg. Ook de rotsen om me heen zijn opvallend rond geschuurd door het water. Ideaal om even op uit te rusten.

De schoonheid van dit water is bedrieglijk. Sterker nog, levensgevaarlijk. De borden met doodshoofden her en der zijn overduidelijk. ‘Jaarlijks vallen er doden in de stroomversnellingen. Veel mensen denken dat het water overal heerlijk is om af te koelen. Ook duikers die hier in het extreem heldere water komen duiken. De stroming is op sommige plekken te sterk...’

Bij de Grotto al Ponte, naast de brug, kun je alleen een kaas- en worstplankje. En wijn. Alles is zelfgemaakt.

Hoe dieper ik de vallei induik, hoe rustiger het wordt. Lokale bewoners maken een praatje met elkaar. Een groepje geiten kijkt me gebiologeerd aan. Hun overbekende 'meh' schalt door de vallei. Dit zijn geen gewone geiten hoor ik. ‘De zwarte Nera Verzasca-geiten komen alleen hier voor.’ Het zijn van die dingen die Lorenzo dolgraag wil laten zien.

Net als de immense rotsen die her en der in de vallei staan. Onder een van hen zie ik een stapel stenen als muurtje. Binnenin staan twee bedden en er is plek voor een houtvuur. Het plafond van de rots is zwartgeblakerd. ‘Hier leefden zo'n 70 jaar geleden nog mensen met hun dieren. Raar om je dat voor te stellen toch?’

De Froda-waterval.

We stoppen ook bij een immense waterval aan het einde van de vallei. De Froda-waterval stort hier zo'n 80 meter naar beneden. Ook hier kun je zwemmen, al is het veel minder druk met toeristen. Het is opnieuw tijd voor mij om foto's en een video te maken. ‘Mag ik ze op social media zetten,’ vraag ik met een glimlach. Lorenzo lacht hard. En zegt wijselijk niets.

Lees hier verder over Ticino! Wil je meer weten over zomers Zwitserland, lees dan hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Zwitserland: Adrenaline-attracties in Berner Oberland
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Digital Nomad
Op zoek naar mineralen in het magische Binntal
Digital Nomad
Ontdek een van de best bewaarde burchten van Zwitserland
Digital Nomad
Adrenaline hoog in de bergen: de Thrill Walk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.