Op zoek naar mineralen in het magische Binntal

Het Binntal in Wallis in Zwitserland is een klein dal dat de aandacht trekt door een wonderlijk feit: het is uniek in de wereld. Digital nomad Corno gaat op ontdekkingspad.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 31 jul. 2018 08:34 CEST
Het dorpje Ernen.
Het dorpje Ernen.
Foto door Corno van den Berg

Soms lees je iets dat de zinnen prikkelt. Zoals over het Binntal, dat een ongekende diversiteit kent. Nergens zijn er zoveel mineralen gevonden op zo'n kleine plek: 273 verschillende soorten om precies te zijn. Het is een speldenprik op de kaart, al valt dat heel erg mee als ik het dal verken.

Het museum ligt aan het einde van het dal, een beetje weggestopt in het dorpje Fäld. André Gorsatt opent de deur en geeft me een hand. De geoloog zoekt al 62 jaren naar mineralen en met succes. Zoveel succes zelfs, dat hij zijn museum opnieuw aan het verbouwen is. En door zijn kennis heeft hij een eredoctoraat gekregen aan de Universiteit van Basel.

Aquamarijn in het museum van André Gorsatt.
Foto door Corno van den Berg

André is een rustige man die liever buiten naar stenen zoekt, dan mijn vragen beantwoord. Al kun je wel met hem op excursie. En hij wordt snel enthousiast als ik doorvraag. ‘Het Binntal is ideaal om te wandelen. Ik zeg alleen: kijk ook eens naar de rotsen om je heen.’

Hij laat me zijn museum zien, met alleen maar eigen vondsten. Hij wijst hardblauw aquamarijn aan. ‘Je vindt hier prachtige kwarts, maar ook diverse mineralen die alleen in dit dal zijn gevonden. Nergens ter wereld vind je zoveel mineralen op een kleine plek als hier.’

Een voetgangersbrug aan de ingang van het Binntal.
Foto door Corno van den Berg

In het winkeltje ernaast kun je talloze stenen kopen, in alle kleuren. Ze glinsteren je tegemoet. Twee vrouwen komen met een vondst binnen gelopen. Hij analyseert het en weet zelfs het gebied in het dal te duiden.

In de dorpjes als Ernen en Binn, die verbonden zijn door een wandelroute door het dal, proef je de lokale cultuur. Met veel klassieke houten huizen en natuurlijk het boven alles uittorende kerkje.

Wandelen door het centrum van Ernen.
Foto door Corno van den Berg

In Ernen werden in de 17e eeuw heksen veroordeeld in het stadhuis, dat als enige van steen is om extra overwicht te krijgen. De heksen werden daarna verbrand op een heuvel net buiten het dorp. Nog steeds zijn er drie stenen pilaren te zien waar de heksen hun onschuld konden bewijzen door niet te verbranden...

De stenen brug in Binn trekt mijn aandacht. Hij loopt over de Binna-rivier, naar de andere kant van de vallei. Ik loop naar de rivier. Het water stroomt zachtjes voorbij, het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Zo mooi moet een dal in de Alpen zijn.

De beroemde brug van Binn.
Foto door Corno van den Berg

Hoog tijd voor een lunch, bij een Olympisch kampioen. Het kan maar zo in het Binntal. Als ik het Café Bed & Breakfast Hängebrigga in Goms binnen loop, zie ik Patrizia Kummer in de keuken een salade maken. De prijzenkast in het restaurant is meer dan imposant.

Kummer won goud bij het onderdeel parallelreuzenslalom in Sotsji in 2014. Als de sneeuw weg is en de zon schijnt, traint ze in de sportschool in het dal. Ze runt het met haar ouders, die trots zijn op hun dochter. ‘Ik ben daarnaast dolgraag bezig in de keuken. Zeg het maar: wat wil je eten?’

Als ik later het dal verlaat zie ik wijnvelden. Dit is Varen, een klein wijngebied langs de Rhône. Het ligt in het district Leuk, ik mag het nu al. In het Bed & Breakfast Zum Schleif in Varen word ik dan ook onthaald met een wijnproeverij. Een passend einde van een perfecte dag.

Lees hier verder over Wallis! Wil je meer weten over zomers Zwitserland, lees dan hier verder > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Zwitserland: op avontuur in het wilde, hooggelegen Gasterntal
Digital Nomad
Van berghut naar berghut in Zwitserland
Digital Nomad
Een stukje Italië in Zwitserland: Ticino
Digital Nomad
Ontdek een van de best bewaarde burchten van Zwitserland
Digital Nomad
Zwitserland: Adrenaline-attracties in Berner Oberland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.