Zwitserland: Adrenaline-attracties in Berner Oberland

Met de kabelbaan omhoog en dan op allerlei bijzondere manieren naar beneden. Het kan in First bij Grindelwald in het Berner Oberland. Met een bergkart, in een tuigje aan een kabel en meer. Digital nomad Corno gaat talloze attracties proberen.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 31 jul. 2018 07:53 CEST
De wonderlijke First Glider.
De wonderlijke First Glider.
Foto door Corno van den Berg

‘Je kunt met de lift omhoog en dan vliegend, hangend, rijdend met een bergkart en op een soort step naar beneden. Dit spektakel duurt ongeveer twee uur.’ De met smaak gekozen woorden van de lokale gids zijn duidelijk. En mijn gezicht spreekt boekdelen: dit wil ik.

De brede banden geven veel grip, het grind springt weg. De weg loopt naar beneden, bij bochten moet ik toch wel even remmen. Dit is de Mountain Cart: een soort trapauto waarbij je niet hoeft te trappen, alleen maar te remmen. En sturen natuurlijk. Af en toe moet ik even stoppen, zodat ik om me heen kan kijken.

Met de Mountain Carts naar beneden.

First was lang een slaperig bergdorpje, maar wel een met een uitzicht. Zo kijk je recht op de twee immense gletsjers van Grindelwald. Met rechts ervan een beroemde bergtop: de Eiger. Koeien graasden hier, de alpenweides stonden vol met bloemen. Nu nog steeds trouwens.

Maar enkele lokale ondernemers hadden een bijzonder plan, dat de afgelopen jaren tot iets bijzonders is uitgeroeid. Voor jong en oud. De opvallend lange kabelbaan was er al: in de winter voor de wintersport en in de zomer voor wandelaars.

Met de First Flyer eindig je op een alpenweide.

Ik stap in de kabelbaan en reis vanuit Grindelwald op 1034 meter via Bort en Shreckfeld naar First op 2167 meter. Helemaal naar boven is een heerlijke tocht die zo'n 25 minuten duurt. Bij elke stop onderweg is een attractie. Ik ga helemaal naar boven.

Want ja, naar boven met de kabelbaan is mooi. Maar weer met de kabelbaan naar beneden is saai, dachten ze. Daarom verzonnen de ondernemers diverse manieren om weer naar beneden te gaan. Activiteiten vol adrenaline, waarbij je de zwaartekracht optimaal gebruikt. Vaak met hoge snelheid, terwijl je toch kunt genieten van het landschap.

Het uikijkplatform bij First.

De hoogste adrenaline-attractie heet First Flyer. Ik word in een tuigje gehesen en vastgehaakt aan een paal. Ik hang in de lucht, mijn benen komen tegen een hekje. Plots is die weg en kom ik in beweging. Sneller, sneller en sneller. De alpenweides vliegen voorbij en de bergen komen op me af. Met een klap kom ik tot stilstand en sta ik weer met beide voeten op de grond.

Een andere variant is de First Flieger. Hier hang ik voorover, en ja dit is wel bijna vliegen. Je begint onderaan, waarna je omhoog wordt getrokken. Terwijl je in de lucht hangt, word je bovenaan losgelaten.

De First Flieger.

Dus schiet ik opnieuw naar beneden. Zo’n 800 meter de diepte in. Ik haal een snelheid van 84 kilometer. Met boven me de contouren van een roofvogel en naast me gillende meiden. In een landschap dat eigenlijk te mooi is om er snel doorheen te gaan.

Daarna mag ik in de Mountain Cart klimmen: een van de populairste attracties in de omgeving. Eindelijk mag ik zelf sturen, wat bij veel jonge Aziaten om me heen veel problemen oplevert. Ze remmen liever dan ze rijden en ik hoor meer gilletjes van koeienbellen. Grappig is het zeker.

Met de Trottibike ga je door dit landschap.

Tot slot doe ik de Trottibike, een step met remmen, waar je recht op staat. Ik stuur mijn step over slingerende bergweggetjes, met tegenverkeer. Opletten dus, maar daarom niet minder leuk. Ik step letterlijk terug het normale leven in. Al had ik nog wel even kind willen blijven op deze berg.

Lees hier verder over de regio Berner Oberland! Wil je meer weten over zomers Zwitserland, lees dan hier verder > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Op ontdekking in de Zwitserse Verzascavallei
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Digital Nomad
Op zoek naar mineralen in het magische Binntal
Digital Nomad
Ontdek een van de best bewaarde burchten van Zwitserland
Digital Nomad
Adrenaline hoog in de bergen: de Thrill Walk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.