Zwitserland: op avontuur in het wilde, hooggelegen Gasterntal

Na de nauwe Chlus opent zich het Gastnertal, een wilde vallei gevormd door gletsjers. Digital nomad Corno gaat er op pad!

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 27 jul. 2018 14:22 CEST
Het begin van het Gasterntal: ineens wordt het dal een stuk breder.
Het begin van het Gasterntal: ineens wordt het dal een stuk breder.
Foto door Corno van den Berg

Het bordje aan de kant van de weg met Gasterntal erop is klein. Net als de ingang van deze vallei. De ongekend smalle Chluse-kloof is de enige toegangspoort tot het Gasterntal. De weg ernaartoe is zo smal dat het verkeer moet worden gereguleerd. 

Ik krijg een tijdschema in mijn handen geduwd. Tussen kwart voor en vijf over elk uur mag je omhoog. Naar beneden, ook met de fiets, mag alleen tussen kwart over en vijf over half. Hmm, ik ga met een klein busje omhoog en met de fiets naar beneden. Dat wordt wel even plannen, maar ik heb de tijd.

De extreem smalle toegangsweg.

Als de bus omhoog rijdt vanuit Kandersteg, begrijp ik waarom. De weg slingert en is ongekend smal, met geen mogelijkheden om uit te voegen. En achteruit rijden is al helemaal geen pretje. We nemen talloze bochten onder verhangende rotsen, rijden door tunnels, terwijl links een woeste rivier zich een weg door dezelfde kloof wurmt. Met veel geweld.

Plots zie ik een fotogenieke stenen brug over de rivier. Daarna opent het landschap zich ineens, als een breedbeeldscherm. De zon schijnt. Dit hooggelegen dal is miljoenen jaren door gletsjers gevormd. Een proces dat nu nog gaande is. De rivier blijkt de – mij onbekende – Kander te zijn. Hij wordt plots breder en veel rustiger.

De stenen brug bij de ingang.

Ook de bergen zijn veel verder weg. Maar ze zijn nog steeds ongekend groot en steil. Het busje rijdt verder over de grindweg tot een hotel. Daar staat mijn fiets klaar en kan ik mijn waterflesje vullen met fris bergwater.

Maar voordat ik opstap, wandel ik naar een stalen brug over de rivier. Het metaal zwabbert heen en weer, op en neer. Ook al zwalk ik van links naar rechts, eroverheen lopen geeft toch een heerlijk gevoel. Een paar mensen zijn iets verderop aan het barbecueën. Daar is de rivierkant geen verkeerde plek voor.

De stalen brug in het Gasterndal.

Ik hoor wat steengruis naar beneden vallen. Iets schiet er weg. Een gems? Een hert? Een steenbok? Nee, daarvoor zit ik te laag. Het dier laat zich niet meer zien. Wel zie ik iets later enkele bergmarmotten. Evenals jonge koeien, die nieuwsgierig op me af komen.

Het is tijd om het landschap in een foto proberen te vangen. Maar ook dat is lastig. Het is te groot, te massaal, te hoog en teveel. Ja, dat merkte ik ook al aan mijn gedachten. Dit natuurgeweld is simpelweg lastig te bevatten. En nog moeilijker vast te leggen.

De rivier van het Gasterntal, omgeven door hoge rotsen.

Een lokale bewoner geeft zijn bloemen water. En ja, dit is Zwitserland dus ik zie rode geraniums. De man groet me. Ik complimenteer hem met zijn tuin, waarop hij een kop thee aanbiedt. Hij stopt even en we gaan zitten. Hij ziet mijn vragende blik.

‘Ik ben hier geboren en wil nooit meer weg,’ zegt hij. Ik begrijp hem wel. Bijen zoemen overal, terwijl vlinders de bloemen extra kleur geven. De vallei wordt een klein paradijs genoemd. En terecht.

 

Een koe in de Gasternvallei.

Op mijn gemak reis ik verder. Ergens halverwege een berg komt een waterval uit de rotsen spuiten. Letterlijk. Wat volgens mij alleen in Hollywood-films kan. Maar ik zie het toch echt. Op diverse bergtoppen ligt nog sneeuw, met daaronder meerdere watervallen. Die op hun beurt weer de rivier vullen.

In dit soort berglandschappen weet ik vaak niet waar ik moet kijken. Het is hoog tijd om even de rust nemen. De fiets gaat neer en ik ga op een bankje zitten. Zal ik straks een wandeling maken? Of wil ik even pootje baden in het gletsjerwater? Wat is het leven toch mooi als dit je keuzes zijn...

Lees hier verder over de regio Berner Oberland! Wil je meer weten over zomers Zwitserland, lees dan hier verder > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Op zoek naar mineralen in het magische Binntal
Digital Nomad
Van berghut naar berghut in Zwitserland
Digital Nomad
Een stukje Italië in Zwitserland: Ticino
Digital Nomad
Ontdek een van de best bewaarde burchten van Zwitserland
Digital Nomad
Zwitserland: Adrenaline-attracties in Berner Oberland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.