De comfortabele langeafstandstrail door de bergen van Tirol

Digital nomad Veerle Witte wandelt meerdere etappes van de KAT Walk: een langeafstandstrail in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Vandaag: deel 1!

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Tijdens de afdaling vanaf de Hohe Salve kan je uitrusten op meerdere bankjes met prachtig uitzicht.
Tijdens de afdaling vanaf de Hohe Salve kan je uitrusten op meerdere bankjes met prachtig uitzicht.
Foto door Robin Visser

Vanaf een bekende skitop in het wintersportseizoen, de Hohe Salve, kijk ik uit over de bergen die aan alle kanten rond me oprijzen. Oh, zomers Oostenrijk. Wat heb ik dit gemist.

De wandelkaart voor de eerste etappe van de KAT Walk.
Foto door Robin Visser

De KAT Walk is een relatief nieuwe route die bestaat uit twee delen: de Alpine Route en de Compact Route. Vijf jaar geleden opende de alpine trail: een route van 6 etappes, 106 kilometer, 6.350 hoogtemeters bergopwaarts en 6.100 hoogtemeters bergafwaarts. Twee jaar later opende er ook een compacte versie van 76 kilometer lang, 4.950 hoogtemeters bergopwaarts en 5.200 hoogtemeters bergafwaarts. Voordeel van deze route? Grote delen hiervan zijn in te korten met gondelbanen.

Gondelbanen brengen je snel en comfortabel naar de hoogste toppen in de Alpen.
Foto door Robin Visser

Het was de bedoeling dat ik de alpine route zou lopen, maar aangezien ik inmiddels bijna 23 weken zwanger ben en mijn rug en bekken toch enigszins beginnen te protesteren, gaan we voor de comfortabelere versie en wandel ik drie etappes van de compact route. Het fijne aan de KAT Walk is dat je overnacht in dorpjes in het dal, waarna je de volgende ochtend de kabelbaan omhoog pakt de bergen in. Aan de andere kant van de bergtop neem je op een bepaald punt de kabelbaan weer omlaag naar het volgende bergdorp. Zo beklim je met gemak de hoogste pieken van de Kitzbüheler Alpen: iedere dag een andere etappe, iedere dag een andere top.

Koeien staan nieuwsgierig in de deuropening van hun stal.
Foto door Robin Visser

Ik start met de eerste etappe van de Compact Route: naar de top van de Hohe Salve. In Hopfgarten stap ik op de Salvenbahn die me in enkele minuten van 600 naar 1.157 meter brengt. Vanaf hier volg ik de bordjes naar de Hohe Salve op 1.829 meter hoogte. Het pad loopt stijl omhoog door een weide, richting een dicht bos. Ik passeer een open stal, waar een jonge koe nieuwsgierig in de deuropening staat. Ik stop en een voor een verschijnen er meerdere koppen aan zijn flanken. Langzaam doen ze een paar stapjes naar voren, waardoor hun bellen luid beginnen te klingelen.

Digital nomad Veerle Witte op de top van de Hohe Salve.
Foto door Robin Visser

Haarspeltbochten leiden via het open skigebied naar de bergtop, waar ik kan bijkomen in een summitrestaurant met een draaiend panoramaterras. Recht daarnaast staat de hoogste bedevaartskerk van Oostenrijk. Ik plof neer op het bankje naast het witte kerkje en geniet van de zon op mijn gezicht, terwijl ik uitkijk over de groene dalen rond de berg.   

De hoogste pelgrimskerk van Oostenrijk.
Foto door Robin Visser

Na een lange pauze en lunch op de top daal ik via de zuidoostzijde van de berg af richting Brixen im Thale. Het pad loopt in grote bochten naar de Salvensee, een wateropslagbekken dat de pistes in de winter van sneeuw voorziet. Vanaf daar daal ik verder af over een skipiste door het bos, naar het volgende meer: de Filzalmsee.

Wandelaars op de afdaling richting Brixen im Thale.
Foto door Robin Visser

Hoewel dit een van de gemakkelijkere routes van de KAT Walk is – omdat je vrijwel alles, op deze afdaling na, met de bergliften kunt doen – is het rustig op het pad. Op de meeste plekken heb je de bloeiende natuur helemaal voor jezelf. Tijd om weer op de lift naar beneden te stappen. Morgen weer een dag op de KAT Walk, tijd om de volgende berg te ‘beklimmen’.

Meer weten over de langeafstandswandelweg door de Kitzbüheler Alpen in Tirol? Lees hier verder over de KAT Walk!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
4x Mooiste wandelroutes door zomers Tirol
Digital Nomad
Van skigebied tot wandelwalhalla
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Reizen
Bucketlisttip: Ontbijten in een Oostenrijkse gondelbaan
Reizen
Familiewandelroutes in de Oostenrijkse Zugspitz Arena: 4 tips

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.