Digital Nomad

Op zoek naar eeuwenoude kersttradities in Thüringen

Tijd om écht in de kerstsfeer te komen. En waar kan dat beter dan op de sprookjesachtige Duitse kerstmarkten. Op naar Thüringen: de schatkamer van Midden-Duitsland, waar veel kersttradities hun oorsprong vinden!

Door Veerle Witte

Geen kerstmis zonder versierde kerstbomen, vrolijke liedjes en verlichte markten vol lekkernijen als glühwein en braadworst. Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan? Om antwoord te krijgen op die vraag reis ik naar het hart van Duitsland: Thüringen, ofwel de plek waar bekende Duitse kerstliederen als O Tannenbaum geschreven zijn, de eerst bekende kerstboom op een markt stond en de glazen boomversiering werd uitgevonden.

Van de kerstmarkt in Erfurt – die tot de mooiste van Duitsland behoort – en de beroemde Hertogin Anna Amalia-bibliotheek in cultuurstad Weimar tot aan de Farbglashütte: een traditionele kerstballenmakerij in Lauscha. Dit plaatsje, verstopt in een diepe vallei recht aan het Thüringer Woud-gebergte, staat bekend om handgemaakte glazen producten – en dan met name kerstversiering. Het verhaal gaat dat de glasblazers van Lauscha zo’n 160 jaar geleden glazen kralenkettingen, vruchten en dennenappels maakten voor de kerstboom in het dorp, waarmee ze uiteindelijk de hele wereld veroverden.

Maar wie afreist naar Thüringen rond deze tijd van het jaar, mag één bestemming absoluut niet overslaan: het Wartburgkasteel in Eisenach. Recht in het hart van deze bekende burcht vindt een historische kerstmarkt plaats, waar glasblazers, kaarsen- en zeepmakers hun waren aanprijzen, terwijl je met een braadappel in je hand vermaakt wordt door muzikanten en sprookjesvertellers. Tijd om me mee te laten voeren in de middeleeuwse kerstwereld van Thüringen!

Volg mijn kerstavonturen in Thüringen live via Twitter en houd onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe blogs!