Dit najaar is Leeuwarden dé culturele hotspot

Musea, theatervoorstellingen, festivals, optredens, parades: voor wie zich op cultureel gebied het afgelopen jaar ook behoorlijk ondervoed heeft gevoeld, is er goed nieuws: in Leeuwarden kun dit najaar smullen van cultuur en evenementen.

Op het stadionsplein in Leeuwarden staat deze fontein van kunstenaar Jaume Plensa, genaamd 'Love'.

Foto door Jacob van Essen
Door Visit Leeuwarden
Gepubliceerd 29 sep. 2021 12:27 CEST

Niet voor niets werd de Friese hoofdstad, die bekend staat om haar prachtige oude centrum en culturele aanbod in 2018 bekroond met de titel Culturele Hoofdstad van Europa. En sindsdien hebben de Leeuwarders de smaak te pakken: ook in 2021 is er van alles gaande op cultureel gebied. Dit najaar kun je in Leeuwarden terecht voor vele interessante en veelzijdige (culturele) events – perfect voor een stedentrip. Verken ondertussen het rijke verleden van de stad: via het Stadhouderlijk Hof en het Princessehof, twee paleizen, door de kleine straatjes en langs stadsgracht de Nieuwestad, waarlangs vele mooie historische panden staan. Bewonder de mooi opgeknapte oude gevels, waarachter je vaak bijzondere winkels en prachtige verhalen ontdekt.

Maak vooral ruimte in je agenda voor deze hoogtepunten – en plan tijd in voor een heerlijke maaltijd bij een van de uitstekende restaurants:

Het Fries Museum.

Foto door Ruben van Vliet

Expositie

Vanaf 11 september: iconen in het Fries Museum

Is het Fries Museum normaal gesproken al de moeite waard – met een vaste collectie die het verhaal vertelt van de stad, de regio en de haat-liefdeverhouding met het water, en van vooraanstaande Friezen –, dit najaar is er een extra goede reden voor een bezoek. Op 11 september opent hier namelijk Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery, met schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol, Marlene Dumas, William Shakespeare, Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Onder de reizende schilderijen is ook een spectaculair portret van koningin Elizabeth I uit 1575.

Tijdens Roze Zaterdag kleurt de stad alle kleuren van de regenboog.

Foto door Imazzo

Parade en optredens

Op 16 oktober: roze zaterdag

Op Roze Zaterdag worden verschillen en overeenkomsten gevierd, tussen alle kleuren van de regenboog. Een dag vol muziek, slingers, dansers, positiviteit en hier en daar een beetje bloot. Een feestdag voor geloof, verwondering en ongeloof. Behalve het hoofdpodium waar artiesten van naam zullen optreden (houd de site in de gaten), is er natuurlijk de Pride-botenparade op pramen, -binnenschepen met platte bodems.

Lichtkunst projecties LUNA.

Foto door Lucas Kemper

Festivals

De hele maand november is festivalmaand

Dat festivals niet alleen een zomeraangelegenheid zijn, bewijst het innovatieve culturele veld in Leeuwarden. Met het prachtige Noordelijk Film Festival (met splinternieuwe speelfilms, intrigerende documentaires, bijzondere arthouse, speciale premières en korte films), een knusse Verhalenavond en het avontuurlijke ontdekkersfestival Explore the North (met muziek, literatuur, theater en meer) kun je ook in november niet om Leeuwarden heen. 

Noordelijk Film Festival.

Foto door Kim Stellingwerf

Restaurants

Vier tips op culinair gebied

Van eten in voormalige gevangenissen en postkantoren tot genieten op hoog niveau: vier adressen om te onthouden.

Laat je smaakpapillen verwennen bij Élevé.

Foto door Visit Leeuwarden

1. Een letterlijk hoogtepunt is Élevé, recent nog bekroond met een Bib Gourmand, het restaurant op de elfde etage van het Westcord WTC Hotel. Hier geniet je van dinner with a view, en op het menu staan culinaire hoogstandjes: perfecte oesters, sushi, smakelijke zalm, uitstekende zeetong, en de bediening heeft verstand van zaken. Het hotel zelf is overigens ook de moeite waard.

Restaurant Proefverlof.

Foto door Lucas Kemper

2. Restaurant Proefverlof is gevestigd in een eeuwenoude gevangenis, en serveert puur eten volgens het no waste-principe: wat in deze keuken niet gebruikt wordt, wordt verwerkt in de samenwerkende keukens van Eindeloos en De Bak, en andersom.

Post Plaza.

Foto door Ruben van Vliet

3. Grand Café Post Plaza bevindt zich in een voormalig postsorteercentrum. Het gebouw, waarin ook Hotel Post-Plaza huist, is in feite een groot doolhof met ruim tachtig kamers en her en der referenties aan de geschiedenis (denk: telegrafietoestellen en kamernummers in de vorm van gestileerde postzegels). Het hotel is ideaal gelegen (je loopt overal zo naartoe), en het inhuizige grand café is ook echt grand.

De prachtige Koperen Tuin.

Foto door Harrie Muis

4. Midden in het monumentale stadspark De Prinsentuin, dat ooit de lusthof was van de Friese Nassaus, vind je restaurant De Koperen Tuin (vernoemd naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk).

Natuurgebied Froskepôlle.

Foto door Lucas Kemper

Natuur & water: tips buiten de stad

De stad Leeuwarden is ook een perfecte uitvalsbasis om de rest van het mooie Friese landschap te ontdekken, ideaal voor een dagje dobberen, rust en natuur. Op een steenworp van de stad vind je groene natuurgebieden zoals De Groene Ster en het Leeuwarder bos. Iets verderop ligt Nationaal Park Alde Feanen. In dit natuurgebied met meren, rietland en moerasbos, waar meer dan honderd vogelsoorten (waaronder weidevogels, kiekendieven en visarenden) broeden en ruim vijfhonderd plantensoorten voorkomen, is het uitstekend varen, wandelen en sterrenkijken. Een aanrader is een tochtje per fluisterboot, bijvoorbeeld na zonsondergang.

Ten slotte sta je na een korte autorit en een oversteek met de veerboot zo op het strand van Ameland. Het eiland is klein genoeg om in een dag te verkennen, maar een of meer nachten blijven kan natuurlijk ook.

Klik hier voor meer informatie en inspiratie over het culturele aanbod van Leeuwarden.

Visit Leeuwarden logo.

Foto door Visit Leeuwarden
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Onvergetelijke avonturen in het hoge noorden
Reizen
Te land, ter zee en op de fiets: 3 duurzame avonturen in Catalonië
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.