Dit zijn de mooiste fotografiegebieden van Nederland en Vlaanderen

Ontdek de mooiste natuurgebieden in Nederland en Vlaanderen om te gaan fotograferen voor de National Geographic Fotowedstrijd!

Dit zijn misschien wel de meest gefotografeerde vennen van Nederland. Zeker het Voorste Goorven, met dat iconische eilandje met een grove den erop. Zorg dat je hier voor landschapsfotografie tijdens de ‘gouden uren’ bent. Maar dit gebied is ook geweldig voor macrofotografie van libellen. 

Foto door Natuurmonumenten, Rob Rokven
Door National Geographic Redactie, Natuurmonumenten, Natuurpunt
Gepubliceerd 9 jul. 2021 14:04 CEST

Natuurfotografie is wereldwijd erg populair, maar voor een waanzinnige foto hoef je gelukkig niet ver te reizen. Daarom heeft National Geographic samen met Natuurpunt en Natuurmonumenten enkele van de mooiste Vlaamse en Nederlandse natuurgebieden waar je prachtige foto's kan maken op een rijtje gezet. Van de duizenden hectaren moerassen, open vlaktes en dichte bossen in het Kempenbroek tot aan de avontuurlijke bospaadjes in Het Heuvelland, er is overal wat moois te fotograferen! En de foto's die er gemaakt worden, kunnen nog tot en met 26 september ingezonden worden.

We hebben een paar van de mooiste plekken voor je verzameld. Welke ga jij als eerste bezoeken?

Kempenbroek, Limburg, België

Kempenbroek.

Foto door Natuurpunt, Erwin Christis

Het grenspark Kempenbroek is een verzameling van natuurgebieden in Limburg waaronder de Sint-Maartensheide en De Luysen; een uitgestrekt natuurgebied met duizenden hectaren moerassen, open vlaktes en dichte bossen. Een ware mozaïek van landschappen. En wist je dat er in In het Smeetshof reeds beelden zijn gemaakt van de wilde kat?

De Marker Wadden, Flevoland, Nederland

De Marker Wadden.

Foto door Natuurmonumenten, Pieter Wilschut

Een blikvanger in het landschap van de Marker Wadden is uitkijktoren ‘de Steltloper’. Het miegelt er van de vogels die zich soms verrassend makkelijk laten fotograferen. Er zijn al bijna 200 soorten gespot. Het landschap is fotogeniek, met zandduinen, slibvelden vol moerasandijvie en hier en daar een kronkelend vlonderpad.

De Uitkerkse Polder, West-Vlaanderen, België

De Uitkerkse Polders.

Foto door Natuurpunt, Misjel Decleer

De Uitkerkse Polder is een open natuurgebied en een walhalla voor bedreigde weidevogels. Het is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Zowel in de zomer als de winter is de Uitkerkse Polder een trekpleister voor vele zeldzame vogels, een ideale plek om fantastische beelden te schieten voor de categorie 'Dier'.

Kardinge, Groningen, Nederland

Kardinge.

Foto door Natuurmonumenten, Harmen Piekema

In Kardinge kun je veel bloemenweides vastleggen. Hier kun je met een laag standpunt mooie macro’s maken. Een hoog standpunt biest de uitkijkheuvel. Ook uitdagend: weidevogels fotograferen met en telelens of een echte landschapsfoto maken met de Noordermolen als blikvanger.

Demerbroeken, Vlaams-Brabant, België

Demerbroeken.

Foto door Natuurpunt | Yves Adams - Vilda

Dit natuurgebied vind je in Scherpenheuvel-Zichem in de provincie Vlaams-Brabant. Ontdek het gebied tijdens een wandeling of fietstocht en maak mooie beelden langs de moerassen, hooilanden en turfputten. Voor een extra goed zicht op de vogels in het gebied kan je terecht in de vogelkijkhut of op de kijktoren. 
 

Kaapse Bossen, Utrecht, Nederland

Kaapse bossen.

Foto door Natuurmonumenten, Judith van Agthoven

Enthousiast geworden?

Je komt meer te weten over de meest fotogenieke plekjes van Nederland en Vlaanderen op natuurpunt.be en natuurmonumenten.nl.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Je huis als expositieruimte voor kunst en fotografie, het kan met The Frame van Samsung
Fotografie
Tien gedenkwaardige foto’s uit de special ‘Year in Pictures 2021’
Fotografie
De National Geographic Fotowedstrijd 2021: and the winner is...
Fotografie
Fotowedstrijd 2021: tips van expert Jasper Doest
Fotografie
Fotowedstrijd 2021: tips van expert Sacha de Boer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.