8x Natuurgebieden in het groene hart van Duitsland voor op je bucketlist

Van een boomkronenpad op 40 meter hoogte tot steile rotswanden waar uilen broeden en het belangrijkste gipskarstlandschap van Europa. Deze natuurgebieden in Thüringen mogen gerust op je bucketlist.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
Het boomkronenpad in nationaal park Hainich.
Het boomkronenpad in nationaal park Hainich.
Foto door Deutsche Zentrale fur Tourismus, Caspar Diederik

1. Hainich

De eeuwenoude beukenbossen hebben nationaal park Hainich op de Werelderfgoedlijst van Unesco gekregen. Wandel goed gemarkeerde routes, zoals de Rennsteig, door het oerbos of bekijk het eens van bovenaf door het boomkronenpad te lopen. Vanaf 40 meter hoogte kijk je uit over het indrukwekkende woud.

Nationaal park Hainich.
Foto door Marco Fischer, Thüringer Tourismus GmbH

2. Unesco Biosfeerreservaat Thüringer Woud

In het hart van het Thüringer Woud, een middelgebergte met toppen tot 1000 meter, ligt een biosfeerreservaat dat wordt beschermd door Unesco vanwege de bijzondere biotopen: woud, bergweide, water en bergmoeras. Wandel langs wilde orchideeën, door de stille bossen van het Vessertal, om lieflijke meren en door bloeiende weiden, vol zeldzame vogel- en vlindersoorten.

3. Unesco Biosfeerreservaat Rhön

Dit middelgebergte in het hart van Duitsland wordt ook wel het ‘land van de verten’ genoemd vanwege de adembenemende vergezichten. De 950 meter hoge Wasserkuppe, de hoogste top van het park, is favoriet bij paragliders. Wandel er de Hochrhöner, in 2010 uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Duitsland.

Biosfeerreservaat Rhön, bekend om vele weides met kruiden en wilde bloemen.
Foto door Thüringer Tourismus GmbH

4. Natuurpark Thüringer Woud

Ook het natuurpark Thüringer Woud, dat het meest noordwestelijke gedeelte van het gebergte beslaat, is een bezoek waard. Verwonder je aan de uitgestrekte bossen en het contrast tussen de hoge toppen en diepe dalen, met soms zeer steil aflopende hellingen. Sommige toppen zijn bijna 1000 meter hoog.

5. Natuurpark Thüringer Leisteengebergte – Obere Saale

In het zuidoosten van Thüringen ligt een natuurpark met veelzijdige landschapsvormen: van beboste bergen tot beekdalen. Het is een hele mond vol: Thüringer Leisteengebergte – Obere Saale. Bezoek bergdorpjes met traditionele blauwe leisteenhuizen of geniet van een panoramisch uitzicht landinwaarts vanaf de hoogplateaus die het Oberland tekenen.

Stuwmeer Hohenwarte in natuurpark Thüringer Leisteengebergte – Obere Saale.
Foto door Volker Renner, Thüringer Tourismus GmbH

6. Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal

Aan de grens met Hessen wentelt de Werrarivier door weiden en voorbij steile rotswanden waar uilen broeden in het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal. Een zeer afwisselend natuurgebied met open vlakken van mosselkalkplateaus in het noorden en natuurrijke beukenbossen in het zuidoosten. Naast wandelen is het fijn fietsen en kanoën in het dal.

7. Natuurpark Zuid-Harz

Het noordelijkste middelgebergte van Duitsland, de Harz, zit vol beschermde natuurgebieden, waaronder het biosferenpark karstlandschap Zuid-Harz in Thüringen. Hier ligt het belangrijkste gipskarstlandschap van Europa. Waar 250 miljoen jaar geleden een tropische zee lag, is nu enkel een voormalige zeebodem vol grotten overgebleven. 

Steile gipswanden en rotsen kenmerken natuurpark Zuid-Harz.
Foto door Toma Babovic, Thüringer Tourismus GmbH

8. Natuurpark Kyffhäuser

In dit natuurgebied komt ook verrassend veel cultuur aan bod. Bezoek het Kyffhäuser-monument, het residentieslot Sondershausen, de grot van Barbarossa en het Panorama-museum. Of wandel door uitgestorven beukenbossen en het mediterrane karstlandschap langs de gecertificeerde wandelroute Kyffhäuserweg.

Zelf de natuur van Thüringen in? Lees hier verder over de parken!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Hier doet een nieuwe generatie eeuwenoude tradities heropleven
Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Blabla... Op naar Hamburg

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.