Berlijn brengt de Hunger Games tot leven

Een oud vliegveld, een voormalige energiecentrale en verlaten dorpjes veranderen op het grote doek in de post-apocalyptische wereld van de Hunger Games.

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Visit Berlin, Flickr

Nadat ze twee keer de gruwelijke Hunger Games heeft overleefd, gaat Katniss Everdeen in het laatste deel van de populaire Hunger Games-filmreeks de strijd aan met het leger van president Snow in het Capitool. Voor de vele oorlogs- en vechtscènes in het laatste deel uit de serie zochten de makers naar geschikte locaties die de sfeer van de boeken, waarop de films zijn gebaseerd, het beste weergeven. Daarvoor reisden ze onder meer naar Berlijn en Parijs. 

De internationale première van Hunger Games Mockingjay Part 2 vond vorige maand plaats in Berlijn waar ook een belangrijk deel van de filmreeks werd opgenomen. De cast en crew van de film waren twaalf dagen op locatie in Berlijn om een aantal belangrijke scènes op beeld te zetten. Het oude vliegveld Tempelhof in Berlijn, dat sinds 2008 gesloten is, vormde de locatie voor de vechtscènes die zich afspelen in District 2 in Mockingjay Part 2

Het voormalige vliegveld is tegenwoordig een populair park waar veel mensen uit Berlijn in het voorjaar en de zomer heengaan om te picknicken en te ontspannen. Er is een zes kilometer lang pad voor fietsers en hardlopers en een grasveld van 2,5 hectare om te barbecueën of te picknicken. De inwoners van Berlijn zijn dol op het park en stemden tijdens een referendum vorig jaar met een ruime meerderheid tegen een plan voor meer bebouwing op het terrein.

Foto: abbilder / Flickr

Verlaten energiecentrale


Een voormalige energiecentrale in Köpenicker Strasse in Berlijn was het decor voor de scènes van een wapentraining. De locatie is ideaal vanwege de grote, open ruimte en het ontbreken van ramen en deuren wat past bij de sfeer waar regisseur Francis Lawrence naar op zoek was. In het pand vond ook de after party plaats na de internationale première in Berlijn.

Het indrukwekkende paleis waarin president Snow woont en waar een aantal van de bepalende slotscènes zich afspelen, is het Chateau de Voisins in de buurt van Versailles. 

Verlaten dorpjes in de VS


De eerste twee films in de reeks – Hunger Games en Catching Fire – werden grotendeels opgenomen in studio’s en op locaties in de Verenigde Staten. Alle opnamen voor de eerste film vonden plaats in North Carolina. De stukken in District 12, waar hoofdpersonages Katniss, Peeta en Gale vandaan komen, werden gefilmd in het verlaten dorpje Henry River Mill Village dat dankzij de populariteit van de films nu geregeld bezocht wordt door fans en toeristen.

Voor de opnamen van de tweede film – Hunger Games Catching Fire – bleven de makers opnieuw in Amerika, maar ze filmden nu ook in Georgia en Hawaï. Aan de start van de film staan Katniss en de andere deelnemers op draaiende palen in een groot meer. Deze scènes zijn gedraaid op het strand van het Clayton Country International Park in Georgia en op Kawela Bay in Hawaï

Foto door Kanaka Menehune, Flickr
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Berlijn tovert oude metrolijn om tot kilometerslang fietspad
Duitsland
Veggie en vegan uit eten in Berlijn
Duitsland
Rondom Berlijn
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.