Mijn Berlijn: Ruimte voor de toekomst

Wat maakt Berlijn de favoriete stad van Traveler-redacteur Lenneke Hoope? Misschien is het het ritme van de stad en de ruimte voor de toekomst.

Thursday, November 9, 2017,
Door Lenneke Hoope
Foto van Zöllner/Ullstein Bild/Getty Images

Berlijn is niet de makkelijkste stad. De Duitse hoofdstad is immens groot en uitgespreid en een beetje onoverzichtelijk. Er is niet echt een centrum, iets wat toch vaak een soort anker vormt bij een bezoek aan een stad. Nee, Berlijn dwingt je de tijd te nemen. Om de stad te leren kennen en er langzaam doch heimelijk verliefd op te worden. Berlijners zelf lijken zich collectief in die relax-modus te bevinden. Ik kan geen stad bedenken die zo laid-back is als deze. Een zomerse middag breng je gerust luierend door op het gigantische grasveld van het Museum Insel of op een versleten bankstel op een terrasje in Prenzlauer Berg. Ik geef me over, denk je al snel, al die bezienswaardigheden? We zien wel hoe de dag loopt. 

Er is tijd in Berlijn, en er is ruimte. Ruimte voor nieuwe gebouwen, nieuwe mensen, ideeën en creaties. Ruimte op terrasjes, de stoep en in de parken. Ruimte voor hoge muren vol imposante graffiti, die door de stad geprezen en gekoesterd wordt.

Ruimte ook voor de bewogen geschiedenis van Duitsland, op elke straathoek wordt het verleden bewaard en herdacht. Zo staat midden in een drukke winkelstraat de resten van de Gedächtniskirche, gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn natuurlijk die laatste stukken Muur, de vele monumenten, waaronder het indrukwekkende betonnen blokken van het Holocaustmonument. Zelfs hoog op het uitkijkpunt van de beroemde Fernsehturm zie je in één oogopslag hoe weinig er nog over is van het Berlijn van voor de oorlog. Maar tegelijkertijd zie wat voor prachtigs er allemaal is opgebouwd. Want Berlijn bewaart altijd ruimte voor de toekomst. 

Lenneke is redacteur van Traveler en komt graag in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Lees ook Mijn Bangkok, Mijn Kaapstad, Mijn Buenos Aires, Mijn Rome en Mijn Tokio.

Foto van Zöllner/ullstein bild/getty images
Lees meer