Wat is de beste tijd om naar Duitsland te reizen?
Duitsland kent een gematigd klimaat dat vergelijkbaar is met het Nederlandse klimaat. De winters zijn zacht en de zomers warm, maar niet te warm. In de winter kun je in de Beierse Alpen en de Allguä skiën en snowboarden. De noordkust bezoek je het beste in de zomermaanden.


Wat voor visum heb je nodig?
Voor Duitsland heb je geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs volstaat. Daarnaast is het handig om te weten dat je Nederlandse rijbewijs in Duitsland geldig is en je dus geen internationaal rijbewijs nodig hebt.

Hoe zijn de (draadloze) internetverbindingen?
Duitsland heeft minder openbare wifi-hotspots dan veel andere Europese landen. Een belangrijke reden hiervoor is de Störerhaftung regeling. Deze regel stelt dat de aanbieder van het netwerk verantwoordelijk is voor het gedrag van de gebruikers ervan. Aangezien het verbod op illegaal downloaden in Duitsland streng wordt nageleefd, is dit een risico dat niet elke café-eigenaar bereid is te nemen.

Hoe lang is de reistijd?
Dat ligt eraan waar je naartoe wilt. Steden vlakbij de Nederlandse grens zijn makkelijk met de auto bereikbaar. Naar veel steden kun je ook met de trein reizen. In iets meer dan zes uur sta je met de trein in hartje Berlijn. Met het vliegtuig duurt het zo’n anderhalf uur.

Wat mag je absoluut niet vergeten?
Fooien zijn bij hotels en restaurants vaak al bij de prijs inbegrepen. Wel is het gebruikelijk om nog wat kleingeld als fooi te geven of het bedrag af te ronden.