Kamperen in een kerk

Wie een boomhut nog net niet origineel genoeg vindt, is wellicht geïnteresseerd in een overnachting in een kerkgebouw. In drie Britse kerken kunnen reizigers hun slaapzakje op het altaar uitrollen om mee te doen aan een nieuwe hype: champing.

Door Myrthe Prins
foto's van David Joyner
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET

Reizigers zijn continu op zoek naar nieuwe ervaringen, en accommodaties nemen daarom steeds originelere vormen aan. We slapen tegenwoordig in luxe boomhutten, bungelen in hangmatjes aan een bergwand of verblijven in een hotelkamer in de stijl van onze favoriete televisieserie. Simpelweg met de caravan op stap volstaat voor veel reizigers niet meer. In Engeland speelt het Churches Conservation Trust slim in op deze trend met de introductie van de term ‘champing’, een samenvoeging van de woorden church en camping. Het concept biedt reizigers een unieke ervaring en brengt geld op voor het onderhoud van historische bouwwerken. 

Het principe van champing is simpel: kampeerders boeken een overnachting in een leegstaande kerk. Een opblaasmatras of kampbed wordt verzorgd, maar slaapzakken en kussens met je zelf meenemen. Zo kunnen zij het avontuurlijke kampeergevoel combineren met een aantal comfortabele voordelen van een bed and breakfast. Het is niet de goedkoopste manier van overnachten: de kerken worden aangeboden voor zo’n 80 tot 90 euro per persoon per nacht. Flink duurder dan de gemiddelde kampeerplaats, maar alsnog een schappelijke prijs voor het privégebruik van een eeuwenoud bouwwerk. De kerk wordt telkens maar aan één groep tegelijk uitgehuurd – of dit nou een groep is van twee of van twaalf man – en ontbijt is bij de overnachting inbegrepen. 

Champers kunnen momentel terecht bij drie locaties in Engeland: Church of St. Cyriac & St. Julitta in Swaffham Prior, All Saint's Church in Aldwincle en Church of St. Mary the Virgin in Fordwich – allemaal gelegen buiten de stad, zodat een verblijf makkelijk gecombineerd kan worden met activiteiten als wandelen en kanoën. Als het concept populair blijkt, duurt het waarschijnlijk niet lang voor ook andere kerken op het lijstje komen te staan. Voor het Churches Conservation Trust biedt champing immers alleen maar voordelen: de opbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud van de kerkgebouwen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Engeland
Londen viert 40 jaar punk
Engeland
Europa’s eerste tequila-hotel opent in Engeland
Engeland
Londen opent knuffelcafé
Engeland
Britten eren Shakespeare van de tuinen
Engeland
Reizen naar Engeland: 5 praktische vragen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.