Engeland op zijn best: rondreis door het zuidwesten

Kliffen, witte zandstranden, spectaculaire uitkijkpunten, kastelen, vuurtorens en oude vissersplaatsjes. Tijdens een rondrit door het charmante Zuidwest-Engeland, wijkt de natuur geen moment van je zijde.

Door Redactie
South West Coast Path bij Lynton, Devon, Exmoor National Park.
South West Coast Path bij Lynton, Devon, Exmoor National Park.
Foto door Buro Scanbrit

Verblijf in nationale parken en in charmante B&B’s, stop onderweg voor scones en koffie. Tijd voor een roadtrip door het zuidwesten van Engeland. Een ideale manier om je reis te starten is met een overtocht van Hoek van Holland naar Harwich, waarbij je overnacht aan boord. Vanaf hier rijd je naar Winchester. Bezoek onderweg het middeleeuwse stadje Windsor waar je het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld vindt: Windsor Castle. In Winchester, één van de mooiste kathedraalstadjes van Engeland, dwaal langs de kathedraal waar Jane Austen begraven ligt en bezoek het museum waarin je alles te weten komt over haar leven en waar zij ‘Pride and Prejudice’ schreef. Maak een uitstapje naar de sprookjesachtige dorpen met rieten daken op Isle of Wight, dat net uit de kust ligt. Op een 105 kilometer lang voetpad langs de kust kan je stevig uitwaaien.

Het stadje Shanklin, Isle of Wight.
Foto door Buro Scanbrit

Woeste heidevelden en witte zandstranden

Rij vervolgens verder naar het nationale park Dartmoor: een streek van woeste heidevelden en kale granietrotsen. Wandel langs beekjes, stroomversnellingen en eeuwenoude granieten bruggetjes. Of ontdek het gebied met een jeepsafari, waarbij een gids je alles vertelt over de geschiedenis en natuur. Bezoek ook het 13e-eeuwse oude huis Buckland Abbey aan de rivier Tavy.

Een leuke manier om je weg te vervolgen is via het fotogenieke vissersplaatsje Polperro en de botanische tuin Eden project naar Lizard Point, een dramatisch gelegen kaap die de uiterste zuidpunt van Cornwall vormt. Wandel heerlijk langs kliffen, baaien en vuurtorens. Bezoek een oude mijnschachten en slenter door fraaie vissersdorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je zou het wellicht niet verwachten in Engeland, maar er zijn prachtige witte zandstranden te vinden in de omgeving, zoals bij Porthcurno.

Lulworth cave, Jurassic Coast.
Foto door Buro Scanbrit

Kasteelruïnes van Koning Arthur

Voordat je langs de kust verder rijdt naar Camelford breng je eerst nog een bezoek aan het schilderachtige St. Ives. De kasteelruïnes van de legendarische Koning Arthur, Tintagel Castle, hoog op een rots aan de zee, zijn een absoluut hoogtepunt van de regio. Tip: over een klifpad vanuit het kasteel wandel je zo naar het net iets noordelijker gelegen mooie haventje van Boscastle.

De kust en haven van St. Ives.
Foto door Buro Scanbrit

Op weg naar Exford rij je een route door het onontdekte platteland van Devon. Maak een schitterende klifwandeling langs de noordkust van Exmoor en ontdek het nationale park door in een jeep van de gebaande paden af te gaan over smalle steile weggetjes, door riviervalleien en over de hooggelegen heidevelden met panoramische vergezichten. Hou je ogen open voor herten, buizerds en vossen.

Bowerman's Nose in het Dartmoor National Park.
Foto door Buro Scanbrit

Dan is het tijd om terug naar Harwich te rijden. Stop onderweg in de oudste geregistreerde stad van Groot-Brittannië, Colchester, met Romeinse stadsmuren en een Normandisch kasteel. Dit is Engeland op zijn best!

Ontdek de mooiste plekken van Zuidwest-Engeland! Bekijk hier de aanbieding van Buro Scanbrit >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Engeland
Reis langs de meest geliefde historische highlights van Engeland
Engeland
Londen viert 40 jaar punk
Engeland
Europa’s eerste tequila-hotel opent in Engeland
Engeland
Londen opent knuffelcafé
Engeland
Kamperen in een kerk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.