Rummu: van werkkamp tot waterparadijs

Dankzij Moeder Natuur is de van oudsher gruwelijke gevangenis van Rummu vandaag de dag een oase van ontspanning en recreatie.

Door Christian de Bruijn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET

Wie aan Estland denkt, denkt aan… Ja, waaraan eigenlijk? Veel meer dan dat het land deel uitmaakt van de Baltische staten en in Oost-Europa ligt, is in de regel niet bekend. Toch heeft Estland de reiziger veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en historie. Een bestemming waarin dit alles samenkomt is de verlaten Sovjetgevangenis van Rummu. Halverwege de twintigste eeuw kwamen hier nachtmerries tot leven. Inmiddels heeft Moeder Natuur het communistische bouwval omgetoverd tot een paradijselijk oord. Van tien meter springen tot vijftien meter duiken: plezier en avontuur staan nu centraal.

Dwangarbeid in kalkmijnen

In 1938 werd begonnen met de bouw van een gevangenis in Rummu. Niet toevallig lag het complex naast een kalkmijn. Dag in dag uit verrichtten ruim vierhonderd gevangen onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid in de kalksteengroeven. De afnemende vraag naar kalksteen en de val van de Sovjet-Unie eind vorige eeuw, zorgden er uiteindelijk voor dat het werkkamp zijn functie verloor. De droogpompen werden stilgelegd en het complex sloot definitief haar deuren. Zo kreeg de natuur er de vrije hand, en zette grondwater een deel van de bebouwing en het mijntuig blank. 

Ongerepte onderwaterwereld 

Het resultaat is oogverblindend. De van oudsher gruwelijke gevangenis is verworden tot een natuurlijke oase waar mensen zich kunnen ontspannen. Wanneer de zomer in Estland van zich laat horen, komen strandgangers van heinde en verre naar het noordelijk gelegen Rummu. De ‘Blauwe Lagune’, zoals men het meer noemt, is bij uitstek geschikt om in te zwemmen. Het water is er zelfs zo helder, dat duikfanatici een ongerepte onderwaterwereld te wachten staat – vormgegeven door gezonken gebouwen en achtergebleven materiaal. Misschien een tikkeltje griezelig, maar zonder meer een lust voor het oog. En voor het hart. Want zeg nou zelf: op een bizarre bestemming als deze zou iedereen toch zijn voeten in het zand willen zetten?

Er zijn nu nog weinig organisaties die een trip naar dit gebied verzorgen. Op de website van VisitEstonia vind je meer reisinformatie over het gebied.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Estland
Reizen naar Estland: 5 praktische vragen
Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
Ontdek Hongkong als een Nat Geo Explorer
Reizen
Foto’s tonen het lege landschap van Turkije
Reizen
Top 10 dingen om te doen in Japan

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.