Fat Bear Week: Het belang van dikke beren

Het initiatief viert de gevolgen van een gezond ecosysteem en benadrukt tegelijkertijd het belang van bescherming.
Door Effie Korpershoek
Gepubliceerd 10 okt. 2022 12:28 CEST

Een hoogtepunt voor de ecosystemen in Noord-Amerika is aangebroken: de jaarlijkse zalmentrek. Duizenden zalmen bewegen zich de rivieren op om zich daar voort te planten. Aangezien bruine beren tijdens het voorjaar voornamelijk afhankelijk zijn van gras, bessen en andere planten, dienen de zalmen als de voornaamste bron van eiwitten in hun dieet.

Zoveel mogelijk eten

Om zich voor te bereiden op hun overwintering, komen bruine beren in een staat van hyperfagie terecht. Ze eten dan ondoorbroken om zoveel mogelijk vet op te slaan voor de wintermaanden. Hoe meer vet een beer opslaat tijdens deze periode, hoe groter de kansen zijn op overleven en het krijgen van gezonde nakomelingen: tijdens hun winterslaap kunnen bruine beren wel een derde van hun lichaamsgewicht verliezen.

In Katmai National Park, Alaska, is dit de tijd van het jaar om deze enorme gewichtstoename te vieren. Tijdens 'Fat Bear Week' worden beren die extra veel zijn aangekomen de afgelopen maanden uitgelicht en gevierd. Recente foto's en livestreams bieden een kijkje in het dagelijkse leven van deze indrukwekkende dieren. Tijdens de week kan er gestemd worden op de beer die volgens het publiek de winnaar is van Fat Bear Week 2022.

“Toen ik door Alaska reisde, bezocht ik het Alaskan Wildlife Refuge en had de gelegenheid om de grizzlyberen in het water te zien spelen. Deze beer besloot dat hij een dutje nodig had, klom op een boomstam, ging liggen en viel in slaap,” schrijft Your Shot-fotografe Carol Bock.

Foto door Carol S Bock, National Geographic Your Shot

De zalmentrek onder druk

Hoewel Fat Bear Week is uitgegroeid tot een humoristische internethit, licht het initiatief het belang van de bescherming van de kwetsbare ecosystemen uit.

Voor veel gebieden in Noord-Amerika speelt de zalm een hoofdrol in de gezondheid van het ecosysteem. Zalmen worden stroomopwaarts geboren en trekken na een aantal maanden naar zee. Na een paar jaar keren ze terug naar hun geboorteplaats in de rivier, waar ze zich voortplanten en sterven. Ze zijn een belangrijke voedingsbron voor alle dieren in de omgeving en dienen als een essentiële voedingsstof voor de bodem en vegetatie. Hoewel het succes van de zalmentrek afhankelijk is van diverse factoren, constateren wetenschappers dat klimaatverandering dit succes drastisch beinvloedt. Door het opwarmen van de wateren en het uitblijven van de regen door langere zomers, sterven veel zalmen vroegtijdig zonder de kans te krijgen zich voort te planten.

De afnemende aantallen terugkerende zalmen maken het lastiger voor de bruine beren om voldoende vet op te slaan om de winter gezond door te komen.

Rode (sockeye) zalmen migreren naar hun eigen rivier in Vancouver Island, British Columbia. Hun migratiereizen kunnen wel meer dan 1500 kilometer lang zijn.
Foto door Austin Ferguson

Naast het bieden van een leuke gelegenheid voor dierenliefhebbers om te genieten van de indrukwekkende zoogdieren, hoopt de organisatie van de week het publiek bewust te maken van het belang van de bescherming van de habitat van bruine beren, zodat we nog vele jaren kunnen genieten van Fat Bear Week.

Op dinsdag 11 oktober wordt Fat Bear Week afgesloten en zal de winnaar worden bekendgemaakt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Dieren in Irak slachtoffer van oorlog en illegale jacht
Dieren
Pandagekte: een korte geschiedenis
Dieren
Hello, Goodbye: dieren op Schiphol
Dieren
Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?
Milieu
Tweederde van Great Barrier Reef verbleekt door opwarming van de aarde

Ontdek Nat Geo

  • Dieren
  • Milieu
  • Geschiedenis en Cultuur
  • Wetenschap
  • Reizen
  • Fotografie
  • Ruimte
  • Video

Over ons

Abonnement

  • Abonneren
  • Shop
  • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.