Fietsevents in Zwitserland: 13 niet te missen rondes en wielerklassiekers

Zwitserse wegen leiden door adembenemende berglandschappen en over mythische Alpenpassen. De evenementenreeks “Ride the Alps” biedt je een superieure fietsbelevenis, waarbij de bergpassen op bepaalde data exclusief gereserveerd zijn voor fietsers.

Door Redactie
De langste rit van het Alpenbrevet over vijf passen in het hart van de Zwitserse Alpen ...
De langste rit van het Alpenbrevet over vijf passen in het hart van de Zwitserse Alpen is 276 kilometer lang.
Foto door Zwitserland Toerisme

1. Ride the Alps Lukmanier - 01.05.2018

Vóór de Gotthard was de Lukmanier de enige noord-zuidverbinding. Vele Duitse keizers trokken (al plunderend) via Disentis naar Rome om zich door de paus in de adelstand te laten verheffen. De Lukmanier verbindt twee uitersten: aan de noordkant de wilde, ruwe bergwereld van Graubünden met een rit door metershoge muren sneeuw. Aan de zuidzijde milde lentewarmte en ontluikende bloemen in het zonnige Bleniodal.

2. Ride the Alps Susten - 26.05.2018

De Sustenpas verbindt het Reussdal aan de voet van de Gotthard met het Haslital in het Berner Oberland: het dorp Wassen in het kanton Uri met Innertkirchen in het kanton Bern. De Sustenpas werd maar in 1945 geopend en is de eerste bergpas in de Alpen die speciaal voor het autoverkeer werd ontworpen.

De Lukmanier
Foto door Zwitserland Toerisme

3. UNICEF Cycling for Childern - 09.06.2018

Een keer per jaar is de Col de Crans-Montana alleen gereserveerd voor fietsers. Dan zet iedereen zich in voor het goede doel, Cycling for Children. Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen in de wereld krijgen wat ze dringend nodig hebben om te overleven: voldoende voedsel, toegang tot schoon water en medische zorg. Geef alles!

4. Ride the Alps Arosa* - 10.06.2018

Deze 30 km lange tocht telt wel 360 bochten. De rit van Chur naar Arosa is een belevenis op zich. De Schanfiggerstrasse kronkelt door het landschap en wordt links en rechts omzoomd door idyllische bergdorpjes.

Cycling for Children
Foto door Olivier Borgognon, UNICEF

5. Chasing Cancellara - 24.06.2018

Naast de aangename rit op de Oberalppas in de categorie “Ride the Alps” biedt Chasing Cancellara ook de eenmalige kans om te wedijveren met de kampioen. Lukt het je om Fabian Cancellara in een rechtstreeks duel te verslaan en vóór hem te finishen?

6. Ride the Alps Vaudoises - 01.07.2018


De Col de la Croix (1779 m) verbindt Les Diablerets met het Rhônedal. In combinatie met de Col des Mosses en de Col du Pillon maak je een superieure ronde van bergpassen, zowel op landschappelijk als op sportief gebied.

Een fietser op het Challenge Davos-festival.
Foto door Zwitserland Toerisme

7. Granfondo San Gottardo 
- 22.07.2018

De bergpas over de Gotthard is een beschermd monument en ziet er tegenwoordig nog grotendeels uit zoals in 1951: het in de wielersport beroemde wegdek van granieten kinderkopjes (pavé) is grotendeels bewaard gebleven, alsook de kilometerstenen. Het absolute nec plus ultra voor wie over bergpassen fietst!

8. Tour des Stations - 11.08.2018

De Col de la Croix de Cœur is een nog relatief onbekende parel. De laatste beklimming gebeurt op een onverharde weg en is een echte uitdaging. Zoals de profwielrenners van de Tour de Suisse en de Tour de France 2009 daal je op de zuidelijke helling af naar Verbier.

Haarspeldbochten op Granfondo San Gottardo.
Foto door Zwitserland Toerisme

9. Alpenbrevet - 25.08.2018

De langste rit van het Alpenbrevet over vijf passen in het hart van de Zwitserse Alpen is 276 kilometer lang. Bovendien moet een hoogteverschil van meer dan 7000 meter worden overbrugd. Maar ook de relatief “makkelijke” route biedt veel uitdagingen en emotionele hoogtepunten voor de deelnemers.

10. SlowUp Mountain Albula - 16.09.2018

De Albulapas staat op de lijst van de favoriete bergpassen van menig fietser. De beklimming garandeert prachtige vergezichten, bijvoorbeeld over de woeste, verweerde Albulakloof. De in 1695 met explosieven uitgeholde Bergünerstein lijkt aan de rots te zijn vastgelijmd. Dit deel van de route onder Bergün is bijzonder indrukwekkend.

De Alpenbrevet
Foto door Zwitserland Toerisme

11. Challenge Davos Festival - 16.09.2018

De Flüelapas is de noordelijkste “tweeduizender” van de Zwitserse Alpen. Hij verbindt Davos in het Landwassertal met Susch in Unterengadin. De Flüelapas betekent prachtig fietsen door het adembenemende berglandschap. Het autoverhuurbedrijf Avis heeft de Flüelapas in 2005 zelfs uitgeroepen tot de op drie na mooiste route ter wereld!

12. La Désalpe Reichenbach - 16.09.2018

Het veeleisende aankomstpunt op de berg in het Frans-Zwitserse grensgebied ligt vlak bij de indrukwekkende stuwdam van het Lac d' Emosson. Het adembenemende berglandschap moet niet onderdoen voor dat van de grote Alpenpassen, en bij goed weer heb je op de top een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Het lijkt wel of je hem kunt aanraken!

FreiPass Klausen Pragel
Foto door Zwitserland Toerisme

13. FreiPass Klausen Pragel - 22.09.2018

Aan de kant van Uri leidt de beklimming naar de Klausenpas door het betoverende Schächental. Het uitzicht op de Stäubi-waterval is indrukwekkend. De Pragel is weliswaar niet zo hoog, maar hij is geweldig steil. Aan de kant van Glarus krijg je soms hellingen van veertien procent te verwerken. Gecombineerd vormen de twee passen een mooie, uitdagende fietslus.

Meer informatie over de evenementenreeks ‘Ride the Alps’? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fietsen
Off the beaten track Zwitserland: zelfs voor Zwitsers
Fietsen
Fietstochten door Zwitserland gecombineerd met boot en trein
Fietsen
Hotspots in Zwitserland: van het beste bikehotel tot de mooiste treinrit
Fietsen
Bikeguide voor Zwitserland: insider tips voor elke regio
Fietsen
Toerfietsen in Luzern-Vierwoudstedenmeer: fietsen in een filmdecor

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.