Off the beaten track Zwitserland: zelfs voor Zwitsers

Van de grootste waterval van Europa tot een eiland met kasteelruïnes: reis mee langs enkele highlights van de minder bezochte Zwitserse regio’s Fribourg en Oost-Zwitserland.

Door Redactie
Zonsondergang boven de Bodensee.
Zonsondergang boven de Bodensee.
Foto door Zwitserland Toerisme

De meeste vakantiegangers, inclusief de Zwitsers zelf, bezoeken Graubünden, Bern of Wallis in Zwitserland. De minder bekende regio’s Fribourg en Oost-Zwitserland worden vaak overslagen. Zonde, want juist daar valt zoveel moois te beleven. Ontdek het beste van deze twee prachtregio’s.

Wielrennen in Fribourg

Die monumentale fontein, dat eenvoudige kapelletje en de beste kaasfondue ooit: Fribourg is een wereld vol lokale schatten. Wielrenster Kelly Druyts neemt ons mee op reis langs het mooiste wat de regio te bieden heeft. Dit zijn haar insider tips.

Het Intyamondal, La Gruyère
Foto door Wouter Roosenboom

Start je tocht bij het middeleeuwse modelstadje Greyerz, beter bekend als Gruyère, dat op een kleine heuvel troont in het groene heuvellandschap van Greyerzerland met de toppen van de Freiburger Vooralpen op de achtergrond. Hier vind je onder andere de wereldberoemde gruyèrekaas de overvloed. Zeker proeven!

Een leuke break van het fietsen neem je op het schitterende meer van Gruyère, met de berg Le Gibloux op de achtergrond, waar je waterfietsen en roeiboten kunt huren. Het eiland van Ogoz met zijn kasteelruïnes en zijn kapel, dat toegankelijk is van 1 maart tot 1 november, leent zich uitstekend voor een picknickpauze. Fiets verder door de Jaunpas waar je het dorpje Jaun en de gelijknamige waterval passeert. Hier, aan de rand van de regio Fribourg, is het veel heuvelachtiger dan in het midden van de regio. De waterval bij Jaun was jarenlang een goed bewaard geheim. Niemand wist waar de enorme hoeveelheden water vandaan kwam. In juni stort er tot wel 6000 liter per seconde uit de rots omlaag.

Lac de la Gruyère, Corbières, La Gruyère.
Foto door Wouter Roosenboom

Vervolg je weg naar Fribourg waar je via een pittige klim het kappelletje op de heuvel bereikt. Door oude straatjes en over houten bruggetjes bereik je de top waar je geniet van het uitzicht over de stad. Is het je iets te steil, kan je ook een treintje pakken naar het uitzichtpunt. De tocht gaat verder naar Schwarzsee, een gebied in de oostelijke Freiburger Vooralpen dat bekend staat om zijn ongerepte natuur. De wilde en romantische Brecca-afgrond boven het meer is een van de mooiste door gletsjers gevormde alpendalen van Zwitserland.

Lees verder over Fribourg >

Toerfietsen in Oost-Zwitserland

Hoewel het lieflijke landschap langs de populaire Rijnroute jaarlijks bezocht wordt door duizenden toeristen, blijft de rest van Oost-Zwitserland nog relatief onontdekt terrein. En dat is zonde, want de regio heeft veel te bieden. Een mooi startpunt voor een tocht door de regio is Schaffhausen, een stad stroomafwaarts aan de Rijn. Vanaf hier is het maar een klein kwartiertje rijden naar de Rijnval, de grootste waterval van Europa, waar het water van de Rijn met een daverend gekletter naar beneden stort. De stad ligt prachtig tussen het Zwarte Woud en het Bodenmeer, de huizen in de middeleeuwse oude binnenstad zijn rijk versierd met erkers en kostbaar beschilderde voorgevels.

Stadsstrand Rhybadi in startpunt Schaffhausen is een heerlijke plek voor een verfrissende duik in de Rijn.
Foto door Zwitserland Toerisme

Langs de Rijn leidt de route verder richting het Bodenmeer. Aan beide oevers, zowel de noordelijke als de zuidelijke kant, kun je de fietsroute volgen. Na ongeveer twintig kilometer bereik je het plaatsje Stein am Rhein, een prachtig, pittoresk stadje dat bekendstaat om de kleurig beschilderde gevels. Je kunt ze perfect bewonderen vanaf een van de terrasjes op het historische plein, terwijl je ondertussen geniet van een drankje en lunch. Net iets buiten het centrum vanaf de zuidoever is het de moeite de brug over te steken. Midden in de Rijn ligt namelijk het kloostereilandje Werd. Vanaf de houten brug zie je de vissen in het heldere water onder je door zwemmen. Op het eilandje zelf lachen de vrolijk gele luikjes van het oude klooster je tegemoet. Een ideale plek om je geest tot rust te laten komen.

Rijnwaterval bij Neuhausen am Rheinfall.
Foto door Zwitserland Toerisme

De route gaat weer verder langs de Rijn. De bergen aan de overkant zijn redelijk vlak, wat het decor een vredige uitstraling geeft. Een ander mooi uitstapje is Slot Arenenberg, ook wel bekend als het Napoleonmuseum. Het keizerlijke slot ligt op een heuvel en dus moet je een stukje bergopwaarts om er te komen. het kasteel is ingericht met prachtige kroonluchters, stijlvol behang en goud omlijste schilderijen. Onderweg naar Kreuzlingen, op zo’n twintig minuten fietsen, kan je goed overnacht in het sprookjesachtige dorpje Gottlieben. Met zijn kleine, oude huizen, de goedverzorgde bomen en bloembakken en het schilderachtige uitzicht op het water, krijg je het gevoel in een openluchtmuseum te lopen. Hier leefde ook de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens jarenlang in anonimiteit, en als je goed luistert hoor je het Bodenmeer doorklinken in zijn chansons.

Lees verder over Oost-Zwitserland >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fietsen
Fietstochten door Zwitserland gecombineerd met boot en trein
Fietsen
Fietsevents in Zwitserland: 13 niet te missen rondes en wielerklassiekers
Fietsen
Hotspots in Zwitserland: van het beste bikehotel tot de mooiste treinrit
Fietsen
Bikeguide voor Zwitserland: insider tips voor elke regio
Fietsen
Toerfietsen in Luzern-Vierwoudstedenmeer: fietsen in een filmdecor

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.